Eriksonova teorie psychosociálního vývoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vývojová psychologie Škola:
Obecná a vývojová psychologie dne
Psychologie osobnosti
13. Psychický vývoj, jeho zákonitosti, periodizace - 1. cast.
Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Erich Fromm ( ) Erik Erikson ( )
Emoce (city).
Analytická psychologie
Přístupy k osobnosti Škola:
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Významní teoretici v historii psychologie
ČLOVĚK JAKO OSOBNOST (VÝVOJ OSOBNOSTI).
Obecná a vývojová psychologie Přednáška dne
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Psychoanalýza Sigmund Freud ( ).
Psychoanalytické /Psychodynamické teorie
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Motivační témata a životní příběhy
Psychoanalýza Psychoanalýza a z ní vycházející směry: Ego-psychologie
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov41 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.
Motivační témata a životní příběhy
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie osobnosti
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
DETERMINISMUS PSYCHIKY OSOBNOSTI Různá pojetí teorie osobnosti
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
(Presenium) Jiří Vítovec
Členění životního cyklu
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Alfred Adler Svatava Krejčová C4A.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mgr. Michal Vičar.  Zrání (biologický vývoj) versus učení  Aktivita versus pasivita  Vědomý versus nevědomý vývoj  Nature vs. Nurture.
Teorie a přístupy v SP. Podmínky atestace Písemný test.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
V ÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.19.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE. C O JE TO VÝVOJ ? 1. Vývoj jako řada zákonitých změn 2. Evoluce a involuce 3. Diferenciace a integrace 4. Vývoj jako iniciativa.
Přednáška Wundt W., Freud S., Freudová A. Wundt-vznik vědecké psychologie Freud-zakladatel psychoanalýzy a psychodynamicky orientované psychologie.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Obecná a vývojová psychologie Přednáška
Vývoj člověka Ontogeneze.
Psychologie adolescentů
Periodizace lidského vývoje
Psychoanalytická teória S. Freuda
Zameranie na psychodynamické sily:
Psychodynamický přístup
Nevědomí.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Transkript prezentace:

Eriksonova teorie psychosociálního vývoje Přednáška č. 9 Sigmund Freud, psychoanalytická teorie, psychosexuální teorie psychického vývoje Eriksonova teorie psychosociálního vývoje

Sigmund Freud Jedna z největších intelektuálů 20. století Narozen na Moravě Lékař, žil ve Vídni, zemřel v emigraci Anglii Učitel mnoha významných nástupců-Anny Freudové, C.G. Junga, Alfreda Adlera, Karen Horney, Erich Fromm.. Sebrané spisy obsahují 24 svazků (Výklad snů 1900….. Nárys psychoanalýzy 1940)

Hlavní body psychoanal. teorie DYNAMIKA OSOBNOSTI Determinace lidské psychiky-všechny naše myšlenky, činy, emoce mají příčinu-většina je způsobena neuspokojenými pudy a nevědomými přáními. Libido (slast)-zdroj energie, je svou povahou sexuální Přesouvání energie-nelze ji zničit-budeme ji ventilovat jinak (např. agresivní impuls může být přesunut do sarkastického smyslu pro humor).Neurotické symptomy, sny-projev přesunuté psychické energie, která se nemohla ventilovat.

Hlavní body psychoanalytické teorie Topografický model lidské psychiky (model ledovce) Vědomí (plně si uvědomujeme) Předvědomí (zapomenuté, kdysi uvědomované myšlenky, konflikty, zážitky, lze snadno vybavit) Nevědomí (bludiště představ, zkreslené skutečnosti , přání, mimobolast uvědomění). Nevědomí má silný vlivna chování!!!! Freud byl první, kdo poukázal na obrovský význam nevědomých duševních vlivů na každodenní život člověka

Model ledovce (topografický model psychiky)

Strukturální model osobnosti Libido se uplatňuje v rámci uzavřeného systému osobnosti Id-je iracionální, řídí se principem slasti (je to schrána Ego-je racionální (princip reality), působí na vědomé úrovni Superego-obsahuje omezení a zákazy, chválu za dobré chování, řídí se principem dokonalosti Tyto tři systémy jsou v osobnosti pevně propojeny

Strukturální model osobnosti Konflikty id x ego=id se dožaduje uspokojení, ego se snaží tento požadavek upravit (chlapec chce autíčko hned, ego zvažuje zda nebude lépe počkat) Konflikt id x superego-dtto, ale superego zakazuje ukrást autíčko, je to špatné Ego x superego-etický čin versus zákaz činnost daný výchovou U dobře integrované osobnosti si ego udržuje pevnou, ale pružnou kontrolu, vládne princi reality.

Psychosexuální vývoj 5 stadií, kterými projde jedinec. Sexualita v širokém slova smyslu. Id (hledající slast) se zaměřuje na určitou oblast těla a činnosti spojené s touto oblastí. Orální stadium - kojení a sání zdrojem požitku, odstavení-a růst zoubků Anální stadium - slast spojená s uvolňováním střev-nácvik čistotnosti Falické stadium - zkoumání vlastního pohlaví, autoerotické chování. Oidipův konflikt-zaměření na matku, otec rival. Kastrační úzkost. Identifikace s otcem. Elektřin komplex u dívek.

Psychosexuální vývoj Období latence (7-12 let) - období klidu, děti se méně zaměřují na svoje tělo, ustupují sexuální impulsy, nutnost zvládat sociální porstředí. Genitální stadium — od puberty a adolescence dále-libido propuká s novou silou, fáze dospělých sexuálních zájmů a slastí. Problémy některém ze stadií způsobí fixaci ve stadiu a ovlivnění osobnosti jedince (např. orální fixace-nadměrné pití alkoholu, anální fixace-šetřivost, přehnaná čistotnost, Oidipův komplex-potíže s autoritami…..)

Psychoanalýza shrnutí Významný vliv na naši kulturu (spíše než otázka správnosti či nesprávnosti) Poznání že nevědomé procesy hrají významnou roli v chování je všeobecně přijato Ale!!!! Mnoho psychoanalytických pojmů není zcela definovaných či objektivně měřitelných. Jak změřit libido? Princip zachování energie libida je tedy jen koncept, předpoklad. Freud založil své teorie na pozorování střední vrstvy neurotiků ve viktoriánské Vídni-velmi limitované. Závist penisu (pocit nedostačivosti u dívek)-odmítáno

Psychosociální vývoj-Erik Erikson Erikson revidoval Freudovu teorii psychosexuálního vývoje. Na vývojová stadia nepohlíží z hlediska jejich psychosexuálních fcí, ale chápe je jako psychosociální stadia )důležité jsou vztahy).

Erik Homburger Erikson a osm věků člověka Psychoanalytik Teorie „Osm věků člověka“-prodloužení vývojového pohledu na celý život člověka (od kolébky do smrti). Na každém stupni vývoje si jedinec musí vyřešit psychosociální konflikt (krizi). Výsledek této krize vede jak ke zdravým, tak nezdravým rysům v osobnosti.

Erik Homburger Erikson a osm věků člověka běh života člověka .

Erik H. Erikson - Osm věků člověka Erikson vycházel z předpokladu, že si jedinec musí vyřešit psychosociální konflikt-krizi v každém jednotlivém „věku“ (tj. vývojové etapě). Uspěje-li, může postoupit zdárně dále do dalšího věku. K prvním pěti vývojovým stadiím (shodná s Freudem-stadium orální, anální, falické, latentní a genitální) přidává další 3.

Erik H. Erikson - Osm věků člověka 1. věk (u Freuda orální stadium) 0-1,5 roku Důvěra x nejistota - dítě získává pocit základní důvěry, učí se věřit svému sociálnímu okolí (pečujícím osobám). Důležitá je stálost péče a kvalita vztahu matky (pečující osoby). Úspěšné překonání-důvěra ve druhé, chuť objevovat okolí. Neúspěšné-nedostatečný pocit bezpečí.

Erik H. Erikson - Osm věků člověka 2. věk (u Freuda anální stadium) 1,5 roku-3 roky Autonomie x pocit studu a pochyby Úspěšné zvládnutí tohoto období-pocit autonomie, víra ve své schopnosti. Neúspěšné-stud, pochyby o sobě.

Erik H. Erikson - Osm věků člověka 3. věk (u Freuda falické stadium) 3-6/7 let Vlastní iniciativa x pocity viny (nad cíly) Předškoláci se učí být iniciativní, zahajovat aktivity. Vinu mohou pociťovat nad vlastní nezávislou aktivitou.

Erik H. Erikson - Osm věků člověka 4. věk (u Freuda období latence) -7let až pubescence cca 15 let Snaživost x pocit méněcennosti Význam nástupu školní docházky. Úspěšně zvládnuté období-pocit kompetence, schopnosti rozvíjet svoje dovednosti. Neúspěšně zvládnuté období-pocit podřadnosti, méněcennosti-strach ze selhání, neuroticismus.

Erik H. Erikson - Osm věků člověka 5. věk (u Freuda období genitální) - 15 let, tj. adolescence až raná dospělost Identita x zmatení rolí (nejistota o své roli (kdo jsem). V adolescenci dochází k rozvoji vlastní identity-kdo jsem? Dle Eriksona je adolescence stadium mezi dětstvím a dospělostí, psychosociální moratorium

Erik H. Erikson - Osm věků člověka Status identity v 5. věku (rozpracováno Marciou) Dosáhnutá identita (achievement) - krize vyřešena-závazky vytvořeny-stabilní, zralá osobnost. Jednotlivec má svoje názory, zvyky, cíle (relativně stabilní). Předčasně řešená identita (foreclosure) – krize nebyla prožita, alternativy nebyly zvažovány-závazky vytvořeny. Difůzní identita (confusion or diffusion)-osobnost chaotická, nepředvídatelná, proměnlivá-jedinec neprošel krizí. Moratorium-období probíhající krize, jedinec hledá alternativy a vytváří stabilní osobnost, zkouší „být dospělý“.

Erik H. Erikson - Osm věků člověka 6. věk (tj. mladší dospělost) 20.-cca 35 let Intimita x izolace Intimita ve smyslu vztahu s druhým člověkem, splynutím s ním. Izolace-sklon vyhýbat se vztahům.

Erik H. Erikson - Osm věků člověka 7. věk (tj. střední dospělost) 35let cca 55 let Generativita x stagnace Generativita ve smyslu péče o potomstvo, ale i v širším přesahu-tvořivost, přínos pro druhé. Stagnace – malý nebo žádný zájem na tom přispět svému okolí, vytvářet pro ostatní .

Erik H. Erikson - Osm věků člověka 8. věk (pozdní dospělost a stáří) Integrita „já“ x zoufalství Integrita ve smyslu moudrosti a přijetí vlastního životního příběhu. Zoufalství-deprese nad uplynulým životem a úzkost ze smrti.