Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
T OOL FOR C OLLABORATIVE XML S CHEMA I NTEGRATION Jiří Meluzín.
Návrh architektury moderních informačních systémů
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Rozvoj eGovernmentu ve Středočeském kraji, reg. č. projektu CZ.1.06/2.1.00/ Krajské digitální úložiště Vladimír Dinuš, ICZ a. s
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
Databáze Jiří Kalousek.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
Relační databáze.
FCHT – Aplikovaná Informatika v Chemii
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Metadata a metainformační systémy (seminář)
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Realizační tým ICZ duben 2005
organizační struktury Implementace EOS III na Olomouckém kraji Pro:Krajský rok informatiky 2005 Autor:Jan Kadlec Datum:
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Databázové modelování
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
JADEGen Nástroj pro generování chování z prostředí Agent Studio Implementace (ver0.1)
Automatizovaná podpora výběru nástroje pro dobývání znalostí Jakub Štochl.
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Selektivní šifrování dat v databázích
Změna datového modelu databáze Odry 2000 Autor: Kateřina Šimečková Vedoucí bakalářské práce: ing. David Vojtek.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Jazyk XML v geoinformatice
Service layer. Service layer – úvod Problém  Vytvoření API aplikace  Odstínění bussiness logiky a transakčního chování od zbytku aplikace  Kam s aplikační.
1 Mapy s dopravními informacemi pro WAP Bc. Aleš Daněk – G269 Vedoucí projektu Ing. Jan Růžička Ph.D. Zadavatel firma CAD programy – Ing. Jan Vlčinský.
Tvorba aplikace pro evidenci rybářských úlovků, využívající službu WWW Vedoucí diplomové práce : Ing. Kateřina Růžičková, Ph.D. Název diplomové práce:
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
Prezentace diplomové práce
Ověření Možnosti Využití Jazyka XML a Formátu SVG Pro Potřeby Metainformačního Systému CAGI Zpracovatel:tomáš duchoslav Vedoucí: ing. Jan růžička.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Webové služby Cíl  Popis základního konceptu technologie webových služeb.
MIDAS – krátké představení Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd. GIS Hornicko – geologická fakulta, VŠB-TU Ostrava 17.listopadu,
Publikování výsledků skenování Ntrip Casters pomocí mapového serveru Autor: Bc. Filip Lombart Vedoucí: Ing. David Vojtek Ph.D.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
školák Piš a sdílej své sešity, jednoduše, rychle, v pohodě.
Vysoká škola technická a ekonomická
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Vytvoření IS pro správu místností v prostředí WWW
VideoWeb: Webová aplikace pro správu domácí videotéky
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
GaP a správa úvazků.
Ing. Jaroslav Kokeš Oddělení standardů
Transkript prezentace:

Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004

Cíl práce Cíl práce Vytvořit prototyp metainformačního systému pro prostorová data, který je založen na XML (Metadata eviduje ve formě XML dokumentů)

Proč takové řešení ? Proč takové řešení ? Využít výměnný formát metadat jako prostředek pro uložení metadat Importovaná metadata uložit v nativním formátu, žádná konverze, žádný datový model pro ukládádní metadat

Metainformační systém Metainformační systém Zajištění organizované správy metadat Zajištění organizované správy metadat Využití standardů pro metadata Využití standardů pro metadata Vyhledávání v metadatech (název, klíčová slova, popis, plošné pokrytí) Vyhledávání v metadatech (název, klíčová slova, popis, plošné pokrytí) Schopnost importovat a exportovat metadata ve výměnném formátu Schopnost importovat a exportovat metadata ve výměnném formátu Zabezpečení metadat Zabezpečení metadat … …

Metadata Metadata Popisují obsah, strukturu, kvalitu, stav a další charakteristiky dat Umožňují nalézt, porovnat a vhodně využít samotná data, …

XML XML XML () XML (eXtensible Markup Language) načkování, speciální kód obalující data Značkování, speciální kód obalující data O Oddělení dat od procesů Vyjadřuje strukturu a význam dat á přísnou syntaxi Má přísnou syntaxi Dokument splňující syntaxi a odpovídající dané formě (DTD, XSD) je platný dokument Dokument splňující syntaxi a odpovídající dané formě (DTD, XSD) je platný dokument

XML a související XML a související technologie technologie XPath (dotazovací jazyk) XPath (dotazovací jazyk) DOM (stromově orientované rozhraní - API) DOM (stromově orientované rozhraní - API) XSLT (definuje transformaci XML, pro potřeby vizualizace) XSLT (definuje transformaci XML, pro potřeby vizualizace) XML-RPC (protokol pro volání metod vzdálených objektů) XML-RPC (protokol pro volání metod vzdálených objektů)

Problémové oblasti Problémové oblasti Způsob ukládání XML Způsob ukládání XML Zajištění souběžné evidence metadat podle různých standardů (ISVS, FGDC, ISO) Zajištění souběžné evidence metadat podle různých standardů (ISVS, FGDC, ISO) Vyhledávání na úrovni plošného pokrytí Vyhledávání na úrovni plošného pokrytí

Nativní XML databáze Nativní XML databáze Určeny speciálně pro ukládání XML Určeny speciálně pro ukládání XML Základní jednotka je XML dokument Základní jednotka je XML dokument Dokumenty organizovány v kolekcích Dokumenty organizovány v kolekcích Manipulace s částí dokumentu (XUpdate) Manipulace s částí dokumentu (XUpdate) Výstupní dokument je v nezměněné podobě Výstupní dokument je v nezměněné podobě Dotazovací jazyk (XPath, XQuery) Dotazovací jazyk (XPath, XQuery) Rozhraní pro komunikaci (nativní API, XML:DB API, řádkové rozhraní, HTTP, SOAP, XML-RPC ) Rozhraní pro komunikaci (nativní API, XML:DB API, řádkové rozhraní, HTTP, SOAP, XML-RPC )

Problémové oblasti Problémové oblasti Způsob ukládání XML Způsob ukládání XML Zajištění souběžné evidence metadat podle různých standardů (ISVS, FGDC, ISO) Zajištění souběžné evidence metadat podle různých standardů (ISVS, FGDC, ISO) Vyhledávání na úrovni plošného pokrytí Vyhledávání na úrovni plošného pokrytí

Návrh „core metadata“ Návrh „core metadata“ struktury (abstrakt) struktury (abstrakt) Struktura abstraktu stanovena na základě: Požadavků na vyhledávání (abstrakt musí dobře reprezentovat celý dokument) Požadavků na vyhledávání (abstrakt musí dobře reprezentovat celý dokument) Standardu ISO 19115, konkrétně části týkající se „ Core metadata for geographic datasets “ Standardu ISO 19115, konkrétně části týkající se „ Core metadata for geographic datasets “ Porovnání standardů pro prostorová data (z důvodu identifikace požadovaných položek ve všech standardech) Porovnání standardů pro prostorová data (z důvodu identifikace požadovaných položek ve všech standardech)

Struktura abstraktu Struktura abstraktu

ISVS FGDC ISO Abstrakt 1 Operace Abstrakt 2 Abstrakt 3 T1 T2 T3

Problémové oblasti Problémové oblasti Způsob ukládání XML Způsob ukládání XML Zajištění souběžné evidence metadat podle různých standardů (ISVS, FGDC, ISO) Zajištění souběžné evidence metadat podle různých standardů (ISVS, FGDC, ISO) Vyhledávání na úrovni plošného pokrytí Vyhledávání na úrovni plošného pokrytí

Plošné pokrytí / prostorový dotaz Plošné pokrytí / prostorový dotaz Realizováno jako objekt typu Polygon, který je součástí abstraktu, eviduje se i kód prostorového referenčního systému Realizováno jako objekt typu Polygon, který je součástí abstraktu, eviduje se i kód prostorového referenčního systému Možnost kombinovat prostorová i neprostorová kritéria při dotazování Možnost kombinovat prostorová i neprostorová kritéria při dotazování Optimalizace prostorového vyhledávání ? Optimalizace prostorového vyhledávání ?

Dostupné prostorové dotazy Dostupné prostorové dotazy Výběr všech datových sad, které svým plošným pokrytím spadají kompletně (částečně) do oblasti výběrového obdélníku Výběr všech datových sad, které svým plošným pokrytím spadají kompletně (částečně) do oblasti výběrového obdélníku Výběr všech datových sad, které obsahují výběrový bod ve svém plošném pokrytí Výběr všech datových sad, které obsahují výběrový bod ve svém plošném pokrytí

Výstupy OOA Výstupy OOA Definice požadavků Definice požadavků Model obchodní logiky a doménový model Model obchodní logiky a doménový model Model případu užití Model případu užití Model analýzy - Diagram analytických tříd Model analýzy - Diagram analytických tříd - Realizace případů užití

Programové vybavení Programové vybavení Kritéria: OOT, rychlý vývoj, dosáhnout přehlednosti, udržitelnosti a rozšiřitelnosti aplikace, umožnit spolupráci s dalšími aplikacemi, finanční dostupnost Kritéria: OOT, rychlý vývoj, dosáhnout přehlednosti, udržitelnosti a rozšiřitelnosti aplikace, umožnit spolupráci s dalšími aplikacemi, finanční dostupnost Programovací jazyk (Python) Programovací jazyk (Python) Aplikační server (Zope) Aplikační server (Zope) Nativní XML databáze (eXist) Nativní XML databáze (eXist) Moduly pro jazyk Python - PyXML (Podpora zpracování XML) Moduly pro jazyk Python - PyXML (Podpora zpracování XML) - Polygon (Operace s polygony)

Výstupy OON Výstupy OON Model návrhu - Návrhové třídy - Diagram návrhových tříd Model návrhu - Návrhové třídy - Diagram návrhových tříd

Zope (Aplikační server) Struktura aplikace Struktura aplikace eXist (Nativní XML databáze) XML-RPC klient XML-RPC server HTTP server WWW rozhraní aplikačního serveru WWW rozhraní metainformačního systému FTP server XML-RPC server WebDAVs erver Jiné aplikace / webové služby

Výhody metainformačního Výhody metainformačního systému založeného na XML systému založeného na XML Není nutná konverze: výměnný formát – datový model a datový model – výměnný formát Není nutná konverze: výměnný formát – datový model a datový model – výměnný formát Není potřeba definovat datový model pro ukládání metadat Není potřeba definovat datový model pro ukládání metadat Vizualizace metadat založena na XML (XSLT) Vizualizace metadat založena na XML (XSLT) Lze přidat podporu pro jiný (nový) standard Lze přidat podporu pro jiný (nový) standard

Metainformační systém založený na XML Děkuji za pozornost V/2004