Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Vaz.1.11 Typy a tvary váz Vytvořeno: Ověřeno: Třída:MZ1 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Vaz.1.11 Typy a tvary váz Vytvořeno: Ověřeno: Třída:MZ1
Vazačství a aranžování Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Vazačství a aranžování Ročník: 1. Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Vazačství, aranžování,váza Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu květinářství. Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Vazačství a aranžování Ročník: 1. Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Vazačství, aranžování,váza Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu květinářství.
základem většiny květinových aranžmá, zajišťují dostatek vody, vhodnost vybíráme podle typu zvoleného materiálu, účelu, způsobu a stylu aranžmá, podle interiéru, do kterého budeme instalovat, hlavním kritériem – nepropustnost, stabilita, Aranžování váz Typy váz a jejich tvary hrdlo – tvar a velikost důležité pro zvolení správné techniky aranžování podle velikosti: vázy se zúženým hrdlem vázy se širokým hrdlem podle délky hrdla: vázy s protáhlým hrdlem vázy s krátkým hrdlem vázy bez hrdla tělo váz : kulovité, vejčité, kuželovité, válcové, hranaté
Základní tvary nádob
Vlastnosti váz stabilita – ovlivňuje celkovou stabilitu konečného aranžmá, je závislá na velikosti dna vázy, čím je dno užší a nádoba vyšší, tím horší je její stabilita, nepropustnost vázy - důležitá při aranžování živých, řezaných květin, vnitřní objem vázy – důležitý pro zachování požadované trvanlivosti aranžmá, čím je dekorace větší a v daném prostoru má působit delší dobu, tím větší objem vody musí být nádoba schopna pojmout, vzhled nádoby – charakterizuje její celkové působení, ovlivňuje ho např. tvar, barva, materiál, ze kterého je vyrobena, apod. Příprava váz k použití vázy musejí být čisté, plníme vodou asi do jedné třetiny, do vnitřku nádoby vkládáme pletivo, aranžovací hmotu, vázy upravované do aranžovací hmoty, doléváme až po okraj, aby květy měly dostatek vody
Úprava vázy
vázy : základem většiny květinových aranžmá podle materiálu rozdělujeme na: skleněné, proutěné, plastové, dřevěné, keramické, z přírodních vláken tvary nádob: kulovité, vejčité, kuželovité, válcové, hranaté vlastnosti nádob: stabilita, nepropustnost, vnitřní objem, vzhled Opakování
Použité zdroje HOMOLA, Vladimír. Vazačství a aranžování květin. Vyd. 1. Ilustrace Otakar Procházka. V Praze: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství ČR, 1993, 147 s. ISBN X. BITTNEROVÁ, Marie. Floristika. Děčín - Libverda: Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse. ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (foto, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.