Významné osobnosti fyziky a chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Advertisements

(míra tepelného stavu látky)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 10.
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník
Teplota a její měření.
Daniel Gabriel Fahrenheit
Digitální učební materiál
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik,matematik.
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Teploměr. Jednotky teploty
Významné osobnosti fyziky a chemie
Christian Andreas Doppler
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
MĚŘENÍ TEPLOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_164_Teplota AUTOR: Ing.Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Anders Celsius – – Byl to švédský astronom a fyzik. Byl to švédský astronom a fyzik. Je to autor Celsiovy stupnice.
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
Významné osobnosti fyziky a chemie
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Teplota Ing. Radek Pavela.
Teplota a její měření.
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik.
Alessandro Volta Italský fyzik a fyziolog.
Aneta Ottová a Nikol Dudová Prima A šk.r.2009/2010
Významné osobnosti fyziky a chemie James Watt
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
Milan Rastislav štefánik.
Rozvoj vědy a techniky v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3610_Rozvoj_vědy_a_techniky_v_17_století.
charakteristika tepelného stavu hmoty vlastnost předmětů a okolí (člověk vnímá jako studené, teplé či horké) souvisí s kinetickou energií částic látky.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_01 Název materiáluTeplota.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.6.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ANDERS CELSIUS švédský astronom, fyzik a matematik
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_1A_13_Teplota Téma: Prvouka.
Daniel Gabriel Fahrenheit
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_07
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_F.6.A ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B34Fy6_Teplota
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Teplota-zápis Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VLASTNOSTI LÁTEK II teplota, čas.
Dr.Gen.Milan Rastislav Štefánik ( )
Andres Celsius t = 1°C (stupeň celsia) Švéd
Transkript prezentace:

Významné osobnosti fyziky a chemie Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika 6. - 9. ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

Anders Celsius

Anders Celsius se narodil 27. listopadu 1701 ve švédské Uppsale. Zemřel 25. dubna 1744 v rodné Uppsale. Anders Celsius byl profesorem astronomie na uppsalské univerzitě (1730-1744). Roku 1741 Celsius založil v Uppsale astronomickou observatoř. V letech 1732-1735 Celsius navštívil významné observatoře v Německu, Itálii a Francii. Za svého pobytu v Norimberku (1733) publikoval svých 316 pozorování polární záře z let 1716-1732.

V roce 1736 Celsius se zúčastnil geodetické výpravy do Laponska organizované francouzskou akademií věd. Výprava měla za cíl změřit poledníkový oblouk. V té době se právě upřesňovaly názory na tvar Země. Jméno Celsius je však více než s astronomií spjato s měřením teploty – konkrétně s teploměrem, který je ocejchovaný v jednotkách po něm pojmenovaných.

K používání navrhl tuto stupnici již v roce 1742 ve spise Pozorování dvou stálých stupňů na jednom teploměru. Navázal na práce ROBERTA BOYLA a CHRISTIANA HUYGENSE. Celsius stanovil pro var vody 0 °C a pro tání ledu 100 °C. Stupnici rozdělil na 100 dílů. Stupnici v roce 1745 "otočil" do dnešní podoby botanik Linné. Celsiova stupnice se ujala ve většině zemí (s výjimkou USA, kde se používá Fahrenheitova stupnice).

V roce 1742 uveřejnil Celsius své nejproslulejší dílo, spis o měření tepla Pozorování o dvou neměnných stupních na teploměru. V letech 1725-1744 byl Anders Celsius tajemníkem Královské společnosti věd v Uppsale.

Celsiova a Fahrenheitova stupnice Původní Celsiův teploměr

Celsiova hvězdárna v Uppsale

Zdroje: www.dimensionsinfo.com www.superstock.com www.ebgymhollabrunn.ac.at www.techmania.cz www.converter.cz www.depositphotos.com www.pballew.blogspot.com