Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní informace k testování připravovaného propojení vnitrodenního trhu (1/2) Cíl: Testování je zaměřeno na nové implicitní a explicitní účastníky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní informace k testování připravovaného propojení vnitrodenního trhu (1/2) Cíl: Testování je zaměřeno na nové implicitní a explicitní účastníky."— Transkript prezentace:

1 Základní informace k testování připravovaného propojení vnitrodenního trhu (1/2)
Cíl: Testování je zaměřeno na nové implicitní a explicitní účastníky trhu, s cílem seznámení se s: novými funkcemi představenými ve 2. verzi XBID – toto platí i pro účastníky trhu, kteří se již aktivně účastní SIDC (za předpokladu, že se jeho příslušné NEMO účastní Testování), funkcemi a procesy v rámci SIDC - platí pro účastníky trhu, kteří dosud SIDC nevyužívají Poznámka: Implicitní účastníci trhu mají přístup k SIDC prostřednictvím lokálního obchodního systému, které se mohou u jednotlivých NEMO lišit, protože mohou mít i další funkce podporující různé procesy Plán testování: 1. kolo: 14/10/ /10/2019 2. kolo: 21/10/ /10/2019 3. kolo: 28/10/ /11/2019 Poznámka: Za aktivaci jednotlivých kol je plně zodpovědný projekt SIDC. Cílem je provedení všech relevantních scénářů již v prvním kole testování.

2 Základní informace k testování připravovaného propojení vnitrodenního trhu (2/2)
Harmonogram testování: IT systém bude během Testování fungovat v režimu 24x5 Podpora pro účastníky trhu (provozní a technické konzultace, simulace předdefinovaných scénářů) bude poskytována od 9:00 do 17:00, a to NEMO pro implicitní účastníky trhu a TSO (HOPS, ELES, RTE, Amprion) pro explicitní účastníky trhu na příslušných hranicích. Všechny žádosti o podporu nebo konzultace mimo časy podpory jsou v odpovědnosti každého NEMO. Technická zabezpečení: Implicitní účastníci trhu - jsou plně odpovědností každého NEMO Explicitní účastníci trhu - jsou v odpovědnosti příslušných provozovatelů přenosových soustav (HOPS, ELES, RTE, Amprion) - distribuce dat o připojení, testy připojení, manuály pro explicitní účastníky, … Systémové a provozní zprávy: Účelem Testování je simulovat provoz co nejblíže standardním podmínkám trhu. To znamená, že systém bude generovat i systémové a provozní zprávy. Účastníkům trhu doporučujeme dbát zvýšenou pozornost při rozlišováním mezi zprávami přicházejícími z Testování a zprávami přicházejícími z běžného provozu.

3 Standardní obchodovací schéma v XBID
1. vlna 2. vlna Rakousko Francie Německo Španělsko & Portugalsko NL & Belgie Nordics & Baltics Bulharsko Chorvatsko Česká republika Maďarsko Polsko Rumunsko Slovinsko Otevření obchodování (GOT) Všechny produkty 15:00 18:00 14:00*** 14:00 Uzavření obchodování**** 15-min D-30 min D-60 min** D-60 min 30-min 1 h D-5 min D-60min* Bloky Omezení rampování 50HzT-DK2, DK1A-NO2, DK1A-SE3, DK1A-DK1, ,DK1-DK2, DK1-TTN, EE-FI, LT-SE4, NO2-TTN, PLC-SE4, LT-PLC Časové rozlišení na hranicích 50HzT-AMP, 50HzT-TNG, 50HzT-TTG, AMP-APG, TNG-APG, TTG-APG, AMP-TNG, AMP-TTG, TNG-TTG, MAVIR-APG, ELES-APG, CEPS-APG: 15 minut AMP-RTE, TNG-RTE: 30 minut Všechna ostatní propojení: 60 minut Poznámky * Finsko a Estonsko v D-30 min, **HU lokální produkty mimo XBID, ***Tento čas se vztahuje na otevření v XBID. GOT pro Pyrenejský trh bude 15:00 od Q (čeká se na regulatorní rozhodnutí). Předpokládá se, že GOT hranice PT-ES bude do konce září přesunuta na 15 hodin, pokud budou připraveny potřebné regulatorní změny. ****Uzávěrka v rámci XBID/SOB; čas uzávěrky obchodování se může u jednotlivých NEMO lišit.

4 Testovací scénáře / Denní plán
Týden 42 Po Normální provoz Út Normální provoz St Normální provoz + Trade cancel (XBID systémem) + Uzavření trhu (trhů) Čt Normální provoz + Trade cancel (XBID systémem) + Uzavření hranic Pá Neplánuje se žádné testování Týden 43 – Vyhrazeno pro další kolo testování, pokud bude aktivováno projektem SIDC Týden 44 – Vyhrazeno pro další kolo testování, pokud bude aktivováno projektem SIDC


Stáhnout ppt "Základní informace k testování připravovaného propojení vnitrodenního trhu (1/2) Cíl: Testování je zaměřeno na nové implicitní a explicitní účastníky."

Podobné prezentace


Reklamy Google