Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Domácí produkt
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: A.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Zahraniční obchod.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_327.
Platební bilance, zahraniční zadluženost
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Světové hospodářství.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Ten dělá to a ten zas tohle
Základní ekonomické pojmy
Makroekonomie a hospodářství
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
HDP= hrubý domácí produkt
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Schengenská smlouva znamená: Společná vízová politika zavedení účinných kontrol na svých vnějších hranicích Vnitřní hranice z hlediska pohybu osob a zboží.
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ten dělá to a ten zas tohle
MEZINÁRODNÍ DĚLBA PRÁCE
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Žádná země nevyrábí vše,
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)
Hospodářství.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Ekonomika– národní hospodářství
Hospodářství (ekonomika)
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Makroekonomické agregáty
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Postavení CR v hospodářství
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, dělba práce Autor: Pavla Lukešová.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“

Dělba práce a její význam S dělbou práce se můžeme setkat ve všech oblastech lidského života. Dělba práce je pro člověka výhodná z těchto důvodů:  vede k efektivnějšímu využívání zdrojů  vede ke specializaci činností  zvyšuje produktivitu a kvalitu vyráběných výrobků a služeb  zrychluje vědecko-technický rozvoj

Domácí produkce Hrubý domácí produkt HDP - je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za 1 rok na určitém území.  Tento ukazatel se používá v makroekonomii pro určování výkonnosti domácí ekonomiky státu, bez ohledu na to, jestli byly výrobky a služby vyprodukovány domácími nebo zahraničními subjekty.  Základními složkami HDP jsou zemědělství, průmysl, stavebnictví a služby (včetně obchodu, armády, školství a zdravotnictví)  Údaje o HDP za jednotlivé roky měří a zveřejňuje Český statistický úřad (

Složky HDP - cvičení Jak se podílí vaši rodičové na HDP složka HDP Rodiče (osoby) v rámci třídy (osoby) podíl ve třídě (%) Podíl na HDP (%)

HDP v ČR  RokHDP

Mezinárodní dělba práce  Dělbu práce mezi různými zeměmi můžeme zkoumat pomocí údajů o zahraničním obchodu se zbožím a službami (export, import).  Různé geografické a hospodářské faktory zvýhodňují či znevýhodňují země ve výrobě určitých druhů výrobků a služeb. Těmito faktory jsou například klima, surovinové zdroje, levná pracovní síla, zajímavá příroda a podobně.

Mezinárodní obchod Při mezinárodním obchodu se posuzují tyto ekonomické ukazatele: Export – vývoz zboží a služeb Import – dovoz výrobků a služeb Bilance (saldo) – rozdíl mezi exportem a importem Je-li bilance kladná, znamená to, že země v daném oboru více vyvezla než dovezla.  Kladná bilance - export > import  Záporná bilance - export < import  Vyrovnaná bilance - export = import

Úkol – popiš dělbu práce v těchto oblastech života  Domácnost  Hotel  Firma  Škola  Stavba domu  Obchod s potravinami  Zemědělská výroba