Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA V 11.a 12.století města nabývají na významu, důležitá ekonomická, kulturní a politická role Měšťané (obyvatelé měst) – různá práva a privilegia.
Advertisements

Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
Vznik měst a jejich význam
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název vzdělávacího materiálu: Český středověk
Vznik měst a jejich význam
Městská kolonizace Hanzovní města
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Struktura středověké společnosti
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Příjmení a jméno: Stříbná Magda, Mgr.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
Všeználek vypravuje o středověku.
Život po třicetileté válce
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Vrcholný středověk.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA Název školy
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
7. ročník Pozdní středověk
Středověk, gotický sloh
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Feudální systém.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
12.–13. století Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jakub Horálek. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
Středověká města Opakování. Rozvoj měst Příčiny - Rostoucí počet obyvatel - Rozšíření peněz - Vesničané mnoho výrobků nepotřebovali ● V 11. a 12. století.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
9.Vrcholný a pozdní středověk
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Vzdělávací období  3. Předmět  Dějepis Téma hodiny  Vznik středověkých měst Označení  OP VK (III/2) – D/7 - 14 Autor  PhDr. Jana Žáková

VZNIK STŘEDOVĚKÝCH MĚST PhDr. Jana Žáková

ZAKLÁDÁNÍ MĚST V raně středověkých Čechách ještě neexistovala skutečná města Zakládání měst se začalo šířit ve 13. století, především s příchodem německých kolonistů Ve druhé polovině 13. století vznikají hlavně královská města Hradská střediska, v blízkosti klášterů, u obchodních cest, u brodů, na zeleném drnu

Nutnost splnění různých podmínek: Vhodná poloha z hlediska obranyschopnosti Dostatečně velké vesnické zázemí jako spádová tržní oblast Zájem panovníka nebo feudálního pána Lokátor – odborník na založení města – uzavřel smlouvu s pánem města a řídil vznik města, zpravidla získal ve městě různé výhody, např. rychtu, pozemky apod.

DRUHY MĚST: Královská – patřila králi, spolu s královskými hrady byla důležitou součástí přímého královského majetku Spadala pod pravomoc královského úředníka - podkomořího S převahou řemeslné činnosti Horní – vznikla poblíž rýžovišť nebo dolů nebo přímo v místech, kde se rozvinula důlní činnost, nejbohatší města Věnná města – patřila královně

DŮLNÍ ČINNOST:

Poddanská města – patřila šlechtici nebo církevní instituci, hodnostáři Obyvatelstvo – větší poddanská závislost než v královských městech Poddanské město získávalo svá privilegia jak od vrchnosti, tak od panovníka

MĚSTSKÁ PRIVILEGIA: Upravovala právní, společenské, hospodářské a správní postavení měst Města je získávala od své vrchnosti a od panovníka, často za nákladné peněžní dary

Právo tržní – týdenní trhy a výroční jarmarky Právo hradební Právo mílové Právo hrdelní Právo várečné

MĚSTSKÁ SAMOSPRÁVA: V čele města rychtář Městská rada – konšelé Písaři, úředníci Zasedala na radnici

MĚSTKÝ ZNAK A PEČEŤ: Byly výsostnými symboly města a důležitým projevem jeho právního postavení

OBYVATELstvo: Značné rozdíly mezi obyvateli města Plnoprávní – městský patriciát – obchodníci, řemeslníci Neplnoprávní – chudina – sluhové, služky, nádeníci, čeledíni, žebráci Šlechtici a duchovní, kteří žili ve městě, nespadali pod městské právo Odlišné postavení měli také Židé – nesměli vlastnit půdu, zabývali se většinou obchodem a půjčováním peněz, žili ve vyhrazených částech města

Obchodníci – kupci, kramáři Řemeslníci – mistr – majitel řemeslnické dílny, zaměstnával tovaryše a učedníky Cechy – společenství řemeslníků vykonávajících stejné řemeslo – stanovy

Zdroje: http://programy.mb-net.cz/mb-pravek-novovek/JS1201017.htm http://programy.mb-net.cz/mb-pravek-novovek/JS1201016.htm http://programy.mb-net.cz/mb-pravek-novovek/JS1204117.htm http://programy.mb-net.cz/mb-pravek-novovek/JS1202024.htm http://programy.mb-net.cz/mb-pravek-novovek/JS1202105.htm http://programy.mb-net.cz/mb-pravek-novovek/JS1204116.htm http://programy.mb-net.cz/mb-pravek-novovek/JS1203003.htm http://www.muzeumlanskroun.cz/?page_id=20 http://www.lanskroun.eu/customers/lanskroun/ftp/File/loga-znaky/znak- lanskroun.bmp http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:N.S._cechy.JPG