Základní makroekonomické ukazatele

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 2 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Mikroekonomie I Domácí produkt
Platební bilance, zahraniční zadluženost
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
- Úvod do ekonomie 4. Domácí produkt.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Makroekonomické agregáty
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Základy ekonomie Seminář Hrubý domácí produkt - celková peněžní hodnota toku zboží a služeb vytvořená za určité období (většinou za rok) výrobními.
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Základy ekonomie Seminář Tržby firmy Tetra jsou Kč, firma nakoupila produkci od jiných firem v hodnotě Kč a vyplatila na mzdách.
Metody měření HDP Mgr. Hana Grzegorzová.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomie.
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Makroekonomie A.
Co se má vyrábět, v jakém množství a kdy?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Určení rovnovážné produkce
HDP= hrubý domácí produkt
Agregátní výdaje (AE).
Investiční multiplikátor
Ukazatele ekonomické efektivnosti
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hrubý domácí produkt.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Platební bilance N MF A Cvičení č. 1 ZS Témata seminárních prací N_MF_A 1. Vývoj běžného účtu platební bilance ČR od r. 2004, hlavní trendy a disproporce.
Základy ekonomie Seminář 2/2.
1. HDP.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Inflace.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství
Slide 0 1. Makroekonomická data. slide 1 Předmětem přednášky jsou… … tří nejvýznamnější makroekonomické indikátory:  Hrubý domácí produkt (HDP)  Index.
Předmětem přednášky jsou…
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Makroekonomické agregáty Pavel Janíčko. MAKROEKONOMICKÉ CÍLE Makroekonomika má tyto hlavní cíle: vysoká úroveň a rychlý růst produktu a spotřeby vysoká.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Makroekonomické agregáty
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Základy ekonomie Seminář 11..
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

Základní makroekonomické ukazatele Oblasti: Produkce Nezaměstnanost Cenová hladina Ekonomické relace se zahraničím Zadluženost

Agregátní produkce Hrubý domácí produkt (V roce 2007 – 3 530,2 mld. Kč) Zdroj: ČSÚ

Nezaměstnanost Míra nezaměstnanosti (v %) Zdroj: ČSÚ

Cenová hladina Míra inflace (v %) Zdroj: ČSÚ

Ekonomické vztahy se zahraničím Platební bilance – běžný učet (mld. Kč, běžné ceny) Zdroj: ČSÚ

Zadluženost Vládní dluh v procentech HDP Zdroj: ČSÚ

Magický čtyřúhelník Co pojem označuje? Které důležité makroekonomické veličiny opomíjí? Jak lze regulovat makroekonomické veličiny?

Nástroje makroekonomické politiky Fiskální Monetární Zahraničně obchodní Důchodová

Hrubý domácí produkt Souhrn všech finálních statisticky zachytitelných ekonomických statků za určité období v peněžních jednotkách (musí procházet trhem) Co HDP není? Není ukazatelem prosperity země Neříká nic o zadluženosti ekonomických subjektů Není veličinou celkového výkonu v zemi

Hrubý domácí produkt Nezahrnuje: Práci pro sebe Stínovou ekonomiku Skrytou Neformální Ilegální

Hrubý domácí proodukt Nominální – běžné ceny daného období Reálný – v cenách základního období Deflátor HDP = HDPnominální/HDPreálný

Hrubý domácí produkt Metody výpočtu Výdajová (HDP = C + I + G + X – M) Produkční (HDP = ∑ PH) Důchodová (HDP = mzdy + úroky + renty + zisky + nepřímé daně + odpisy -subvence)

tržní cena finálního produktu Příklad HDP ---------------------- rybáři dopravce továrna MO tržní cena finálního produktu meziprodukt - 10 14 24 27   přidaná hodnota 4 3 9 36 (∑ přidaných hodnot) cena produktu 36

Příklad HDP Ekonomika vykazuje tyto statistické údaje (údaje jsou v mld. Kč): Export …700 Vládní nákupy statků…830 Import…800 Odpisy…220 Spotřební výdaje domácností…1 780 Čisté úroky…160 Důchody rezidentů realizované v zahraničí…430 Hrubé investiční výdaje…940 Důchody nerezidentů realizované v domácí ekonomice…410 Nepřímé daně…320 1) Vypočtěte úroveň HDP pro danou ekonomiku. Jakou jste využili metodu? 2) Máme všechny potřebné údaje pro zjištění velikosti HDP produktovou metodou? Jestliže ano, proveďte výpočet, pokud ne, řekněte, které položky chybí. 3) Určete velikost HNP. 4) Jak velké budou čisté investice?

Příklad HDP Spotřeba Přidaná Prodejní meziproduktů hodnota cena   Spotřeba Přidaná Prodejní meziproduktů hodnota cena 1. Těžba dřeva 75 2. Doprava do dřevozpracujícího závodu 10 3. Dřevozpracující závod 42 4. Doprava do továrny na výrobu nábytku 141 5. Továrna na výrobu nábytku 89 6. Doprava do obchodních jednotek 20 Suma

Příklad HDP Spotřeba Přidaná Prodejní meziproduktů hodnota cena   Spotřeba Přidaná Prodejní meziproduktů hodnota cena 1. Těžba dřeva 75 2. Doprava do dřevozpracujícího závodu 10 85  3. Dřevozpracující závod  85 42 127  4. Doprava do továrny na výrobu nábytku 127 14  141 5. Továrna na výrobu nábytku  141 89 230  6. Doprava do obchodních jednotek  230 20 250  Suma  658  250  908