Itálie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ITÁLIE.
Advertisements

Evropa: přírodní podmínky
Itálie (Italy) Tomáš Markl 8.B 08/09.
Evropa-jeden ze světadílů
Evropská nej….
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Itálie.
SLOVINSKO.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AMERIKA.
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
dicotto italiano bambino (osmnáct italských dětí)
ZÁPADNÍM SOUSEDEM ČR JE
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ITÁLIE Autor: Josef Říkovský, Zuzana Hložková
ITÁLIE KOLÉBKA EVROPSKÉ CIVILIZACE ANTIKA KŘESŤANSTVÍ RENESANCE BAROKO
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
AMERIKA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Amerika.
Itálie 30. září 2005.
STÁTY JIŽNÍ EVROPY a ITÁLIE.
Itálie – bohatý sever a chudý jih
Společenské a hospodářské prostředí
Atlantský a Severní ledový oceán
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
poloha, rozloha, členitost
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
EVROPA Itálie III2-Z7-III-01.
Nový Zéland.
Česká Republika a její kraje
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Geografické údaje Řecka
RUMUNSKO.
Přírodní podmínky Evropy
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Pojmy – východní Evropa
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_07 N á zev materi.
Itálie Zdeněk Fišr, Petr Pištělka, Jakub Rachač a Lukáš Veinar 7.A.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Itálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15_Z8_Skála
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Zeměpis - Itálie Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Marcela Holíková
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Alpy Vytvořili: Filip Ozga a Erik Šamša. Základní informace Nejvyšší bod m.n.m. (Mont Blanc) Délka km Rozloha km² Světadíl- Evropa.
Obecná charakteristika kontinentu
Severní Západní 8. a Jižní Střední Jihovýchodní Východní
VY_52_INOVACE_06_02_Evropa (poloha, členitost, rozloha)
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Itálie

Úvod Italská republika leží v jižní části Evropy, kde zaujímá prostřední ze tří velkých evropských poloostrovů - Apeninský, dále jižní svahy Alp, Pádskou nížinu a ve Středozemním moři řadu ostrovů. Jsou to především největší středomořské ostrovy Sicílie a Sardinie, dále Toskánské souostroví (největší je ostrov Elba 223,5 km2), Campánské, Liparské, Egadské ostrovy a ostrov Pantelleria. Svou rozlohou 301 225 km2 je Itálie na 8. místě v Evropě, počtem obyvatel 53 097 000 roku 1966 na 4. místě v Evropě. V se­verní části sousedí pevninskou hranicí směrem od západu k východu s Francií, Švýcarskem, Rakouskem a Ju­goslávií. Apeninský poloostrov obklopuje moře Jaderské, Jónské, Ligurské a Tyrhénské.

Obsah Přírodní poměry Poloha hranice Fauna

Přírodní poměry Pobřeží Itálie je různorodé, pokud se týká vzniku a ny­nějšího vzhledu. Na západě je dosti členité s četnými oblou­kovitými zálivy, místy vhodnými pro přístavy (záliv Gaetský, Neapolský, salernský a Policasterský). Na severozápadě se rozkládá největší italský záliv — Janovský. Západní pořeží je místy příkré (pobřeží Riviéry, u Jižních Apenin a v Kalábrii), v ostatních částech nížinné. Na jih od řeky Magry poblíž 44° s. š. až k mysu Míšeno poblíž Neapole je převážně ploché, bu­dované z náplavů. Břehy jsou zde často pokryty přesypy. Úči­nek náplavů je zřetelný např. na bývalém ostrově Monte Argentario, který byl třemi neplavenými pruhy země zvanými tom­bolo spojen s pevninou a změněn v poloostrov. Jih Apeninského poloostrova je značně členitý (poloostrovy Kalábrie a Salentina, mezi nimiž leží záliv Tarentský a poloostrov Gargano, vytvářející záliv Manfredonia). Východní pobřeží poloostrova je téměř celé ploché bez zálivů. další

Poloha a hranice č.2 Italské hranice v dnešní podobě byly stanoveny roku 1947 mírovou smlouvou v Paříži, podle níž bylo od Itálie na vý­chodě odtrženo území o rozloze 7 700 km2, které připadlo Jugo­slávii, a na západě území 700 km2, které připadlo Francii. Terst (Trieste) s přilehlým územím, který získal statut svobodného přístavu, byl po vzájemné dohodě mezi Itálií a Jugoslávii vrá­cen Itálii, území na jihovýchod od Terstu, které náleželo ke Svobodnému terstskému území, bylo přičleněno k Jugoslávii. Obsah zpět

Poloha a hranice Itálie má výhodnou geografickou polohu. Protáhlý tvar poloostrova způsobuje, že největší část území leží v nevelké vzdálenosti od moře. Zároveň odděluje vý­chodní pánev Středozemního moře od západní a přes Sicílii vytváří zároveň jakýsi most od evropské pev­niny k Africe. V Sicilském průlivu se Itálie při­bližuje nejvíce k Africe na vzdálenost 140 km. Nej­větší vzdálenost od severu k nejjižnějšímu bodu Sicí­lie je 1 150 km, největší šířka od západu k východu 630 km. Celková délka italských hranic je 10 400 km, z toho pevninských 1 800 km a mořských 8 600 km. Na ostrovní hranice z toho připadá 4 239 km. další

Přírodní poměry č.2 Příkré a vysoké je pouze v oblasti pohoří Gargano, tvořící zde menší zátoky. Na sever od města Pesaro je pobřeží nízké s deltami řek, které sem přinášejí z Alp hojné štěrku a bahna, ze kterého pobřežní proud vytváří četné kosy (Lido) s lagunami. Laguny, spojené pouze úzkými průlivy s mořem, se pozvolna nánosem řek vy­plňují. Řada měst, která byla kdysi přístavy, byla tímto způ­sobem vzdálena od moře a pozbyla svého významu (např. Ravenna). Největší laguny jsou Venetská, ve které leží Benát­ky, a Comacchijská. Nejseverněji v Jaderském moři se vytvo­řil záliv Terstský. Na Sicílii je pobřeží převážně příkré, slaběji členité, s příhodnými zálivy na severu a východě (zálivy Gólfo di Castellammare, G. di Palermo a G. di Catania). Sardin­ské pobřeží je slabě členité, místy přímočaré, v západní Části nížinné, místy bažinaté, na východě a severovýchodě hornaté. Největší zálivy jsou zde Golfo di Cagliari a Golfo delťAsinara. zpět obsah

Fauna Zvířena Apeninského poloostrova a ostrovů náleží ke středomořské podoblasti a alpská část ke středoevropské podoblasti palearktické zoogeografické oblasti. Velkých savců je málo. V Alpách a Apeninách jsou více než ostatní druhy rozšířeni srnci. V Abruzzách, na Sardinii a v Alpách žijí vydry, lišky, divoké kočky, kuny, tchoři, kanci aj. V Alpách (masív Gran Paradiso) a v Apeninách se ukrývají kozorožci a kamzíci, kteří společně s alpskými medvědy jsou chráněni před vyhubením zákazem lovu. Na venkově a v lesích žijí četní hlodavci: krtci, ježci, rejsci, myši, zajíci, veverky, svišti aj. další

Fauna č.2 Ptactva je přes 400 druhů; z toho je řada stěhovavých. Z ostatních živočichů se vyskytují plazi (ještěrky, zmije), obojživelníci, korýši, měkkýši, množství hub a láčkovců. Početně je zastoupen hmyz a ryby. Mnohé z ryb, zvláště mořských, mají průmyslový význam zpět Obsah