Amoniak.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
Advertisements

Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Dusík, fosfor.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Bronchitida Kód VM:VY_52_INOVACE_25 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Hygiena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_134_Vodík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Kyselost, zásaditost, pH
Dusík, N.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Vybrané prvky a anorganické.
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Uhličitan vápenatý.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
A M O N I A K ČPAVEK NH3.
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Registrační číslo projektu:
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny dusíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Pedosféra.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Ch_005_Hydroxid vápenatý
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_109_Uhlovodíky a jejich základní rozdělení AUTOR: Igor Dubovan.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_116_Fenoly AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_112_Alkyny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Sekty Novák.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dusík.
Soli a jejich chemické vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Zásady.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Transkript prezentace:

Amoniak

NH3 Uveďte chemický vzorec amoniaku: Charakterizujte amoniak z hlediska skupenství a fyzikálních vlastností: NH3 je jedovatý, bezbarvý, štiplavě páchnoucí plyn NH3 je lehčí než vzduch a při vdechování leptá a poškozuje sliznice Obr. 1.: stavba molekuly amoniaku.

N2 + 3 H2  2 NH3 NH3 + H2O  NH4OH ? Jak se amoniak vyrábí ? NH3 se vyrábí přímým slučováním z prvků za vysoké teploty a při vysokém tlaku (400 C a 20 MPa): N2 + 3 H2  2 NH3 ? Je amoniak rozpustný ve vodě ? NH3 se velmi dobře rozpouští ve vodě, přičemž vzniká roztok tzv. hydroxidu amonného: NH3 + H2O  NH4OH ? Co je to čpavek ? Čpavek je technický název pro vodný roztok amoniaku (hydroxid amonný).

? Kde v přírodě se amoniak vyskytuje a jak tam vzniká? Amoniak se uvolňuje bakteriálním rozkladem z organických zbytků (výkaly, moč). Je součástí atmosféry některých planet (Jupiter, Saturn, Uran) a vyskytuje se ve vesmíru (v mezihvězdném prostoru) ? Jaký význam má amoniak v přírodě ? V přírodě se amoniak vyskytuje převážně rozpuštěný ve vodě tedy ve formě amonných kationtů (NH4+). Amonné ionty NH4+ přijímají rostliny svými kořeny z půdy jako nepostradatelný zdroj dusíku pro tvorbu bílkovin. Amoniak je tak klíčovou sloučeninou pro koloběh dusíku v přírodě.

Obr. 2.: koloběh dusíku v přírodě

Uveďte příklady průmyslového využití amoniaku: NH3 se používá na výrobu umělých hnojiv, např. (dusičnan amonný - NH4NO3, síran amonný - NH4SO4). NH3 se používá jako chladicí látka (médium) do chladicích zařízení (např. mrazicí boxy, chladničky, zimní stadiony atd.). NH3 se používá jako součást čisticích prostředků používaných v domácnosti (např. k čištění skla, porcelánu, grilů pro odstraňování připečených nečistot). NH3 má antimikrobiální vlastnosti, proto se používá v potravinářském průmyslu k desinfekci a konzervaci potravin (označení E527). NH3 se používá také jako palivo v některých typech motorů (např. raketové motory).

Citace: Amoniak. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Creative Commons. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Amoniak ADAMKOVIČ, Emil, Věra HOFMANNOVÁ, Václav PUMPR, Tibor ŠRAMKO a Otto TOMEČEK. Chemie pro 7. ročník základní školy. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982.

Citace: Obr. 1.: MILLS, Ben. Soubor:Ammonia-3D-balls-A.png: Ball-and-stick model of the ammonia molecule, NH3. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Creative Commons. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ammonia-3D-balls-A.png Obr. 2.: MAŇAS, Michal a Johann DRÉO. Soubor:Nitrogen cycle cs.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Creative Commons. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nitrogen_cycle_cs.svg