KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
1 Makroekonomie Ing. Vojtěch Jindra.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Energetické využití odpadů v ČR z pohledu chemického inženýrství Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR předseda České společnosti chemického inženýrství.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Ekonomie vědy a výzkumu
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Teorie hospodářského růstu
Ing. Šárka Laboutková, Ph. D. sarka.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Hospodářská politika.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Makroekonomie.
Makroekonomie a hospodářství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Financování kapitol státního rozpočtu II
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Základy veřejných financí
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Rozpočtová a fiskální politika
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Úvod do finanční vědy a financí
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Nástroj změny v místním prostředí
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Koncepční přístupy k hospodářské politice
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Rozpočtová a fiskální politika
Nástroj změny v místním prostředí
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné, užitečné a využitelné znalosti mikro/makroekonomie i pro praxi? Jan Široký Ústav ekonomie Olomouc,

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV Modul „Ekonomika“ Ekonomie vědy a výzkumu Financování vědy a výzkumu Specifika financování vědy a výzkumu z prostředků Evropské unie Měnově politické otázky financování vědy a výzkumu 2

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV Modul „Ekonomika“ Dilema posluchačů - účastníků kurzu snaha o pochopení základů mikro/makroekonomie obava z nepotřebnosti poznatků   náročnost na texty  náročnost na výklad někdy „méně je více“ 3

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV Modul „Ekonomika“ Ekonomie vědy a výzkumu 4

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV Modul „Ekonomika“ Financování vědy a výzkumu 5

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV Modul „Ekonomika“ Specifika financování vědy a výzkumu z prostředků EU 6

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV Modul „Ekonomika“ Měnově politické otázky financování vědy a výzkumu 7

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV Modul „Ekonomika“ Osnova „Ekonomie vědy a výzkumu“ Základní pojmy z ekonomie: mikroekonomie a makroekonomie Způsoby zasahování státu do ekonomiky, nástroje hospodářské politiky Ekonomický růst a ekonomická rovnováha, modely ekonomického růstu a úloha vědy a výzkumu v modelech ekonomického růstu Makroekonomický rozměr problematiky vědy a výzkumu Mikroekonomický rozměr problematiky vědy a výzkumu Podpora vědy a výzkumu formou fiskální politiky, jiné způsoby stimulace vědy a výzkumu Mezinárodní srovnání podpory a výsledků vědy a výzkumu Podíl high-tech na hrubém domácím produktu 8

Komise: Rámec Společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací. In: Úřední věstník Evropské unie, 2006, kapitola 1.3.2, s. 6 Rámec vymezuje druhy selhání trhu ve vztahu k VaVaI následovně: kladné externality (přelévání znalostí), veřejné statky (přelévání znalostí), nedokonalé a asymetrické informace, nedostatečná koordinace a selhání sítě. APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV Modul „Ekonomika“ 9

Prorůstová politika: stimulace tvorby nových tvůrčích myšlenek, návrhů na inovace, u soukromého i vládního sektoru (teorie endogenního růstu), daňové podněty pro výdaje na výzkum a vývoj nových technologií, podpora investic do lidského kapitálu, snížení rozpočtových deficitů, které vytěsňují soukromé investice, podpora investic daňovými podněty, odstranění nadbytečné regulace ekonomických procesů, investice do infrastruktury. 10

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV Modul „Ekonomika“ ČR a ČR versus EU „GERD“ 11

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV Modul „Ekonomika“ ČR a ČR versus EU „GERD“

APLIKOVANÝ SYSTÉM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VaV Modul „Ekonomika“ Strategie EU 2020: zvýšení míry zaměstnanosti, navýšení investic do výzkumu a vývoje, snížení energetické náročnosti ekonomiky, zvýšení podílu vysokoškolsky vzdělaných lidí, snížení počtu obyvatel ohrožených chudobou. schválena Evropskou Radou dne

KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné, užitečné a využitelné znalosti mikro/makroekonomie i pro praxi? Jan Široký Ústav ekonomie Olomouc, Děkuji za pozornost!