Zpracovala: Kateřina Pipeková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kartografická zobrazení použitá na mapách ČR.
Advertisements

S-JTSK(95/05) diplomový seminář
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
Aktuální Státní mapové dílo
Účelové mapování, vytyčování, dokumentace skutečného provedení stavby, státní mapová díla ČR Mapy Státní mapové dílo Účelové mapy.
VY_52_INOVACE_PRV.3.19_Česká republika_pracovní list
Historický přehled souřadnicových systémů na území ČR
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
Zdroje dat GIS Sekundární Primární Vstup dat do GISu:
Zdroje dat GIS Sekundární Primární Vstup dat do GISu:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
Geometrická podstata map
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Geodézie v pozemním stavitelství
Česká republika Demokratický stát.
Seminář trenérů a rozhodčích - Kouty Generalizace skal Kytlice vs. Kost Jan Langr Základní otázka Dvě klasiky – dvě protichůdná řešení.
EKO/GISO – Kartografická zobrazení
Geodetické referenční systémy a kartografická zobrazení ČR
KŘOVÁKOVO ZOBRAZENÍ Hlávka Miroslav.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Mapa.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Vznik map.
Tvorba mapy Jan Dušek.
Kartografie.
Mapové zobrazení.
Stará vs. nová tvář Moravských Budějovic
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Česká republika: povrch, poloha
Kartografie a topografie
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
MAPY (uč.14-15).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6-31_ poloha_rozloha_CR
Bc. Ivana Řezníková ČVUT Fakulta stavební Praha 6 Thákurova 7
Ministerstvo životního prostředí České republiky Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Krajina v mapovém vyjádření Mgr. Peter Mackovčin
Česká Republika.
Atlasová díla Bc. Jindřich Poledňák.
Zpracování záznamů GPS dispečerských vozů DPO Vedoucí projektu : doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zpracovává : Radim Balon, G363 Vysoká škola báňská – Technická.
Mapové podklady Vyhláška č. 500/2006 Sb. Mapovými podklady pro zpracování územně analytických podkladů a územně plánovací dokumentace (dále jen "mapové.
Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i.
HISTORIE KARTOGRAFIE 2 Jan Dušek.
Kartografie Láďa Mráz.
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
DĚJINY MAPOVÁNÍ ČESKÝCH ZEMÍ
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
etail.htm?id= podle pravidel AACR2 -řešení popisné a inventární jednotky -chyby v evidenci a jejich řešení.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Historie katastru mapování českých zemí globální navigační satelitní systémy Lukáš Brábník
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_02_TVORBA MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Zkvalitnění výuky německého jazyka na Vyšší odborné škole Zahradnické v Mělníku CZ.1.07/2.1.00/
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Státní mapové dílo Petr Dvořáček Plzeň
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Česká republika Členění státního území ČR.
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Evidence nemovitostí v KN
Geografická kartografie
Geografická kartografie
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Úkoly katastrálních úřadů
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
Česká republika Členění státního území ČR.
Transkript prezentace:

Zpracovala: Kateřina Pipeková HISTORIE MAPOVÁNÍ ČR Zpracovala: Kateřina Pipeková

Mapování Mapy historických českých zemí vznikaly jako součást středoevropského prostoru již na začátku 2.tisíciletí. Dochované samostatné mapy Čech, Moravy a Slezska jsou reprezentovány díly Klaudyána, Crigingera, Aretina, Sticha, Vogta, Fabricia, Komenského, Helwiga a dalších. První soustavné mapování historického území bylo provedeno v průběhu 18. století (Müllerovy mapy Čech a Moravy, Wielandovy mapy Slezska). Přesnější obraz českých zemí vznikl až při prvním (Josefské), druhém (Františkově) a třetím vojenském mapování.

Müllerovo mapování Moravy a Čech První soustavné topografické mapování českých zemí provedl rakouský vojenský císařský inženýr, topograf a kartograf Jan Kryštof Müller. V r.1708 mu bylo svěřeno zpracování velké mapy Uher v měřítku cca 1 : 550 000, která zobrazuje i území Slovenska. Jeho dalším cílem bylo vypracování velkého atlasu rakouských zemí – Atlas Austriacus. Mapování zahájil na území Moravy, kterou v letech 1708 až 1712 zmapoval po jednotlivých tehdejších krajích v měřítku 1 : 180 000 a vydal na 4 mapových listech, jejichž celkový rozměr je 1374 x 974 mm. Promapování byly použity opěrné body, jejichž poloha byla zjištěna astronomicky. Pro vlastní zákres situace pak byla používána busola a vzdálenosti byly měřeny pomocí počtu otoček kol měřických vozů, tažených koňmi.

Müllerovo mapování Moravy a Čech mapa Moravy - v letech 1764 – 68

Müllerovo mapování Moravy a Čech mapa Moravy Pro znázornění terénu použil tzv. kopečkovou metodu se západním osvětlením. Müllerova mapa Moravy byla po 10 let od jejího prvního vydání chráněna císařským privilegiem před kopírováním zahraničními kartografy Nejznámějším dílem Jana Kryštofa Müllera je mapa Čech v měřítku 1 : 132 000 Mapa obsahuje dělení sídel na 10 základních kategorií Popis geografických objektů je proveden německy.

Müllerovo mapování Moravy a Čech mapa Čech - v letech 1763 – 67

Müllerovo mapování Moravy a Čech mapa Čech Müller čistokresbu map v konečné podobě dokončil v roce 1720 včetně mapového přehledu, nazvaného „compendium“. Vydání map se nedožil. Dokončením práce (1722) byl poté pověřen vojenský inženýr Jan Wolfgang Wieland Müller zahájil v roce 1720 i přípravy mapování Slezska. Dokončil J.W.Wieland. Měřítka map nebyla jednotná. Vydání map se již Wieland nedožil. V roce 1752 byly všechny Wielandovy mapy vydány v Atlasu Slezska. Müllerova mapa Čech patří k nejkrásnějším a velmi cenným kartografickým dílům

I.Vojenské mapování – r. 1764

I.Vojenské mapování – r. 1764 císařovna Marie Terezie rozhodla o vyhotovení nového uceleného mapového díla pro celé území Rakouské monarchie Mapováním byl pověřen generální štáb rakouské armády ve Vídni. „Josefské mapování“ v letech 1763-85 mapy byly vytvářeny bez geodetických základů Zároveň s každou mapou byl zhotovován soubor popisných informací Archivovány pouze výsledky nového mapování, uloženy ve Válečném archivu Rakouského státního archivu ve Vídni

II.Vojenské mapování – výřez Jindřichohradecka

II.Vojenské mapování “Františkovo” mapování, bylo provedeno v měřítku 1 : 28 800 Mapování již využilo trigonometrickou síť Mapování se provádělo na tzv. vyměřovacích listech Pro znázornění terénu byly využity Lehmannovy šrafy

III.Vojenské mapování – výřez Kutnohorska

III.Vojenské mapování v 70. letech 19. století na území Rakousko-Uherské monarchie Mapování v dekadickém v měřítku 1 : 25 000 Mapování proběhlo v letech 1870 – 1885, na území Čech, Moravy a Slezska v letech 1876 – 1879 podrobné měření na měřickém stole se provádělo převážně protínáním a rajónováním Výšky byly určovány zpravidla trigonometricky z výškového úhlu

III.Vojenské mapování Provedené mapování dalo vznik i dalším mapovým dílům menších měřítek, mezi která patřila proslulá speciální mapa 1 : 75 000 jako hlavní mapové dílo určené veřejnosti, generální mapa 1 : 200 000 a přehledná mapa Evropy v měřítku 1 : 750 000. Mapy vzniklé třetím vojenským mapováním byly na svou dobu velmi dobrými kartografickými díly.

ZDROJE http:// www.geolab.cz http://www.staremapy.cz http://www.google.cz

DĚKUJI ZA POZORNOST