Vymírání a přežívání druhů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Vymírání živočišných druhů vlivem člověka
Příroda ovlivňuje člověka
Biotické podmínky života
EKOLOGIE.
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Genetika populací, rodokmen
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
PARAZITISMUS Veronika Holcová 2005.
Otázky ŽP BIODIVERZITA
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Odlesňování František Funda.
Ekologické aspekty liniových staveb
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
A L E E E F E K T ALLEE EFEKT L Jan MICHÁLEK ALLEE EFEKT Pokud populace klesne pod určitou mezní hodnotu, dochází k vyhynutí. U žitečné pro předpovídání.
Biotické podmínky života
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
VY_32_INOVACE_ 20 Vymírání živočichů
Vliv zdánlivé kompetice o sdíleného parazitoida na koexistenci hostitelských populací M. B. Bonsall, Michael P. Hassell, 1999: Parasitoid-mediated effects:
Populační excesy – přemnožování, šíření a zánik
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Populační ekologie Lenka Schmidtmayerová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ekosystémy přírodní a umělé
prof. Ing. Václav Řehout, CSc.
METAPOPULACE… Pavel Sova.
EKOLOGICKÉ INVAZE Lenka Kablásková. INVAZE  Nový výskyt a šíření druhů v určitém území  Jevy související s historickými migracemi organismů nebo s kolonizací.
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
Metapopulace.
Znečistěný vzduch, půda a voda
Eutrofizace vod Ing. Lenka Holišová.
ZDROJ látky, z nichž jsou složena těla, energie která pohání životní činnost a místa nebo prostory k prožívání životních cyklů ESENCIÁLNÍ ZDROJE nejsou.
Ekologie malých populací Jakub Těšitel. Malé populace # stochastická (náhodně podmíněná) dynamika # velké odchylky od Hardy-Weinbergovské rovnováhy #
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Nové populace Michal Řepík. Ochrana volně žijících populací (národní legislativa, mezinárodní úmluvy) Reintrodukce (repatriace) – navrácení druhu na původní.
Obraz působení člověka
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Vzájemné vztahy organismů v přírodě
VÝVOJOVÁ TEORIE 21..
R OZŠÍŘENÍ ŽIVOČICHŮ NA Z EMI Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo:
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Generativní rozmnožování: dispersal, klíčení, přežívání semenáčků.
Druhová rozmanitost přírody Obecné principy druhové rozmanitosti a role člověka ve světle genetické, ekosystémové a druhové biodiverzity Podpořeno grantem.
Ekonomika životního prostředí
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Ekologické globální problémy
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Ekologie živočišných společenstev a populací
Ekologie živočišných společenstev a populací
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_32_INOVACE_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vyhynulí živočichové Šťastný Ondřej.
Ekologie živočišných populací a společenstev
Environmentální problémy
Společenstvo. Definice = soubor populací všech organismů v daném biotopu fytocenóza zoocenóza.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Transkript prezentace:

Vymírání a přežívání druhů Iva Schödelbauerová

Fragmentace a degradace stanovišť  degradace a redukce společenstev Zmenšení počtu jedinců  redukce genetické variability  genetické problémy nebo zisk genetické variability mutací, přírodním výběrem a rekombinací.

Rychlost vymírání Druhy: 1) vyhynulé – již nikde na světě (holub stěhovavý – 1990, koroun bezzubý - 1768, lesňáček Bachmanův) 2) vyhynulé ve volné přírodě – pouze v zajetí nebo v lidmi kontrolovaných místech (kůň Převalského, Franklinův strom) 3) místně vyhynulý – nevyskytuje se ve všech historických areálech (švihlík krutiklas) 4) ekologicky vyhynulý – přežívá v nízkých počtech, vliv na jiné druhy ve společenstvu zanedbatelný (tygr)

Příčiny vymírání Větší vymírání druhů na ostrovech – téměř polovina živočišných a rostlinných druhů za posledních 400 let  1) endemismus – vyskytují se pouze na 1 nebo několika ost. 2) málo predátorů a herbivorů – adaptují se na to  ptáci (ztrácí schopnost létat, hnízdí na zemi…), rostliny (ztrácí obranu – jedovaté látky a trny) 3) area effect - predátoři na malém nebo ekologicky uniformním ostrově snadněji vyhubí kořist

Faktory ovlivňující exktinkci v lokální populaci Úbytek stanovišť – hlavní příčina (hlavně tropy a suché oblasti) člověk Ostrovní formace – více náchylné ke změnám prostředí Izolace Predace kompetice

Možné faktory vedoucí k extinkci v lokální populaci Vzácnost (nízká hustota nebo malé a málo frekventované patches) Limitovaná schopnost rozptylu Inbreeding Ztráta heterozygotnosti Hybridizace Katastrofa Nemoc Disturbance prostředí Destrukce prostředí

Příčiny vymírání Úbytek stanovišť – přímá destrukce, znečištění a rozdrobování prostředí Fragmentace stanovišť = dělení původního velkého stanoviště na řadu menších částí  snížení celkové rozlohy stanoviště - stavba silnic, železnic, kanálů, elektrického vedení, plotů, ropovodů nebo jiných překážek bránících volnému pohybu - větší celková délka ekotonu

Degradace stanovišť a znečištění  poškození přírodního společenstva - znečištění vody (eutrofizace), ovzduší (kyselý déšť, produkce ozonu a ukládání dusíku, skleníkový efekt a globální oteplování…) Nadměrné využívání zdrojů Invazní druhy – zvyšují své zastoupení ve společenstvu na úkor původních druhů – Heracleum mantegazzianum, Reynoutria Nemoci – mikroparaziti (viry a bakterie) a makroparaziti (cizopasní hlísti, ploštěnci a parazitičtí členovci)

Náchylnost k vymírání Ne stejná pravděpodobnost vyhynutí – některé kategorie zvlášť náchylné  sledování a udržování Druhy: 1) s malým geografickým rozšířením 2) s jednou nebo velmi malým počtem populací 3) s malou velikostí populace 4) s klesající velikostí populace 5) s nízkou hustotou populace 6) vyžadující velká teritoria 7) nedokážou migrovat 8) sezónní migranti – při destrukci jednoho typu životního prostředí nemusí přežít

Děkuji za pozornost