Základní procesy při úpravě technologické vody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Voda H2O.
Advertisements

Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kovy ve vodách – železo FeIII
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Druhy chemických reakcí
ÚPRAVA vody v TO PARNÍCH ELEKTRÁREN
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
SOLI RZ
UHLIČITANY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_66.
ZÁKLADNÍ PRVKY A JEJICH SLOUČENINY
Významné plyny.
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Nekovy ve vodách - sloučeniny chloru
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
Hydroxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2313_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
Kovy alkalických zemin
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Uhličitan vápenatý.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Projekt voda Zpracoval:Ondřej Přib. Tvrdost vody Veličina nejčastěji udávající koncentraci kationtů vápníku a hořčíku ve vodě. Definice tvrdosti vody.
SVĚTOVÝ DEN VODY
FARMACEUTICKOU VÝROBU
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Salinita – iontové složení vody a
Neutralizace Vznik solí
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 24 Autor: Lenka Poláková
Zopakuj si vzorce a názvy
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výroba oceli (zkujňování surového železa)
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Salinita půdy = množství rozpustných solí v půdě - nadbytek solí zhoršuje fyzikální, chemické a biologické vlastnosti půdy a snižuje její úrodnost.
Chemické vlastnosti nerostů závisí na chemickém složení a krystalové struktuře slouží k určování a technické praxi Odolnost vůči vodě ve vodě rozpustné.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Kovy II. hlavní skupiny (alkalických zemin + Be, Mg)
RISKUJ.
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
1) Napište chemické názvy sloučenin nebo iontů:
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU
Rozpustné soli v půdách
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozpustné soli v půdách
Salinita (zasolení) půdy
Hořčík.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
Soli.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Vážková analýza - gravimetrie
Alkalické kovy.
Odměrná analýza.
Transkript prezentace:

Základní procesy při úpravě technologické vody Přírodní voda kationty Na+, K+, Ca2+, Mg2+, Mn2+ a Fe2+ anionty HCO3-, SO42- , Cl- a NO3- rozpuštěný CO2, O2 a další nečistoty anorganického nebo organického původu

Tvrdá voda - sráží mýdlo - jejím vařením vzniká tzv. kotelní kámen - je nevhodná pro praní a průmyslové účely Tvrdost vody je způsobena rozpuštěnými solemi Ca2+ a Mg2+

Přechodná (karbonátová) tvrdost vody (TK) rozpustné hydrogenuhličitany Ca(HCO3)2 a Mg(HCO3)2, zahříváním se rozkládají a vylučují se sraženiny CaCO3 a MgCO3 (popř. Mg(OH)2) Trvalá (nekarbonátová) tvrdost vody (TN) ostatní rozpustné vápenaté a hořečnaté soli

Celková tvrdost vody (TC) součet obou tvrdostí TC = TK + TN Kvantitativní vyjádření mmol/dm-3 stupně německé (ºN): 1ºN odpovídá 1 mg CaO (0,87 mg MgO) ve 100 ml vody Podle tvrdosti rozlišujeme vodu měkkou (0 - 8ºN) a vodu tvrdou (nad 8ºN)

Úprava provozní vody Odstranění plovoucích příměsí vyvločkování přídavkem solí Al3+ a Fe3+ a poté filtrací Odstranění solí železa a manganu hydrogenuhličitany se převedou provzdušňováním na nerozpustné oxidy, které se odstraní následnou filtrací

2 Fe(HCO3)2 + 1/2 O2 → Fe2O3 + 4 CO2 + 2 H2O Mn(HCO3)2 + 1/2 O2 → MnO2 + 2 CO2 + H2O

Změkčování vody 1) sodou a vápnem převedením rozpustných solí na nerozpustné (vysrážením) a odfiltrování sraženiny 1) sodou a vápnem Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 → 2 CaCO3 + 2 H2O Ca2+ + Na2CO3 → CaCO3 + 2 Na+ Mg2+ + Ca(OH)2 → Mg(OH)2 + Ca2+ levný způsob, dosažené změkčení 1 až 3ºN

2) fosforečnanem sodným 3 CaSO4 + 2 Na3PO4 → Ca3(PO4)2 + 3 Na2SO4 3 MgSO4 + 2 Na3PO4 → Mg3(PO4)2 + 3 Na2SO4 drahý způsob, pouze k doměkčování až na 0,1ºN

Změkčování vody b) iontoměniče 1) katexový způsob výměna kationtů Ca2+ a Mg2+ z vody za ionty Na+ (popř. H+) na katexech 2) demineralizace postupně katexy a anexy, úplné odstranění

Změkčování vody c) komplexony Tvorba rozpustných, ale inertních chelátů Ca2+ a Mg2+ Komplexony lze použít i při rozpouštění již vysrážených mýdel na vlákně. Drahé suroviny, ale žádná aparatura. Lze je přidávat i do barvicích lázní. Změkčení až 0°N.