Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně o operačních systémech
Advertisements

PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
SOFTWARE operační systémy
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
Tato prezentace byla vytvořena
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Tabulkové kalkulátory
Architektura systému Windows
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Operační systémy.
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Správa zdrojů Historie Funkce Ovládání počítače
Druhy operačních systémů
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Operační systémy Název a adresa školy
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura operačních systémů
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
SVAZEK NEDEDIKOVANÝCH PRACOVNÍCH STANIC NA BÁZI OS LINUX DANIEL LANGR DIPLOMOVÁ PRÁCE 2004.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_01.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Operační systém Windows
SW počítače - operační systém
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Spuštění OS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

Operační systém počítače OB21-OP-EL-KONP-JANC-M-3-035

 Operačním systémem rozumíme souhrn programů (software) nezbytných k činnosti počítače a umožňujících spouštění dalších (aplikačních) programů na tomto počítači.  Těmto aplikacím pak operační systém poskytuje své služby.

Operační systém počítače  Úkoly operačního systému:  organizace přístupu ke zdrojům výpočetního systému (rozdělování času procesoru, přidělování operační paměti, přístup k vnějším pamětem a dalším periferiím)  organizace přístupu k datům (příp. zamezení neoprávněného přístupu)  poskytování služeb aplikačním programům  komunikace s uživatelem prostřednictvím speciálního programu zvaného obecně Shell  provádění uživatelem zadaných příkazů a spouštění aplikací  ošetření chybových stavů a informace o nich  evidence práce systému, chybových stavů a dalších událostí

Operační systém počítače  Činnost počítače po zapnutí  Paměť RAM neobsahuje žádné programy.  Proto je v počítači ještě další malá paměť typu ROM (po vypnutí počítače se nevymazává, nelze do ní zapisovat).  V této paměti jsou trvale umístěny programy, které se postupně spouští bezprostředně po zapnutí počítače.

Operační systém počítače  Testovací a diagnostické programy  BIOS (Základní V/V systém – umožňuje aby jednotlivé části systému mohly mezi sebou od počátku komunikovat)  Zavaděč – krátký program schopný nalézt disk na kterém je uložen OS (systémový disk) a zahájit jeho zavedení (nahrání) do paměti RAM.  Program Setup pro nastavení konfigurace počítače, který se spouští pouze na příkaz uživatele (obvykle stiskem klávesy Del po skončení diagnostiky).  Po provedení testovacích programů a s využitím služeb BIOSu se zahájí zavádění operačního systému

Operační systém počítače Typ OSPočet uživatelů Sdílení procesů Přístupová práva Příklad Jednouživatelsk é a jednoúlohové 1nenínejsou CPM MSDOS Jednouživatelsk é víceúlohové 1 nebo více anonejsou WIN3.x WIN95,98 Víceuživatelské (síťové) více (skupiny) ano WIN NT, XP, Vista, 7, UNIX Rozdělení operačních systémů

Operační systém počítače  Jednouživatelské a jednoúlohové O.S.  Nejjednodušší typ O.S.  Předpokládá se práce jednoho uživatele na daném počítači.  Neobsahuje tedy žádné prostředky pro zajištění ochrany souborů a disků před poškozením jiným uživatelem.

Operační systém počítače  Jednouživatelské víceúlohové O.S.  Vyspělejší systémy umožňují tzv. multitasking.  Multitaskingem v tomto smyslu rozumíme možnost paralelního (současného) běhu několika procesů.  Musí se zajistit bezchybné sdílení systémových zdrojů jednotlivými procesy tak aby nedocházelo ke konfliktům.

Operační systém počítače  Víceuživatelské (síťové) O.S.  Kromě zajišťování multitaskingu umožňují sdílení prostředků mezi více uživateli. Musí tedy počítat s ochranou disků a souborů a dalších prostředků před neoprávněnými zásahy uživatelů.  Při zahájení práce se systémem je nutné provést tzv. přihlášení. Ověří se, zda uživatel daného jména a hesla existuje v seznamu povolených uživatelů (databáze uživatelských účtů). Tento seznam vytváří a modifikuje obvykle správce operačního systému (pověřená osoba – supervisor, administrátor). Na základě přihlášení jsou potom odvozována přístupová práva daného uživatele k jednotlivým prostředkům systému.

Operační systém počítače  Uživatelské rozhraní operačního systému – program SHELL.  Uživatel nepracuje přímo s jádrem OS.  Pro práci se systémem využívá speciální komunikační program zvaný obecně Shell.  Jeden OS může mít i několik různých uživatelských rozhraní.  Hlavní funkcí Shellu je umožnit uživateli spouštění aplikací.  Všechny ostatní příkazy Shellu představují pouze určitou nadstavbu umožňující provádět správu disků, adresářů a souborů.  Obvykle se omezujeme jen na seznámení s příkazy Shellu.

Operační systém počítače Uživatelské rozhraní může mít podobu:  příkazového řádku (např. MS-DOS nebo Unix) – uživatelsky nepřívětivé  grafického rozhraní (Xwindow pro UNIX, MS Windows, OS/2) – ovládané myší nebo kombinací kláves.  Rozhraní umožňuje zadávat příkazy pro OS a především spouštět aplikační programy.  Konkrétní příkazy závisí na jednotlivých OS.

OS s řádkovým uživatelským rozhraním (UNIX, MS DOS)  OS UNIX  Obsahuje obrovské množství příkazů. Komunikace s uživatelem probíhá opět pomocí speciálního programu (SHELL).  Existuje mnoho verzí Shellu OS Unix, např.Korn Shell Keyshell Keyshell  Na rozdíl od MS DOSu podporuje práci více uživatelů  užití v sítích LAN

Operační systémy s grafickým rozhraním  Co nabízí tyto OS oproti starším operačním systémům:  využití chráněného režimu procesoru, 32bitových instrukcí, multitasking (paralelní běh procesů)  rozšíření služeb poskytovaných běžícím programům (zvláště v práci s grafikou)  starší systémy řešily: přidělování paměti, zpřístupňování zařízení,

Operační systémy s grafickým rozhraním  Aplikace volá služby OS s graf.rozhraním.  Vytváří objekty na obrazovce, sleduje myš a klávesnici a informuje o tom běžící procesy.  Uživatel nekomunikuje přímo s aplikací, ale s operačním systémem.  Části aplikace se aktivují podle požadavků OS.  Uživatelské prostředí je komfortní s jednoduchou obsluhou i správou systému.  Pracuje se v grafickém prostředí, pomocí myši a klávesnice.

 Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

Literatura   