Projekt Podpora učitelů ve zvyšování kvality jejich práce „PUČ“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Strukturované učení PROJEKT EU
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Základní škola, Brno, Štolcova 16
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Organizační struktura
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Projekt,,Šablony v SZŠ Příbram“ OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Projekt je.
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Šablony OP VVV a podpora nadání
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Plánování prvních kroků
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Organizační struktura
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Š A B L O N Y II.
Centrum kolegiální podpory CKP
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Vzorový projekt pro ZŠ.
Model intenzivní podpory
Kariérové poradenství a podnikavost
Intenzivní podpora škol
Vzorový projekt pro gymnázia
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Projekt Podpora učitelů ve zvyšování kvality jejich práce „PUČ“ Mirka Škardová Step by Step ČR, o.s.

Základní informace o projektu: Projekt se uskuteční od června 2010 do února 2013 Do projektu bude zapojeno 12 základních škol Středočeského, Ústeckého a Jihomoravského kraje Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR

Cíle projektu: Podpořit kompetence učitelů základních škol v zavádění nových metod a výchovně vzdělávacích strategií ve výuce, které povedou ke zvýšení kvality a efektivity vzdělávání Vytvořit a poskytnout celým školním týmům i jednotlivým učitelům konkrétních škol ucelený blok systematického vzdělávání zaměřený: na nové metody práce, vzdělávací strategie a organizační formy výuky, které umožní individuální přístup k žákům… na další vzdělávání a profesní rozvoj učitelů, které bude vycházet z jejich individuálních vzdělávacích potřeb a plánů a bude navazovat na školní kurikulum a Strategický plán rozvoje školy Posílit klíčové kompetence pedagogů prostřednictvím rozšířené nabídky jejich dalšího vzdělávání (formou odborných konzultací, supervizí a mentorské podpory ). Vytvořit manuál zaměřený na individuální přístup k žákům, včetně metodiky a příkladů dobré praxe Poskytnout prostor pro výměnu zkušeností a vzájemnou inspiraci mezi učiteli.

Klíčové aktivity projektu: Základní blok vzdělávání- semináře pro učitele I. stupně a II. stupně, jeden seminář je společný Analýza vzdělávacích potřeb školy, aktualizace ŠVP a vytvoření akčního plánu Podpora škol ve vytváření podmínek pro individuální vzdělávání Otevřené semináře Konzultace a supervize pro učitele Osobnostní rozvoj učitelů- tří-denní výjezdní kurz Mentorská podpora učitelů Výměna zkušeností a spolupráce projektových škol Kulatý stůl, vyhodnocení projektu

1. Základní blok vzdělávání Semináře pro učitele I. stupně Semináře pro učitele II. stupně 1. Individualizace ve výuce 2. Vytváření podnětného prostředí ve výuce 3. Aktivní spolupráce s rodinou 4. Hodnocení – metody a formy rozvíjejícího hodnocení 5. Plánování – projektové vyučování (společný seminář pro učitele I. a II. stupně) 1. Diferenciace – cesta ke kvalitnímu kurikulu 2. Techniky a metody práce s textem 3. Techniky heuristické – techniky k objevování a řešení problémů 4. Hodnocení žáků 5. Plánování – projektové vyučování (společný seminář pro učitele I. a II. stupně)  

2. Analýza vzdělávacích potřeb školy a aktualizace ŠVP; vytvoření akčního plánu Zaměří se na zmapování oblastí ŠVP, které jsou funkční a škola je v rámci práce s žáky běžně využívá, i na oblasti, které jsou naopak problematické. Pojmenuje příčiny funkčnosti či nefunkčnosti těchto oblastí a zaměří se hledání nových možností efektivního vzdělávání. Výsledkem bude akční plán - dokument, který definuje potřeby školy a jednotlivých učitelů na vzdělávání v uvedených oblastech Akční plán vytvoří škola ve spolupráci s koordinátorem projektu, do jeho podoby budou zasahovat jednotliví učitelé škol.

3. Podpora škol ve vytváření podmínek pro individualizované vzdělávání Po úspěšném absolvování Základního vzdělávacího bloku získá škola možnost využít tzv. balíček podpory 49.000,- Kč. Smyslem balíčku je podpořit jednotlivé učitele ve vzdělávání zaměřeném na naplňování cílů ŠVP a na vytváření podmínek, které umožní individualizaci ve výuce Balíček slouží na zajištění dalšího vzdělávání učitelů v rámci regionální nabídky kurzů a seminářů s akreditací DVPP. Podmínkou čerpání podpory je vytvořený akční plán a tematické zaměření kurzu do oblastí individualizace, speciálních vzdělávacích potřeb, nových metod a forem práce apod.

Přednostní účast na seminářích mají učitelé projektových škol 4. Otevřené semináře Jsou otevřené i dalším učitelům ze škol, které nejsou zapojené do projektu. V každém kraji se uskuteční 4 otevřené semináře: Konflikt- škola života Enviromentální výchovva Celostní přístup k jazyku- podpora čtenářské gramotnosti Vzdělávání bez předsudků Přednostní účast na seminářích mají učitelé projektových škol

5. Konzultace a supervize učitelů Konzultace a supervize mohou využívat: jednotliví učitelé skupiny učitelů vedení školy či ředitel projektových škol Tematické zaměření se musí vztahovat k cílům a obsahu projektu Každá škola bude mít k čerpání nabídky k dispozici částku 35.000,- Kč. Učitelům budou nabízeny: odborné konzultace s odborníky v konkrétních oblastech vzdělávání a specialisty v oblastech specifických poruch učení a chování supervize zaměřené na řešení procesních záležitostí: zvládání změny, individuální případové supervize, vztahové problémy ve škole, komunikační problémy, potíže související s předsudky, rasismem a zažitými stereotypy, problémy v týmu, apod.

6. Osobnostní rozvoj učitelů Kurz účastníkům poskytne prostor pro sebereflexi, prohloubení komunikačních dovedností, sebepoznání a rozvoj osobních kvalit, které využívají jak v profesním, tak osobním životě. Jedná se o třídenní kurz, který je koncipován jako mimoškolní vzdělávací akce - bude uskutečněn jako výjezdní

7. Mentorská podpora učitelů Kolegiální podpora pro ty učitele, kteří hledají zpětnou vazbu na svou práci a pomoc při aplikování nových metod do své praxe. Funguje na kolegiálním vztahu učitele a mentora a těží ze silných stránek učitele. Mentor pomáhá učiteli hledat odpovědi na otázky, které jej trápí a jež sám pojmenovává, rozšiřovat jeho dovednosti, techniky a poznatky, které může uplatnit v různých výukových situacích a prostředích. Mentorská podpora zahrnuje: 4 návštěvy mentora přímo ve třídě v průběhu 1 školního roku společné plánování mentora s učitelem („objednávka učitele“- k čemu má podpora mentora konkrétně směřovat, reflexe, plánování dalších postupů, apod.) vytvoření individuálního plánu rozvoje učitele Mentorskou podporu budou zajišťovat zkušení učitelé z praxe, kteří prošli dlouhodobým mentorským kurzem a mají v tomto oboru praktické zkušenosti. Zájemci o tento typ podpory se budou moci rozhodnout o jejím využití v průběhu projektu.

8. Výměna zkušeností a spolupráce projektových škol V rámci těchto setkání dojde např.: k reflexi probíhajících aktivit a zejména jejich dopadu do praxe jednotlivých škol k prezentaci příkladů dobré praxe (formou modelových hodin, představením úspěšně zrealizovaných projektů, návštěvami ve třídách jednotlivých učitelů, příklady spolupráce a komunikace s rodinami dětí, představením specifických pomůcek, didaktických materiálů či učeben pro práci dětí se specifickými vzdělávacími potřebami apod.) Každé setkání bude tematicky zaměřeno V průběhu projektu se uskuteční 3 společná setkání

9. Evaluace projektových aktivit Vyhodnocení akčního plánu Vyhodnocení se zaměří zejména na praktický dopad získaných znalostí a dovedností do výuky učitelů, na vytvoření podmínek pro individualizaci, na úspěšnost zavedení nových metod a forem práce, na efektivitu systematické práce na profesním rozvoji učitelů a užitečnost poskytnutých podpor. V souvislosti s vyhodnocením budou také do ŠVP zapracovány postupy, které se v průběhu projektu ukázaly efektivní a důležité pro vzdělávací proces ve škole. Stávající cíle a oblasti ŠVP budou v případě potřeby konkretizovány a upraveny. Kulatý stůl Zhodnocení projektu z hlediska všech aktérů (zapojených škol, realizátora- Step by Step ČR, lektorů, mentorů) →prezentace výsledků Vytvoření závěrečné zprávy následných doporučení

Projekt Podpora učitele…. Děkuji za pozornost