Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM 24.6.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
& KDO? PROČ? Studium Co po škole? PRÁCE VŠICHNI CHTĚJÍ PRAXI.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Implicitní aukce přenosové kapacity - Market Coupling … potenciální přínosy pro české a slovenské účastníky trhu … potential benefits for the Czech and.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Řízení soustav UCTE a rozvoj koordinace jako podmínka přežití Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie ČEPS, a.s.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Současný stav příprav středoevropské Aukční kanceláře a očekávání pro rok 2009 David Myška ČEPS.
Úloha PPS při zajištění bezpečnosti a dostupnosti energie Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jarní konference AEM
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Přenosová soustava ČR a problémy přenosových soustav v Evropě. Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská 17.1 –
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy.
1 Problémy provozovatelů přenosových soustav www. ceps. cz L. Petráňová.
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Přenosové soustavy a trh s elektřinou Pavel Šolc Sekce Strategie Seminář SVSE
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2005 Pavel Šolc, ČEPS.
Kritické situace v PS ČR
Vývoj a využití přeshraničních kapacit na jednotlivých profilech Pavel Vágner AEM.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu střední Evropy a EU
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Přeshraniční přenosy v podmínkách nové legislativy
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Analýzy scénářů vývoje elektroenergetiky v EU
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
ČEPS, spolehlivý a bezpečný přenos energie. ČEPS, a.s., Elektrárenská 774/2, Praha 10, ČR tel.: , fax:
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Aukce přenosových kapacit a očekávaný vývoj v roce 2007
Vnitrodenní přeshraniční přenosy Martin Čech Specialista sekce Dispečerské řízení.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s.. PST v Evropě / ENTSO-E 1700 MVA.
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s HLHL.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Implementace Evropské energetické legislativy
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Základní informace k testování připravovaného propojení vnitrodenního trhu (1/2) Cíl: Testování je zaměřeno na nové implicitní a explicitní účastníky.
Transkript prezentace:

Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM

Obsah  Definice regionu a jednotlivé zájmové skupiny  Hlavní problémové okruhy a témata regionální spolupráce  Instituce a organizace regionální spolupráce  Co lze očekávat ?

Vznik a definice regionu  1992 až 2006 CENTREL připojení k UCTE Ukončení k Provoz regulačních bloků od 7/08  2003 – Medium term vision Strategie vývoje IEM Středoevropský trh 2004 až 2008  2004 schůzka PL, DE, CZ, SK Narůstající toky sítěmi Problémy s koordinací provozu  2006 CMT Guidelines CEE – AT, CZ, DE, HU, PL, SK, SI

Institucionální struktura  CEE TSO –8 středoevropských TSO – rotující předsednictví, pravidené schůzky –Pracovní skupiny (aukce, rozvoj sítí, SOS)  Celoregionální koordinace –Stakeholders group 1x za rok, TSO, REG, Burzy, EFET, Eurelectric, EK) –Implementation group (CMT, Transp.) :TSO, REG  Regulátoři –RCC (pravidlené schůzky – příprava na IG, SG)

Témata regionální spolupráce  2005 minifórum CEE –Congestion management –Market Transparency –Harmonizace tarifů a regulace –Harmonizace a propojování trhů s elektřinou

Transparency  Společný report regulátorů –Přehled zveřejňovaných údajů –Revize plnění CMT CL –Standardní rozsah zveřejňovaných dat Problém s odpovědností za zveřejňování vs umístění dat Ochrana obchodního tajemství a citlivých informací  Market monitoring ??

Harmonizace regulace  ?

Harmonizace pravidel trhů a integrace trhů  Nejsou sjednoceny uzávěrky trhů  Pravidla balancing mechanismů nejsou ani analyzována ani popsána  Zúčtování odchylek je zcela divergentní  Oblast licencování a přístupu na trh není sjednocena  Nejsou žádné informace o vývoji v této oblasti

Congestion management  2005 Minifórum –Rozhodnutí o vytvoření explicitní koordinované aukce 8 TSO  implicitní aukce později –Založení pracovních skupin a příprava aukce –Odmítnutí AT a HU přistoupit Rozdělení výnosů Požadavek na zavedení flow based mechanismu Konflikt národní legislativy a regionálního mechanismu  2006 – Rozhodnutí 8 TSO –Příprava flow based aukce –Společná aukční kancelář

Zájmové konflikty v regionu  ČR – maximalizace kapacit pro obchod s elektřinou  Polsko – snaha o minimalizaci kapacit Slabá místa v polských sítích Klesající výroba v Polsku  Rakousko – omezení transakcí v regionu Přetížení slabých sítí v Rakousku (S-J) Priorita společnému trhu s Německem Podpora úlohy EXAA  Německo – kontrola nad kapacitami z regionu Priorita společnému trhu s AT Kontrola toků a respektování vlivu VtE  Slovensko – maximalizace kapacit na vstupu, minimalizace na výstupu  Maďarsko – obdoba situace slovenska + velké parazitní toky  Slovinsko obrovské parazitní toky Podpora Slovinského trhu

Požadavky  Německo a Rakousko Bezvýhradné zavedení FBA Vyjmutí profilů uvnitř Německa a mezi DE a AT  ČR Zavést FBA pouze pokud přinese zvýšení nebo nesnížení kapacit  Maďarsko – nejlépe status quo  Slovinsko – FBA jako nástroj kontroly nad exporty  Polsko – postupně zrušit dlouhodobé aukce  Slovensko - ?? (neomezovat kapacity)  Společný zájem ??????

Plánování rozvoje sítí  Pracovní skupina v rámci CEE TSO  Společný plán rozvoje sítí (duben 2008) –Pouze souhrn národních projektů –Dosud neexistuje koordinace plánování ve smyslu priorit  Bilaterální akce –Výstavba druhého potahu na AT –Diskuse o dalším vedení do Německa

Spolehlivost provozování ES  SOS WG Založena jako první v roce 2004 Výměna provozních informací Emergency warning Koordinace plánování provozu na úrovni týdenních telekonferencí Analýzy mezních stavů soustav a návrhy opatření Jako jediná produkuje jasný pokrok v mechanismech spolupráce

Závěrečné shrnutí  V současné etapě vývoje se obtížně hledá v regionu 7 středoevropských zemí společný zájem  Většina nových mechanismů vzniká na bilaterální či vícestranné bázi ale nikoliv jako regionální aktivita (Koordinované aukce 5 TSO, Intraday, projekty propojení trhů)  V nejbližší době nelze očekávat významný pokrok

Vedeme elektřinu nejvyššího napětí Pavel Šolc ČEPS, a.s Elektrárenská 774/2 Praha 10 Děkuji za pozornost