Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makroekonomie I ( Cvičení 2 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Advertisements

Výkonnost národního hospodářství
Mikroekonomie I Domácí produkt
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
(HDP, v mezinárodních pramenech GDP z anglického Gross Domestic Product) charakterizuje z hlediska makroekonomie výkonnost národního hospodářství jako.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
- Úvod do ekonomie 4. Domácí produkt.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Finanční statistika v národním účetnictví (makroekonomická analýza, 5HP501) Václav Rybáček kontakt: katedra institucionální ekonomie konzultace:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sezonní očišťování čtvrtletních národních účtů Michal Široký Odbor.
Makroekonomické agregáty
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Základy ekonomie Seminář Hrubý domácí produkt - celková peněžní hodnota toku zboží a služeb vytvořená za určité období (většinou za rok) výrobními.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Základy ekonomie Seminář Tržby firmy Tetra jsou Kč, firma nakoupila produkci od jiných firem v hodnotě Kč a vyplatila na mzdách.
Inflace.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Základní makroekonomické ukazatele
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomie.
Makroekonomie A.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Určení rovnovážné produkce
HDP= hrubý domácí produkt
Agregátní výdaje (AE).
Investiční multiplikátor
Ukazatele ekonomické efektivnosti
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Výkonnost národního hospodářství
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Petr Machala. * podstatný - hospodářský růst = růst HDP * je to celková peněžní hodnota toku statků a služeb vytvořená za 1 rok * v mezinárodním srovnání.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Základy ekonomie Seminář 2/2.
Základy ekonomie Seminář 12..
1. HDP.
Role komoditních toků v národních účtech Ing. Marek Rojíček, Ph.D.
Systém I-O tabulek v národních účtech
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství
Slide 0 1. Makroekonomická data. slide 1 Předmětem přednášky jsou… … tří nejvýznamnější makroekonomické indikátory:  Hrubý domácí produkt (HDP)  Index.
1.HDP 1. HDP.
Předmětem přednášky jsou…
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Ing. Vítězslav Ondruš, CSc. Odbor ročních národních účtů HISTORICKÁ ROČENKA NÁRODNÍCH.
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Makroekonomické agregáty Pavel Janíčko. MAKROEKONOMICKÉ CÍLE Makroekonomika má tyto hlavní cíle: vysoká úroveň a rychlý růst produktu a spotřeby vysoká.
V ÝVOJ HDP V Č ESKÉ A S LOVENSKÉ REPUBLICE V LETECH Seminární práce do předmětu Společenskovědní seminář Gymnázium Boskovice 2012.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Makroekonomické agregáty
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Základy ekonomie Seminář 11..
Základy ekonomie Seminář 12..
Transkript prezentace:

Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti

Ukazatelé národního hospodářství Hrubý domácí produkt (HDP) Čistý domácí produkt (ČDP) Hrubý národní produkt (HNP) Čistý národní pordukt (ČNP) Národní důchod (NP)

Hrubý domácí produkt Základní národohospodářská (makroekonomická) veličina měřící vyspělost státu Měří se různými metodami: Produktová (výrobní, odvětvová) Důchodová Výdajová (spotřební)

Produktová metoda HDP = hrubé přidané hodnoty jednotlivých odvětví národního hospodářství + daně z těchto produktů – dotace na tyto produkty Ocenění v běžných cenách = ceny,za které se nakupuje a prodává (nominální HDP) Ocenění ve stálých cenách = ceny základního roku (reálný HDP)

Výdajová (spotřební) metoda Hodnota zboží a služeb domácího původu určených ke konečnému užití Formy : Konečná spotřeba domácností Konečná spotřeba vlády Hrubá tvorba fixního kapitálu Změna stavu zásob Čistý vývoz (vývoz – dovoz)

Hrubý národní produkt Produkce národních (českých) firem v ČR i zahraničí

Čistý národní a čistý domácí produkt ČNP = HNP – odpisy ČDP = HDP - odpisy

Národní důchod ND = ČNP – nepřímé daně + dotace