Výživa ve stáří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Potraviny rostlinného původu
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Výživa.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
IMMUBLEND.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
TUKY (LIPIDY).
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Výživa ve stáří

Charakteristickým rysem stáří je změna složení lidského těla a změna energetické potřeby. Snižuje se netuková hmota organismu (svalová, kostní denzita), snižuje se množství vody na cca 53%. stoupá celkový podíl tukové tkáně (z cca 14 % na 30%). ztráta svaloviny má závažné důsledky a může být velmi rychlá zvláště v kritických a stresových stavech organismu starého člověka. podíl svalové hmoty 30tiletého člověka je asi 30% tělesné hmoty, u 70tiletého klesá na asi 15%. 1. Klesá i energetická potřeba. 2. Snižují se celkové zásoby proteinů v organismu, které jsou důležité pro imunitní systém, pro boj s onemocněním a jinými patologickými stavy.

Právě se změnou složení lidského těla ve stáří častěji vzniká malnutrice.

Co má vliv na rozvoj malnutrice? polymorbidita užívání mnoha léků ztráta chrupu snížené využití živin méně pohybové aktivity sociální izolace, psychické problémy, deprese ekonomické obtíže

Malnutrice je patologický stav způsobený nedostatkem živin je častá u hospitalizovaných pacientů trpí jí staří lidé již před přijetím do nemocnice během pobytu v nemocnici se rychle zhoršuje

Malnutrice je příčinou prodloužení pobytu v nemocnici, zpomaluje uzdravování, zhoršuje hojení ran, může vést až ke smrti. Proto je naprosto nutné: eliminovat dny hladovění z důvodu např. různých vyšetření na nejnižší možnou míru. Pacienta, kterému by hrozila malnutrice před plánovanou operací, nutričně připravit s pomocí např. potravních doplňků – sipping či enterální nebo parenterální výživy.

Zjišťování výživového stavu pacienta antropometrická měření, biochemická vyšetření, BMI, pomocí nutričních dotazníků. Jejich vyhodnocením zjistíme hrozící rizika či stupeň malnutrice.

Snížení energetické potřeby a tím snížení energetické hodnoty stravy vede bohužel často k příjmu biologicky méně hodnotných látek.

Poměr živin Energetický trojpoměr živin zůstává ve stáří přibližně stejný: 12 – 15% energie by mělo být hrazeno bílkovinami, 30% tuky, 55 – 58% sacharidy. Celkové množství energie denně je sníženo průměrně o 2 500kJ. Graf:

Potřeba bílkovin. Není jednoznačný názor, jestli je potřeba ve vyšším věku zvyšovat množství bílkovin. Průměrná potřeba bílkovin pro dospělého zdravého člověka je 0,8g B/kg/den hmotnosti. U osob starších 70ti let je to 0,6 g B/kg/den hmotnosti člověka. Např. 10 – 25 % žen starších 75 let jí méně než 30g B denně! Dle závěrů WHO je však navržena bezpečná dávka bílkovin ve stáří a to: 1,0 – 1,25 g B/kg/den hmotnosti. Bylo též zjištěno, že zvýšený příjem B uprostřed dne zvyšuje ve stáří syntézu vlastních bílkovin.

Bílkoviny Jsou základní stavební jednotkou organismu. Řada důležitých součástí org. je bílkovinné povahy. 1g B poskytuje energii 17 kJ. B se skládají z aminokyselin. Z hlediska významu pro organismus rozdělujeme B na plnohodnotné – ty obsahují všechny esenciální AMK ve správném množství a poměru ( valin, leucin, isoleucin, tryptofan, treonin, metionin, lysin,fenylalanin a v dospívání a dětství arginin a histidin) a neplnohodnotné. Plnohodnotné B jsou živočišné, neplnohodnotné jsou B rostlinné. Jejich poměr by měl být přibližně 1:1. Využitelnost živočišných bílkovin je však daleko vyšší.

Tuky důležitý zdroj energie, hlavně zásobní. 1g T poskytuje energii 38 kJ. příjem tuků (30 % z celk. příjmu) by měl být hrazen: 10% tukem nasyceným (obsahující vyšší mastné kyseliny palmitovou a stearovou) – veškerý živočišný tuk a palmový a kokosový tuk, který se ve velké míře používá při výrově potravin obsahující tuk – pekařské výrobky, cukrářské výrobky. 12% tukem mononenasyceným (obsahujícím příznivou kyselinu olejovou) – olej olivový a řepkový. 8% tukem polynenasyceným (kyseliny linoleová, arašidonová, EPA, DHA) – oleje slunečnicový, sojový, tuk z ryb, ořechy), který je též pro organismus příznivý.

Sacharidy jsou důležitým energetickým zdrojem. 1g S poskytuje energii 17 kJ. Energii my měl organismus získávat hlavně ze škrobů. Jednoduchých sacharidů jako je sacharóza, laktóza, glukóza, fruktóza by mělo být z celkového množství sacharidů cca 10 – 15%.

Sacharidy - vláknina: Hraje důležitou roli nejen ve stravě seniorů (hrubá i jemná). Působí preventivně proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Fermentace jemné vlákniny bakteriemi tlustého střeva působí příznivě na kolonocyty, vznikají zde krátké mastné kyseliny, které zlepšují energetickou rovnováhu. Vláknina též snižuje inzulinovou rezistenci, zlepšuje glukózovou toleranci. Doporučovaná dávka je i pro seniory 20 – 20g denně. Je možno ji i doplňovat nutričními doplňky s vlákninou, které obsahují i další biologicky hodnotné látky – vitamíny, minerály, stopové prvky. Vláknina je obsažena v celozrnných obilovinách a výrobcích a pokrmech z nich, luštěninách, ovoci, zelenině a bramborách.

Vitamíny a minerály Ve stáří jsou velmi časté karence: vitamínů - thiamin, riboflavin, pyridoxin, B 12, kyselina listová, niacin, vitamín C, A, D, E, K, minerálních látek - vápník, železo, zinek, měď, selen, chrom, hořčík.

Výživová doporučení zohledňující vždy zdravotní a výživový stav seniora: Strava: pestrá, smíšená, biologicky a energeticky vyvážená: upřednostňovat rostlinné tuky( z důvodu antiaterogenity), zařazovat i máslo, které je lehčeji stravitelné solit méně (doporučená dávka je cca 5g denně.) omezit jednoduché sacharidy – cukry (je to pouze energie) denně zařazovat celozrnné pečivo, ovesné vločky, pohanku, jáhly, neloupanou rýži, dle snášenlivosti luštěniny (nevařit ve vodě, v které se máčely – méně budou nadýmat)

Výživová doporučení zohledňující vždy zdravotní a výživový stav seniora: dostatek zeleniny 300g denně a ovoce 200g denně v různých úpravách - obsahují antioxidanty, které působí proti kyslíkatým radikálům urychlujícím stárnutí dostatek vlákniny, minerálů a vitamínů (antioxidanty) upřednostňovat masa světlá, jako drůbeží, králičí, 2krát týdně ryba uzeniny pro nadbytek soli a dusičnanů omezovat

Výživová doporučení zohledňující vždy zdravotní a výživový stav seniora: zařazovat vejce v lehce stravitelné formě, možno i jen bílky v případě onemocnění s poruchou metabolismu tuků a cholesterolu nezapomenout zařazovat důležitou součást stravy jako jsou mléko a mléčné výrobky, spíše polotučné, zakysané, které mají příznivý účinek na trávicí trakt

Výživová doporučení zohledňující vždy zdravotní a výživový stav seniora: z technologických úprav omezovat smažení pro vznik karcinogenních látek, zařazovat dušení, vaření, pečení v alobalu, opékání denně alespoň 2 l tekutin – slabý černý čaj, zelený čaj, ovocné čaje, ředěné ovocné a zeleninové štávy a džusy, minerálky (nejvíce denně 0.2l, střídat druhy) jíst častěji menší porce při podávání stravy brát zřetel na dobu podávání léků

Děkuji za pozornost