Problémy při využívání Strukturálních fondů EU pro rozvoj knihovnictví Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje Mgr. Dagmar Čerňová Krajský úřad Plzeňského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

S Internetem do světa – svět u nás Veřejný přístup občanů k širokopásmovému internetu prostřednictvím veřejné knihovny ve statutárním městě Brně SROP,
Veřejný přístup k internetu v Regionální knihovně Karviná CZ / /3146 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Pravidla publicity projektu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
SPOLEČNÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM autor: Mgr. Marta Sargánková
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
SROP 2.2 Internetizace knihoven Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele - Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele - Odbor informatiky.
GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP KARLOVARSKÉHO KRAJE 2. kolo výzvy Seminář
Kurzy informační gramotnosti Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje Mgr. Dagmar Čerňová Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje Mgr. Dagmar.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
SROP 2.2 Internetizace knihoven Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele - Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele - Odbor informatiky.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
1KÚKK, ORR Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Ing. Jana Bělohoubková „Internetizace knihoven Karlovarského kraje“
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
1 Informační a komunikační technologie pro veřejnost Karlovarského kraje Projekt byl spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské Unie Knihovny a strukturální.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Informační a komunikační technologie KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Internet ve státní správě a samosprávě.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Projekt spolupráce v Programu rozvoje venkova, osa IV. LEADER VENKOVSKÉ.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
ROP JV – informace o novém programovém období
Podpora krajského akčního plánování
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Michal Šperling - EUREDIS
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Transkript prezentace:

Problémy při využívání Strukturálních fondů EU pro rozvoj knihovnictví Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje Mgr. Dagmar Čerňová Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele - Odbor informatiky Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje Mgr. Dagmar Čerňová Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele - Odbor informatiky

Základní informace o projektu PK Individuální projekt Plzeňského kraje a partnerských obcí Řeší Odbor informatiky KÚPK + Studijní a vědecká knihovna PK Financován ze SROP, opatření 2.2 Navazuje na aktivity Ministerstva kultury ČR (VISK), Plzeňského kraje (Internetizace PK) a Ministerstva informatiky ČR (PIK)

Cíle projektu Připojit k vysokorychlostnímu internetu 275 knihoven v Plzeňském kraji Vytvořit a zprovoznit informační obsah pro uživatele internetu

Geneze projektu Červenec 2004 „nějaké“ finance na rozvoj ICT ze EU Odbor informatiky chce řešit datový sklad a WiFi v obcích, kde není dostupný vysokorychlostní internet SVK chce řešit internetizaci knihoven v návaznosti na PIK

Geneze projektu Říjen dohoda o společném postupu SVK společný tým Odbor informatiky KUPK

Geneze projektu Říjen 2004 Zpracovává se studie internetizace Plzeňského kraje – původní název Rozvoj vysokorychlostního internetu a informační vzdělanosti

Geneze projektu Leden 2005 Výsledky studie Doporučení co realizovat, rozhodnutí Rady PK Návaznost na projekt Ministerstva informatiky ČR

Geneze projektu Únor 2005 Zpracování projektové žádosti První individuální projekt PK ve SROP Partnerské smlouvy s obcemi a knohovnami

Geneze projektu Březen 2005 Schválení projektu v RPK Podání projektové žádosti

Geneze projektu Červen 2005 Projektu jsou přiděleny finanční prostředky rozhodnutím Regionální rady soudržnosti regionu NUTS Jihozápad Do září 2005 zdržení právníky (čekali na smlouvu s CRR)

Geneze projektu Září – říjen 2005 Veřejné zakázka „vybavení knihoven“ Listopad 2005 – únor 2006 Veřejná zakázka „informační obsah“ Prosinec 2005 Zahájena realizace „vybavení knihoven“ Březen 2006 Zahájena realizace „informační obsah“

Dokončení projektu Březen 2006 – vybavení knihoven Leden 2007 – informační obsah

Financování projektu – pořízení SROP – 75% Státní rozpočet – 10% Obce – 10% - z části knihovny Kraj – 5% z části knihovny a 15% z části informační obsah

Financování projektu – pořízení Celkové náklady Kč Z toho na Informační obsahCca Kč z toho na vybavení knihovenCca Kč financováno krajem Kč financováno z rozpočtu obcí Kč financováno ze SROP Kč financováno ze státního rozpočtu Kč

Projekt 1 Vybavení knihoven informačními technologiemi

Financování projektu – z pohledu obce Pořizovací náklady celkové nákladynáklady obce počítačová sestava, tiskárna zaškolení, instalace (záruka 3 roky) Kč2.923,40 Kč Instalace přípojky k internetu0 Kč Celkem Kč 2.923,40 Kč Na žádost obce je možné doplnění, nebo navýšení konfigurace PC Mimozáruční servis – jeho cena je ve smlouvě Podmínka pro distribuci PC je přípojka k internetu (buď PIK, nebo jiná vlastní 256 Kbps a více)

Školení 2denní kurz (2 x 6 hodin) pro začátečníky: -základní termíny informačních technologií; -Internet; -MS Outlook 2000; -MS Word; -MS Excel. lektoři závěrečný test osvědčení školeno zdarma v režii KUPK

Smlouvy a dokumenty – vybavení knih. Partnerská smlouva 180 verze dodatků 60 verze 2 Smlouva o výpůjčce 260 smluv 19 usnesení Rady PK 1 usnesení Zastupitelstva PK 520 usnesení zastupitelstev obcí v PK (odhad smlouvy partnerské + o výpůjčce) Cca zastupitelů schvalovalo (800 hodin) Cca. 300 pracovníků knihoven (? hodin)

Projekt 2 Informační obsah

Cíle Informace pro veřejnost (podmínka EU) Současně řešena problematika úřadu (na tu bychom neměli sami dostatek finančních prostředků)

Oblasti řešení Doprava Regionální rozvoj Cestovní ruch Ekonomika

Prezentační vrstva OLAP, reporty, sestavy I00II0III0I0III0I0 0I0III0II0I0000II I0I0II0I00II00II0 IS Zdroje dat produkční dbs Excel, textové soubory Analytické služby (AS) Datový sklad (DWH) Datové pumpy (ETL)

Knihovna

Smlouvy a dokumenty – informační obsah Smlouva o přebírání dat - 10 ČSÚ Ministerstvo financí Ústav informací ve vzdělávání Ministerstvo práce a sociálních věcí ČSAD Plzeň

Problémy a rizika

Problémy a rizika – věcné Politici si myslí, že vysokorychlostní Internet je všude Chybí aktuální databáze knihoven, která vzniká „odspodu“ a knihovny si o sobě sami povinně aktualizují data (mail, sídlo, telefon, osoby), obdoba ePUSA

Problémy a rizika – organizační Složitá a komplikovaná příprava a administrace projektů financovaných z prostředků EU Příručka pro příjemce je velmi rozsáhlá a navíc je pro různá kola SROP jiná ČR si sama na sebe vymýšlí přísnější a složitější postupy, než nám jsou určovány EU Chybí kvalitní vzdělávací semináře pro příjemce (realizace, vyúčtování, monitoring, kontroly, zkušenosti jiných žadatelů)

Problémy a rizika – realizační ADSL – ISDN – nic Kraje upozornili na problém dopisem předsedy AKČR hejtmana Tošenovského

Problémy a rizika – finanční Předfinancování – využitelné pro finančně silné subjekty Díky složitosti přípravy a zúřadování se vyplatí pouze pro větší projekty (stanoven minimální objem) Složitost administrativy a podmínek znamená riziko neproplacení předpokládaných uznatelných nákladů Nebylo rozpočtové krytí pro rok 2006 – dopis předsedy AKČR hejtmana Tošenovského

Rizika je nutné řídit a minimalizovat!!!

Stav projektu Z 275 PC instalováno pouze 64 !!!! Informační obsah zatím dle harmonogramu

Co dál ? Nepodceňovat marketing a propagaci Informovat cíleně pracovníky knihoven Informační kampaň pro veřejnost Sledovat pomocí statistických šetření trendy ve využívání knihoven jako místa přístupu k internetu

Současný stav poptávky po internetu knihovna denněnenavštěvovanějšívěk Rokycany25 stránky měst, jízdní řády atp let Sušice8,5 80% studenti Blovice5seznam.cz Klatovy30 Manětín3 do 30 Domažlice21 pošta, google, maturita.cz SVK Plzeň43pošta, ZČU studenti SŠ a VŠ Spálené poříčí14 pošta, zaměstnání, inzerce let Radnice5 Stupno2seznam.cz, atlas.czdo 30

Jaký je trend poptávky? SušiceDomažliceSVK Plzeň , ,42143

Závěr Projekty tohoto druhu mají smysl Je ale nutné předpokládat jejich náročnost a rizika Je důležité nepodcenit propagaci a zaměřit se např. i na turisty

Děkuji za pozornost Internetizace.plzensky-kraj.cz