Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Jednoduché moučníky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_127_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Základní technologické postupy přípravy pokrmů Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy pokrmů Klíčová slova: Těsta litá, kynutá, bramborová, kaše Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 11. července 2013 Soubory DUM: Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín
Podávají se jako doplněk po obědě, ke kávě nebo ke svačině
Připravují se vařením základní suroviny nejčastěji v mléce Po uvaření se ochutí cukrem Sypou se kakaem, skořicí,… Přelévají se rozpuštěným máslem Druhy: krupicová, rýžová, ovesná,…
Připravují se z mouky, vajec a kypřících prostředků (sníh, droždí)Dochucují se cukrem, solí, vanilkou,…Těsto se lije na rozpálenou pánev a smaží z obou stranPotírá se marmeládou, tvarohem,…Svinuje se nebo překládáZdobí se ovocem, šlehačkou,…
Druhy: knedlíky, taštičky, šišky,… Přelévají se rozpuštěným máslem Po uvaření se sypou cukrem, mákem,… Vaří se v horké vodě Může se plnit ovocem, tvarohem,… Připravují se z vařených brambor, hrubé mouky, vajec a soli.
připravují se z mouky, droždí, tuku, soli a cukru plní se ovocem, tvarohem, mákem,… ovocné knedlíky (vaří se) plněné buchty (pečou se) vdolečky (smaží se)
Pojmenuj druhy ovoce na obrázcích. Na který moučník byste je použili?