CZ.1.07/1.4.00/21.10751 VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2216_VO8 PRÁVO – právní minimum
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Zvládání zátěží v krizových situacích
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_ 564_VyZd9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví.
Prevence úrazu ve škole VY_32_INOVACE_17 Sada 8
Střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 Umím se prosazovat? © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Člověk - tvor společenský
Konflikty a způsoby jejich řešení
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
VY_32_INOVACE_06 - Aktivačně-motivační vlastnosti
VY_32_INOVACE_PSYPS14860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 MYŠLENÍ © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Řešení konfliktů. Vyjednávání.
Česká republika … pohraniční pohoří
VY_32_INOVACE_PSYPS10160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
KONFLIKT ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ.
Zvládnu i náročné životní situace II.
Náročné životní situace, konflikty
KONFLIKT Božena Genrtová.
Náročné životní situace
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Životní situace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Vyjmenovaná slova
Zvládnu i náročné životní situace I.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Psychologie zdraví Stres.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Náročné životní situace. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
STRES. POJEM STRES anglicky stress = napětí, zátěž, tlak, tíha, namáhání stav nadměrného zatížení či ohrožení reakce organismu na fyzickou nebo psychickou.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Náročné životní situace. Náročné životní situace (dále jen NŽS)  Jsou to takové podmínky v životě člověka, které na něj kladou zvýšené nároky jak po.
Stres = stav organismu vznikající jako reakce na nepřiměřenou zátěž.  Mírný stres může zvýšit výkon, pomoci mobilizovat síly.  Velký stres naopak výkon.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Konflikty a komunikace v mezilidských vztazích Iva Štětovská Katedra psychologie FF UK
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vyrovnávání se stresem
MOTIVACE.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.13
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Náročné životní situace
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
Transkript prezentace:

CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou

Co tě napadá při čtení těchto pokynů ? Přidej, jinak to nestihneš! Máte poslední minutu na dokončení testu. Pozor ! AUTO ! Musíš s ním promluvit, i když je Ti to nepříjemné. Máme se stěhovat, jdu do nové školy. Kdy dojdeme k nějakému obchodu, nemám nic k jídlu !

STRES je stav organismu, který vzniká jako odezva (reakce) na nepřiměřenou tělesnou a duševní zátěž. Příznaky stresu: např. podrážděnost, roztržitost, negativní emoce, neschopnost se uvolnit, zkratkovité jednání, zrychlené dýchání, pocení, svalový třes Vliv stresu na naše jednání může být i pozitivní. STRESOR = podnět, který způsobuje stres. Vnější stresory Např. hádka s kamarádem, diktát z ČJ, hlučné prostředí, zima, horko, ztráta blízkého, konflikty, stěhování, rozvod Vnitřní stresory Např. nemoc, malé sebevědomí, únava, žízeň, pocit ohrožení, vztek, lítost

Mezi náročné životní situace patří konflikt. Vnitřní konflikt (uvnitř jedince, intrapersonální) - např. rozhodování se o něčem - volba mezi + a +, + a -, - a - Vnější konflikt (mezi dvěma nebo více lidmi, interpersonální) - např. střet zájmů ( Já to chci ! X Nedám !) Řešil jsi v posledních dnech nějaký konflikt ? Podařilo se ti ho vyřešit ? Jakým způsobem ? Měl jsi ze způsobu vyřešení nakonec dobrý pocit?

Řešení konfliktu (sporu) vyžaduje zkušenosti. Souvisí s pojmy z minulé hodiny- pasivita, agresivita, asertivita. Vysvětli tyto pojmy. Typy chování člověka při konfliktu: 1.Útok - obě strany útočí, nikdo nechce ustoupit, prosazuje své 2.Únik - snaha vyhnout se konfliktu, neřešit ho 3.Řešení - snaha najít kompromis, dohodu, obě strany ustoupí Nyní se zamysli se, jak řešíš konflikty s druhými lidmi ty. Společně se spolužáky diskutujte, jaký způsob chování při konfliktu je podle Vás nejvhodnější. Existuje podle Vás pro různé situace jednoznačný způsob řešení ?