Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III. Téma:Cukrářská výroba Vypracoval: Bc. Ivana Kobzevová Materiál:VY_32_INOVACE_309 Datum: Anotace: Materiál slouží k výuce tématu Restaurační moučníky Obor: 29–54-H/01 Cukrář
Ovocné sorbety -polotuhé zmrzliny připravované z vody, cukru, zahušťovadla, ovocných protlaků, roztoku kyseliny citrónové, bílého nebo červeného vína a v některých případech i likéru -podávají se ve vysokých sklenicích se slámkou Višňový sorbet -do višňové zmrzliny se ke konci mrazení přidá na 1l zmrzliny 1/10 l červeného vína -plní se do sklenic, zakape se koňakem a sklenka se doplní stejným vínem, které je použito v sorbetu
Pomerančový sorbet -pomerančová zmrzlina, bílé víno a likér curacao Ovocné polévky -připravují se především v létě -osvěžující, výživné a lehce stravitelné Postup: -ovoce se omyje, vkládá se do horké vody a zahřívá se -po změknutí se propasíruje a nakonec se přidá cukr -zlepšují se mlékem nebo smetanou -zahušťují se kukuřičným škrobem, žloutky, máslovou jíškou -ochucují se citronovou nebo pomerančovou kůrou, skořicí, vanilkou, atd.
Poháry -ve skleněných pohárech Rozdělení: zmrzlinové – obsahují jeden nebo dva druhy zmrzliny, šlehačkové náplně, ovoce, likéry, pražené jádroviny a nálevy šlehačkové – z piškotových korpusů vlhčených ovocnými šťávami nebo likéry, z ovoce, čokolády, ovocných sirupů a zpravidla ze dvou druhů šlehačkových náplní
Mléčné koktejly -studené nápoje připravené mixováním -dobře vychlazené mléko (2-6°C), mléčné nebo smetanové zmrzliny, ovocné, kakaové, kávové sirupy nebo kvalitní jednodruhové marmelády -ve vysokých porcelánových nádobách nebo v širokých sklenicích Kakaový koktejl -z mléka, kakaové zmrzliny a kakaového sirupu Kávový koktejl -z mléka, kávové zmrzliny a kávového sirupu
Karamelový koktejl -z mléka, vanilkové zmrzliny a karamelového sirupu Jahodový koktejl -z mléka, vanilkové zmrzliny a citronového sirupu
Zdroj 0x a-three-milkshakes.jpg