DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Myšlenka Digitální knihovny e-VŠKP
Advertisements

VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Iva Horová: Netextové práce : první zkušenosti Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Netextové práce první zkušenosti.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP na AMU Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP Zpřístupňování eVŠKP na AMU specifika a problémy.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
IS. MUNI. CZ a služba pro odhalování plagiátů 7
Národní systémy na odhalování plagiátů Jitka Brandejsová, Masarykova univerzita, Fakulta informatiky Plagiátorství na vysokých školách, APUA, Brno,
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
setkání českých uživatelů systému DSpace 1 DSPACE CZ Úvodní slovo k 2. setkání českých uživatelů systému DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
VYHLEDÁVÁNÍ V DIGITÁLNÍ KNIHOVNĚ VYSOKOŠKOLSKÝCH KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ DSPACE.
E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
5. setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května 2012 Dspace na UTB aneb 3 ve 2 Ing.
Studijní informační systém (SIS)
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Případové usuzování v expertním systému NEST Vladimír Laš, Petr Berka Vysoká škola ekonomická, Praha.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Elektronické VŠKP na FAST VUT
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Zpřístupňování eVŠKP Masarykovy univerzity seminář 22.listopadu 2006 Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Jitka Brandejsová,
IP telefonie studie a co dál
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní.
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
Centrální evidence výkonů U3V Ing. Jan Krňoul,
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
Lokalizace DSpace 1. setkání českých uživatelů DSpace VŠB-TUO Ostrava Zdeňka Mácková, Ústřední knihovna FF MU Brno,
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
1 Změny studijního a zkušebního řádu. 2 Kde najdu SZŘ dokumentový server IS MU
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
VŠKP na Ostravské univerzitě Šárka Kostecká Brno,
ESTUP – Elektronické studentské práce na VŠE, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven eSTUP elektronické studentské práce.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
IS AKROS 2 Mgr. Jiří Blažek Mgr. Marek Trembacz © 2008 CIT OU.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
Helios Orange - Implementace systému
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Konference Informatika XVI./2005, Svratka Studijní systém z pohledu systémového integrátora Ing. Jitka Šedá
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Státní zkoušky a archivace dokumentů
Nástroje podpory uživatelů
GaP a správa úvazků.
Transkript prezentace:

DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... ÚK VUT v Brně 22. listopadu 2006

22. listopadu Nároky na provoz DSpace  zprovoznění: časové: říjen 2005 až červen 2006 personální: 1 vedoucí projektu, 1 systémový administrátor, 2 knihovnice = 4 finanční: stipendium pro diplomanta – systémového administrátora  běžný provoz: personální: 1 řídící pracovník, 1 externí systémový administrátor, 1 pracovník CVT, 2 knihovník-administrátor, 1 knihovník – VŠKP, 1 knihovnice – publikační činnost akademických pracovníků, 1 pracovník pro skenování = až 2 studenti pro spolupráci na dalších úpravách

22. listopadu Srovnání DSpace a Eprints DSpaceEprints metadataDC vlastní uložená v perlovských skriptech, export DC importmetadata + souborypouze metadata typy souborůvelké množstvíhtml, pdf, ps formuláředle kolekcídle typu dokumentů systémová administracepřes webové rozhraníkonfigurační soubory generování stránekdynamické statické, částečně dynamické fulltextové vyhledáváníano

22. listopadu Import dat z IS Sirius  problematická situace na VŠB-TU Ostrava  Student Studentská agenda (matrika) – neevidují všechny studenty  IS Sirius – slouží celé univerzitě, průběh studia – předzápis, zápis, zápis ke zkouškám apod., ale některé agendy se evidují v interních IS na dalších dvou fakultách IS na FEI – KatIS IS na EkF – IS EkF  neexistuje centrální evidence VŠKP, státnic

22. listopadu Komise pro elektronickou archivaci VŠKP  prorektor pro studium dal pokyn ke vzniku komise  komise kontaktovala ÚK VŠB-TUO jako „výhradního zpracovatele“ VŠKP

22. listopadu Zveřejňování VŠKP v DSpace

22. listopadu Současný a budoucí stav  záznam pracovník ÚK bez schvalovacího procesu bez plného textu bez abstraktu pouze klíčová slova uvedená ve VŠKP  záznam autor VŠKP schvalovací proces pro kontrolu na katedrách plný text (pdf) abstrakt klíčová slova posudky, výsledek obhajoby ???

22. listopadu Problémy s importem  lze vytvořit záznamy pro import do DSpace, ale importovaný záznam může editovat jen uživatel v roli správce kolekce  importovaný záznam = uložený (hotový) záznam

22. listopadu Zamýšlené změny 1.rozšíření komunit a kolekcí 2.úpravy vkládacích formulářů 3.plné texty 4.knihovna zůstane pouze správcem systému

22. listopadu Stávající komunity dále strukturovat Současná struktura:  Fakulta Kolekce vškp fakulty Nová struktura:  Fakulta Katedra  Kolekce vškp Katedra  Kolekce vškp  Atd.

22. listopadu Úprava formuláře v rámci jednotlivých kolekcí  Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra informatiky  Kolekce vškp Katedry informatiky výběr z roletky: vedoucí práce, typ práce, jazyk, program, obor, typ studijního programu, jméno přidělované hodnosti pevně nastaveno: instituce přidělující hodnost, název katedry

22. listopadu Plné texty  budou ukládány do DSpace ve formátu PDF  ve dvou verzích verze určená k prohlížení, dostupná všem verze umožňující tisk a kopírování, dostupná interním uživatelům

22. listopadu

22. listopadu Knihovna správce systému  běh na dlouhou trať  ideální stav, ke kterému bychom se chtěli přiblížit

22. listopadu Závěr  DSpace nehlídá hříšníky  systém nedovoluje vstoupit více lidem do neúplného „neviditelného“ záznamu, např. pro vložení posudků – více lidí může být pouze zapojeno do schvalovacího procesu

22. listopadu Poděkování Děkuji za Vaši pozornost Pavla Rygelová ÚK VŠB-TU Ostrava