PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Administrativní styl a jeho Charakteristika
VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_08_PEK_421_Kop
Administrativní styl Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Rozbor neuměleckého textu
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL:
Dopis Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Funkční styly.
Funkční styly Marcela Jurková.
Styl publicistický Marcela Jurková.
Elektronická učebnice - II
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
STYL ÚŘEDNÍHO JEDNÁNÍ (JEDNACÍ, PRAKTICKY ODBORNÝ)
Struktura obchodního dopisu
ADMINISTRATIVNÍ STYL PÍSEMNOSTI OBČANŮ.
POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA
Struktura obchodního dopisu
Vyplňování jednoduchých tiskopisů Zpracovala: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český – 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_16.
Administrativní styl PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Stylistika Marcela Jurková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Typy dopisů korespondence
Dopis – úřední Dopis - osobní
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Mluvené útvary.
Styl řečnický Marcela Jurková.
Prostěsdělovací styl a jeho charakteristika
Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Obchodní korespondence
Styl prostěsdělovací Marcela Jurková.
Příprava šablon obchodní korespondence
Obchodní dopisy.
94.1 Dopis, adresa Jaké dopisy vidíš na obrázcích? Kdo je odeslal?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Administrativní styl – úřední/obchodní dopisy Název sady:Funkční styly pro.
DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.
Dopis 6. ročník Michaela Hantková. Charakteristika osobního dopisu Písemná zpráva osobě blízké Psán vlastní rukou Speciální papír – dopisní, obálka Odesílá.
OSOBNÍ DOPISY OSOBNÍ DOPISY - CHARAKTERISTIKA  NEFORMÁLNÍ, NEOFICIÁLNÍ  CITOVĚ ZABARVENÉ  VYJADŘOVÁNÍ V NÁZNACÍCH  STYL MLUVENÝCH PROJEVŮ – i nespisovné.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Český jazyk 5 Autor: Mgr. Lenka Radošová Volné psaní na téma:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
Název prezentace (DUMu):
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
SOUHRNNÉ POUČENÍ O SLOHU
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ÚŘEDNÍ DOPIS (formální dopis)
STYL PROJEVŮ MLUVENÝCH A PSANÝCH
DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ. DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ.
AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary

Charakteristika psaného projevu: nebývá vázán na konkrétní situaci, můžeme se k němu kdykoliv vrátit bývá zpravidla připravený, kontakt mezi pisatelem a adresátem je nepřímý příprava umožňuje promyšlený výběr jazykových prostředků, stavba vět a souvětí je propracovanější a složitější zvukové prostředky jsou nahrazeny interpunkcí a grafickým členěním textu (nadpisy, odstavce) či zvýrazněním určitých částí

DOPIS: je určen k delšímu sdělení než např. pohled či psaný vzkaz to, co řekneme jiné osobě přímo, můžeme vyjádřit i dopisem v dopise obvykle sdělujeme různé informace - něco vypravujeme, popisujeme, zveme někoho např. na návštěvu, na výlet, děkujeme za něco, žádáme určitou informaci, něco objednáváme apod.

Rozdělení dopisů podle obsahu: dopisy soukromé (neformální, neoficiální) dopisy úřední a obchodní (formální, oficiální) – posíláme je na různé úřady, institucím, příp. něco objednáváme, někam se přihlašujeme dopisy blahopřejné a děkovné, projevující soustrast apod., můžeme je psát příbuzným a kamarádům, ale i významným a známým osobnostem

Způsob vyjádření: Dopisy se od sebe liší obsahem i formou: Soukromé dopisy: píšeme lidem, které známe vyjadřování bývá srdečnější a je z něho patrný náš bližší vztah k adresátovi mívají styl mluvených projevů – často zde bývají prvky nespisovného vyjadřování a tematická neuspořádanost při psaní se řídíme určitými společenskými pravidly

Způsob vyjádření: Úřední dopisy: slouží k podávání žádostí, objednávek, různých oznámení a odpovědí na ně bývají psány vážněji, uctivěji mívají určité ustálené formy psaní vyjadřování bývá značně neosobní mají být psány spisovnou češtinou, tematicky uspořádané s přesnými a úplnými formulacemi při psaní se řídíme normami

Kompozice dopisu: dopis má ustálenou stavbu a úpravu: a) Úvod: místo a datum( Uh. Brod 1. 9. 2012) oslovení adresáta (Milý Petře, Milí rodiče) počáteční obrat k adresátovi b) Vlastní text dopisu C) Závěr: zakončovací závěrečná formule přání pozdrav podpis

Psaní adresy na obálky: titul (Pan, Vážená paní, Slečna…) jméno a příjmení (případně s akademickým titulem: Ing., MUDr.) ulice a číslo domu (Moravská 567) poštovní směrovací číslo a místo bydliště (688 01 UHERSKÝ BROD) Adresu příjemce píšeme do pravého dolního rohu obálky, adresu odesílatele do levého horního rohu.

Příklady psaní adres: Pan Josef Novák Moravská 567 688 01 UHERSKÝ BROD Vážená paní PhDr. Lenka Nováčková Za Humny 1234

Otázky pro opakování: 1) Charakterizujte psané útvary prostě sdělovacího stylu. 2) Jaké druhy dopisů znáte? 3) Které ustálené formální znaky má dopis? 4) Čím se liší dopis soukromý a úřední? 5) Jak se píší adresy na obálky dopisů?

Zdroje: SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, ISBN 978 – 253 – 0189 – 0 Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80 – 7358 – 082 – 9 Průvodce českým jazykem. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80 – 7358 – 019 – 5 HANZOVÁ, Marie, SCHNEIDEROVÁ, Eva. Klíč ke slohu. Praha: Albatros, 2007, ISBN 978 – 80 – 00 – 01825 - 6