Úvod „Všechno, co tě v životě potkává, potkává tě tak, že to buď můžeš snášet, nebo nemůžeš snášet. Jestliže se ti tedy přihodí něco, co snášet můžeš nereptej,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

ZLOBÍ DĚTI VÍC? DĚTI ZLOBÍ JINAK!
EFT – na emoce zaměřená terapie
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD PhDr. Eva Tomešová, Ph.D.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Vybrané typy verbální komunikace Robin Šimek Ondřej Kašpar.
Obecná a vývojová psychologie dne
a jeho využití u klientů po CMP
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
OSOBNOST.
ROZUM A EMOCE v párové terapii
KBT z pohledu integrativního psychoterapeuta
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Sociální práce s rodinou 3
Náročné životní situace, konflikty
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
Motivačně aktivační poradenský program varianta pro pilotáž.
Sebepoznání klientů KBT v porovnání s dalšími terapeutickými směry Mgr. David Kuneš Psychologický ústav FF MU v Brně.
1 Týmová práce TYMP 1/ C1 Význam týmové práce. Tým a skupina. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Péče o osoby s afázií.
Ekosystémová perspektiva. Přístup orientovaný na úkoly.
K OMUNIKACE. K ONFLIKT Zkuste napsat, co je konflikt? (Jak vzniká? Jaké má znaky?) Platí, že konflikt = hádka? Jakým způsobem je možné konflikty.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
1 Poradenský rozhovor Faktory účinnosti. 2 Faktor komunikace Vyjednávání při konfliktech – problémech –Společné vzájemné přibližování klienta a terapeuta.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Fáze poradenského procesu
Andrea Brožová Doubková
ARTETERAPIE.
Formy boje se životními těžkostmi. Strategie zvládání stresu Konfrontační způsob zvládání stresu Hledání sociální opory Plánované hledání řešení problému.
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Vymezení pojmů funkce rodiny
Poradna pro oběti násilí – Programy zaměřené na práci s dětmi jako svědky domácího násilí Mgr. Petr Oroszy Centrum nové naděje Frýdek-Místek
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Párová terapie násilných osob Mgr. Bc. Michaela Kopečková Mgr. Petra Králová KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH Místo.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Koučink dětí a mladistvých obětí obchodování Praha
HORIZONT ZLÍN Workshop
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Problémy a perspektivy středního školství
Koučink dětí a mladistvých
Měření rychlosti zvuku
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Násilná osoba aneb co s ní
Komunikace.
Andrea Brožová Doubková
Rodičovství biologické a pěstounské
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Úvod „Všechno, co tě v životě potkává, potkává tě tak, že to buď můžeš snášet, nebo nemůžeš snášet. Jestliže se ti tedy přihodí něco, co snášet můžeš nereptej, nýbrž snášej to, jak jen můžeš, pakli se ti přihodí něco, co snášet nemůžeš, ani potom nereptej, neboť tak tě to zdolá dříve. Nezapomínej však, že máš od přírody sílu snášet všechno, co si tvá představa může učinit dosti snesitelným, jestliže si pomyslíš, že je to tvůj prospěch nebo tvá povinnost takto jednat.“ Marcus Aurelius

Využití KBT v oblasti manželské terapie základním východiskem KB manželské terapie je, že neuspokojivé vztahy mezi manžely jsou způsobeny jak problematickými způsoby chování, tak zkresleným nhebo nepřiměřeným hodnocením vzájemného chování mezi partnery

Nespokojenost v partnerství: složka emoční - hněv, úzkost, deprese, žárlivost, složka kognitivní - negativní hodnocení partnera, jeho motivů, vlastností a chování složka behaviorální - negativní chzování vůči partnerovi /výčitky, křik, násilí, naschvály/.

Typy kognitivních procesů Epstein a Baucom – rozlišují 5 hlavních typů kognitivních procesů: Vnímání /kognitivní události/ Interpretace Atribuce Hodnocení Očekávání /kognitivní procesy/ Předpoklady Normy /kognitivní struktury - schémata/

Typy chování v dysfunkčních manželstvích spokojenost dle Bandury je určena: mírou pozitivního a negativního očekávání mírou adekvátních schopností komunikovat, řešit problémy a vyřešit konflikty.

Dysfunkční manželství: více negativního verbálního i neverbálního chování /kritika, zesměšňování, nesouhlas, nevěnování pozornosti druhému atd.../, menší míra konstruktivního vzájemného chování /ochota ke kompromisu/ a pozitivního chování /chvála, souhlas/, dochází častěji k eskalaci konfliktu fornmou bludného kruhu – negativní reciprocita.

Behaviorálně orientovaná manželská terapie a její cíle: snížit míru negativních výměn mezi partnery zvýšit míru pozitivních výměn zlepšit komunikační dovednosti zvýšit dovednosti řešit problémy a konflikty

Kognitivně-behaviorální manželská terapie a role emocí nezkoumá jen chování a myšlení, ale i faktory snižující míru příjemných emocí faktory zvyšující míru nepříjemných emocí

Emocionální kvalita vztahu je dána: poměrem negativních a pozitivních výměn, schopností páru účinně komunikovat a řešit problémy tak, aby každý z partnerů mohl uspokojovat své zájmy a cíle, kognicemi, které ovlivňují do jaké míry prožívají partneři vzájemné chování jako příjemné či nepříjemné, emoce ovlivňují chování a kognice partnerů.

Terapeutické intervence v rámci KBT manželské terapie: vzájemná výměna chování /smlouvy/ nácvik komunikačních dovedností kognitivní restrukturalizace nácvik řešení problémů a konfliktů

Metody Edukace Sokratické dotazování Diskuse Hraní rolí Behaviorální experimenty Systematický nácvik v reálných situacích Plnění domácích úkolů v době mezi sezeními

Faktory – špatná prognóza KBT manželské terapie jednotlivci se závažnými emočními či behaviorálními problémy – schizofrenie, drogy, páry – kde nikdy neexistovala výrazná náklonnost mezi partnery, partneři s výrazně odlišným očekáváním od terapie /rozvod x manželství/, nepřekonatelný rozpor mezi parntery, parnteři neakceptují východiska a postupy kognitivně-behaviorálního přístupu.

Praktické provádění KBT manželských problémů určení současných problém,ů a pozitivních stránek vztahu, historie manželského vztahu, zjištění způsobů vztájemné komunikace, závěrečné shrnutí a diskuse.

Další sezení: s každým z manželů zvlášť individuální psychopatologie /historie intimních vztahů v minulosti/, údaje o původní rodině /vztahy mezi rodiči, vztah klienta k rodičům, způsob soužití a řešení konfliktů v původní rodině, za co byl v rodině oceňován, za co kritizován apod../, dohoda, které z informací mohou být použity při společné terapii.

Další sezení: tzv. kulatý stůl seznámím pár se svou formulací jejich situace a problémů, navrhují léčebný plán, navrhuji pořadí, v němž se budeme věnovat jednotlivým problémům a odhad délky terapie, pár musí souhlasit s aktivní účasti na terapii, převzetím vlastní zodpovědnosti, ochoty ke kompromisu a spolupráci.

Struktura jednotlivého sezení určení programu sezení, zhodnocení dosavadního pokroku v terapii, probírání domácích úkolů, „nová práce, témata a problémy“, nácvik metod, zadání domácích úkolů na příští sezení

Práce terapeuta podněcování /poskytovat klientům podporu, zpětnou vazbu, ocenění apod../ podávání informací a předvádění dovedností, vytváření pozitivních očekávání /držet se však reality a upozornit i na možné překážky a nezdary/, poskytování emoční podpory /otevřené vyjadřování pocitů/, vyvážená aliance s klienty.

Úspěch terapie závisí nakolik dokáží manželé dovednosti a řešení dosažené v terapii uplatnit v běžném životě, poctivé plnění domácích úkolů a pravdivé informování terapeuta o jejich plnění, prevence tzv. relapsů /hledání způsobů, jak předvídat a předcházet situacím, které by mohly vést k navrácení se k původním „vzorcům chování“.

Závěr „Milovat znamená uzavřít smlouvu a nemít záruku jejího dodržení, rozdávat se celý v naději, že nebude zneužito naši důvěřivosti a dostaneme vráceno stejné množství dobrodiní.“ Erich Fromm

Děkuji za pozornost Mgr. Alena Mikulová tel ,