Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOTANIKA ORGANELY ROSTLINNÝCH BUNĚK
Advertisements

Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
Invazivní druhy Zpracovaly: Lucie Janýšková, Eva Vavříková, Magdaléna Hofrová, Marie Balová, Diana Jurčáková.
VOJTĚŠKA SETÁ (MEDICAGO SATIVA)
Pole.
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Jetel Luční (Trifolium pratense )
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Simona Keková, KMD FreeDeK
Rostliny v okolí lidských obydlí
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
Dřišťálovité-Berberidaceae
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
CANNA INDICA DOSNA INDICKÁ.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK

Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hospodářsky významné rostliny - koření
Biosféra.
Okurkovy salát Obrázek:.
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
CHARAKTERISTIKA Původ tykev, lidově: Dýně
Mgr. Lubomír Šára: Kulturní rostliny a traviny
Podzemní a nadzemní části rostlin.
Vstavačovité Rostliny.
STONEK.
JSOU TO: DŘEVINY A BYLINY.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
STONEK. Stonek2 STONEK Nadzemní rostlinný orgán Vegetativní orgán Stonek3.
Suroviny a plodiny pro textilní průmysl
Části rostlin podzemní části rostlin - kořeny nadzemní části rostlin
Hospodářské plodiny.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOPIS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
VY_52_INOVACE_23_ Stavba těla semenných rostlin
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK

Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje

Odborný název Banánovník- Musa

Lidový název Banán, banana, die banane, plátano, musa

Obrázek rostliny

Obrázek plodu

Země původu Banánovníky pocházejí z jihovýchodní Asie, odkud se rozšířily do různých tropických oblastí celého světa.

Chuť Chuť a konzistence plodů je významně ovlivněna teplotou při které dozrávají. Je nevýrazná, lehce nasládlá s nízkým obsahem šťávy.

Barva Plod je podlouhlá bobule, zpočátku malá, hranatá, zelená, s tvorbou dužniny se postupně žebra ztrácejí a barva se mění nejčastěji na typicky žlutou.

Velikost Dorůstá výšky 2-6m, má obrovité listy až 4m, které jsou sestaveny ve šroubovici; vyrůstají z mohutného podzemního škrobnatého oddenku s četnými laterálními pupeny, z nichž se tvoří další odnože.

Využití Svazky banánového listu: Materiál se používá především jako výplet povrchových částí sedacích souprav. Slouží ke krmení hospodářských zvířat, jako krycí a balící materiál. Obsahuje i vlákno na výrobu provazů a papíru. Banán: dezerty, pyré, mléčné koktejly, ovocné saláty

Zajímavosti Krabička na banán Zahnutý červený futrál, který by měl chránit banán před deformací. Vskutku zajímavá myšlenka, ale masová výroba a prodej asi nehrozí.

Použité zdroje www.wikipedia.cz www.google.cz