Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 Přehled operačních systémů počítačů
OB21-OP-EL-KONP-JANC-M-3-036

3 OS Windows 3.x 16bitový OS s grafickým rozhraním.
Windows používají vlastní systémové soubory, namísto standardních souborů MS DOSu a mají vlastní správu zdrojů a procesů, Lze je považovat za samostatný O.S. (Ač jsou spouštěny jako program z DOSu). Je to systém s kooperativním multitaskingem. Každá aplikace běží ve svém okně, z nichž jen jedno je v dané chvíli aktivní. Mezi těmito okny se lze pohybovat pomocí kláves Alt+Tab.

4 OS Windows 3.x Aplikace musí být speciálně napsané pro prostředí Windows, aby byly využity systémem poskytované služby. Používá systém tzv. sdílených dynamických knihoven využívaných více procesy. Tyto knihovny se zavádí do paměti ze souborů s příponou DLL a podle potřeby zase paměť uvolňují  šetří systémové prostředky Pro spolupráci různých programů byla vyvinuta technologie OLE (Object Linking and Embedding) – umožňuje výměnu objektů různého typu mezi programy.

5 OS Windows 3.x Po spuštění se systém nakonfiguruje dle údajů umístěných v tzv. inicializačních souborech, např. win.ini, system.ini . Je zajištěna zpětná kompatibilita se systémem MS DOS pro bezpečný běh dosovských aplikací pod WINDOWS. Dosovské programy mohou běžet buď v okně nebo v celoobrazovkovém režimu. Přepínání – AltGr+Enter. Systém Windows 3.11 for Workgroups obsahuje již podporu pro práci v jednoduché síti LAN typu peer-to-peer, s možností sdílení prostředků, avšak bez zajištění potřebné bezpečnosti sdílených dat.

6 OS Windows 3.x Okno a jeho obsluha
Okno je základní komunikační jednotkou systému. Současně může být otevřen větší počet oken. Jedno z nich je vždy aktivní. Na pracovní ploše okna mohou být umístěny tzv. IKONY – obrázky umožňující přejít do některého seskupení programů nebo umožňující spustit aplikaci.

7 OS Windows 3.x Správa prostředí:
Správce programů (Program manager) – okno, které se otevře vždy hned po nastartování systému. Umožňuje otvírání dalších oken a spouštění aplikací pomocí ikon na pracovní ploše.

8 OS Windows 95 První zcela samostatný 32-bitový OS s grafickým rozhraním od f. Microsoft. Podporuje práci v sítích LAN a to buď pomocí vestavěné sítě Microsoft nebo připojením k síti jiného typu (např. Novell pomocí příslušného komunikačního protokolu (IPX)). Operační systém využívá chráněný mód práce procesoru.

9 OS Windows 95 Zavádění systému
Provádí se po ukončení úvodních testů počítače. Zavede se jádro OS – tzv. kernel. Konfigurační soubory .ini byly z větší části nahrazeny poměrně rozsáhlou konfigurační databází zvanou Registr. Vlastní konfigurace systému se provádí na základě informací uložených v Registru. Kromě normálního zavedení je možné v případě různých problémů využít alternativního zavádění systému

10 OS Windows 95 zmáčknutím F8 se objeví nabídka: normální zavední
s výpisem protokolu o zavedení do souboru \bootlog.txt (výpis případných chyb) ve stavu nouze = v minimální konfiguraci s potvrzováním jednotlivých kroků při zavádění spustí se pouze OS MSDOS 7.0, provedou se konfigurační soubory autoexec.bat a config.sys spustit MSDOS bez konfiguračních souborů

11 OS Windows 95 Některé nově zavedené konvence
Adresáře se nazývají SLOŽKY (FOLDERS) Zavádí se pojem tzv. ZÁSTUPCE (SHORTCUT) – odkaz na aplikaci, pomocí kterého je možné aplikaci spustit. WIN95 používají pro organizaci dat na disku systém VFAT a soubory i adresáře mohou mít tudíž tzv. dlouhá jména, tj. názvy dlouhé až 255 znaků, s uložením malých a velkých písmen, s možností psát více teček, používat diakritiku, mezery apod. Každé dlouhé jméno má z důvodů zachování kompatibility evidováno i jméno v DOSovské 8 znakové konvenci (vytváří se automaticky z prvních 8 znaků jména, nepovolené znaky jsou nahrazeny povolenými)

12 OS Windows 95 Pracovní plocha, okno a jeho ovládací prvky
Po spuštění systému se objeví pracovní plocha (desktop). Dole je úkolová lišta (taskbar) s tlačítkem Start. Tímto tlačítkem se lze dostat do další nabídky. Její konkrétní podoba se může lišit podle dané konfigurace a nainstalovaného software

13 Windows 98 a vyšší OS Windows 98 a Windows NT se vyznačují následujícími vlastnostmi vylepšená správa protokolu TCP/IP podpora DVD, a sběrnice USB souborový systém FAT32 nové nástroje pro správu disků možnost použití stejných ovladačů ve WIN 98 a WIN NT automatické obnovení poškozených systémových souborů (Systém File Checker)

14 Windows 98 a vyšší Registry Checker - správa a zálohování Registru
vyšší stabilita systému integrace internetových funkcí (Explorer, OutlookExpress, Front Page Express, Active Desktop) podpora protokolů DLC (pro mainframe od IBM), IPX/SPX, NetBEUI, PPTP (pro bezpečný přístup do podnikových sítí). OS Windows 2000 a XP využívají jako základní operační systém jádro OS UNIX, grafické prostředí je podobné svým předchůdcům

15 Windows Vista Nový operační systém pro počítače třídy PC od firmy Microsoft. Nahrazuje stárnoucí OS Windows XP. Microsoft jako tzv. „pilíře Visty“ označuje: Základní technologie V základní struktuře operačního systému byly provedeny zásadní úpravy, kam patří mimo jiné využití technologie .NET Framework, nový grafický a zvukový subsystém, výraznější podpora pro digital rights management (DRM, ochrana proti neoprávněnému kopírování), lepší podporu pro instalaci programů (technologie ClickOnce a nová verze služby Windows Installer).

16 Windows Vista Windows Presentation Foundation (WPF), dříve známé pod krycím názvem Avalon: nový systém grafického uživatelského rozhraní a API založených na technologiích XML, .NET a vektorové grafice, který bude využívat schopností moderních grafických adaptérů a technologie DirectX. Windows Communication Foundation (WCF), dříve známé pod krycím názvem Indigo: systém přenosu zpráv mezi programy pro podporu lokální i vzdálené spolupráce, podobně jako u web services.

17 Windows Vista Windows Workflow Foundation (WF), podpora pro bussines scénáře a programování složitých workflow procesů. Windows CardSpace, nový model ověřování identity uživatelů na webu pomocí technologie InfoCards postavené nad standardem Itentity Metasystem. Technologie WPF, WCF i WF nejsou určeny výhradně pro Windows Vista, ale plánuje se jejich nasazení i do Windows XP a Windows Server 2003.

18 Windows 7 Je to nejnovější operační systém pro počítače řady PC od firmy Microsoft. Vyznačuje se víceuživatelskou podporou a podporou multitáskingu. Jádro operačního systému používá Kernel z UNIXu a vyniká tak velkou stabilitou systému. Bylo použito nové grafické uživatelské rozhraní podobné rozhraní v UNIXu.

19 Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Jančařík

20 Literatura http://wikipedia.org http://svethardware.cz


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google