Tereza Lukáčová 8.A MT blok

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fotovoltaika.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zdroje elektrického proudu
Využití solární energie A5M13VSO soubor přednášek
Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Vedení el. proudu v různých prostředích
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Sluneční elektrárna.
Kvantové fotodetektory a optoelektronické přijímače X34 SOS 2009
POLOVODIČE.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Tato prezentace byla vytvořena
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Elektromagnetické vlnění
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
KEE/SOES 6. přednáška Fotoelektrický jev
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fotoelektrický jev Předmět:
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Fotoelektrický jev Ročník:4. Datum vytvoření:Únor 2014 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Solární panely g.
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 1
Elektrická energie.
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
Digitální učební materiál
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v polovodičích. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají využití dalších.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Fotoelektrický jev Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
Přímá výroba elektrické energie
Laserový telefon Otto Hartvich Michal Farník Dagmar Bendová.
Tepelné akumulátory.
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
Solární energie A její využití.
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
FOTOELEKTRICKÝ JEV.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakým způsobem lze získávat elektrickou energii?
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Fotodioda Nina Lomtatidze
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Název prezentace (DUMu): Polovodiče
VY_32_INOVACE_ Optické snímače
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Zdroje elektrické energie
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Kvantová fyzika.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Výroba elektrické energie
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Tereza Lukáčová 8.A MT blok Fotovoltaický článek Tereza Lukáčová 8.A MT blok

Fotoefekt Fyzikální jev, při němž jsou elektrony uvolňovány z látky (nejčastěji z kovu) v důsledku absorbce elektromag. záření (např. RTG záření nebo viditelné světlo) E = h. f = m. c2 , E je energie fotonu, f jeho prekvence a h Planckova konstanta E = Wv + ½ me. v2, Wv je výstupní práce elektronuz kovu Pokud jev probíhá na povrchu látky, tzn. působením vnějšího elektromagnetického záření se elektrony uvolňují do okolí látky, hovoří se o vnějším fotoelektrickém jevu. (obr.) Fotoelektrický jev však může probíhat i uvnitř látky, kdy uvolněné elektrony látku neopouští, ale zůstávají v ní jako vodivostní elektrony. V takovém případě se hovoří o vnitřním fotoelektrickém jevu.

Princip fotovoltaického článku Fotovoltaický článek je velkoplošná polovodičová součástka schopná přeměňovat světlo na elektrickou energii. Využívá při tom fotoefekt. V polovodičích lze snadno uvolnit elektrony vlivem slunečního záření a pomocí  p-n přechodu (spojení dvou typů polovodičů) vytvořit v okolí tohoto p-n přechodu elektrický potenciál (napětí). Vzniklé napětí je následně zdrojem elektrického proudu (viz schéma).

Dopadem světla na solární článek se uvolní z polovodiče některé elektrony. Tyto volné elektrony a také vzniklé elektronové díry se el. polem oddělí, takže v horní vrstvě křemíkové destičky vznikne přebytek elektronů a ve spodní části naopak jejich nedostatek Propojením horní a spodní části článku přes spotřebič se přebytek a nedostatek elektronů začne pohybem nosičů náboje vyrovnávat, a tím vznikne elektrický proud. Tok elektronů, čili velikost proudu procházejícího elektrickým obvodem, je ovšem přímo úměrný množství dopadajícího světla.

Účinnost fotovoltaických článků Energie fotonu, která překračuje potřebnou hranici pro výrobu elektřiny, se mění v teplo. Ve fotovoltaickém článku tak lze na elektřinu přeměnit teoreticky maximálně padesát procent dopadajícího světla. Prakticky se dosahuje účinnosti asi 15% u průmyslově vyráběných článků. U experimentálních laboratorně vyráběných článků se dosahuje účinnosti až třicet procent. Cena článků se pohybuje zhruba od 7 000 Kč do 25 000 Kč, podle velikosti.

Fotovoltaická elktrárna v Protivíně lokalita- Jižní Čechy výkon- 3,5 MW největší v ČR

Fotovoltaická elektrárna v Habřině lokalita- okolí Úštěku výkon- 500 000 kWh (odpovídá spotřebe zhruba 300 osob)

Použité zdroje: www.wikipedie.cz http://www.igb.cz/princip-fotovoltaickeho-systemu.php http://www.mediafax.cz/ekonomika/2856222-V-Protivine-spustili-nejvetsi-slunecni-elektrarnu-v-CR http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/20070803fotovol0308.html