BANKOVNICTVÍ Depozitní obchody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Hospodaření s penězi Milena Tichá
Finanční produkty určené k ukládání peněz
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Systém bank v ČR.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Produkty finančního trhu
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Bankovní vklady téma „Finanční produkty“
Vkladové služby.
Rozvaha banky.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
Cenné papíry peněžního trhu
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
B ANKOVNICTVÍ. P ASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY B ANKOVNÍ ÚČET Bankovní ú č et (konto) je základní bankovní produkt, s nimž jsou spojeny (resp. do značné míry.
Úvěrové obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-KRÁTKODOBÉ CENNÉ PAPÍRY Ing. Renata Slaná
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Úvěrové obchody Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Pasivní bankovní obchody Platebně zúčtovací bankovní produkty
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH - OBLIGACE Ing. Renata Slaná
Nominální a reálná úroková sazba
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Bankovní systém, centrální banka
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Peníze a měnová politika
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Transkript prezentace:

BANKOVNICTVÍ Depozitní obchody

Depozitní obchody Depozitní obchody Jako depozitní (depotni, vkladové) produkty se označuji všechny druhy bankovních obchodů, kterými si banka opatřuje kapitál k vlastnímu podnikání. Zahrnuji nejen transakce mezi bankou a jejími klienty, ale i transakce mezi bankami navzájem a metodicky nejnověji i transakce mezi bankou a bankou centrální.

Za základní lze považovat následující čtyři: Tvorba vlastního kapitálu Přijímání vkladů Vydávání bankovních dluhopisů Speciální depozitní produkty

Tvorba vlastního kapitálu Kapitálové zdroje komerčních bank jsou v naprosté většině cizí a podíl vlastního kapitálu z celkového objemu zdrojů tvoří pouze menší zlomek, změny v bankovním sektoru – růst konkurence, rizikovosti, dlužnické krize, insolvence apod. – způsobuji, že význam vlastního kapitálu v úhrnu zdrojů postupně narůstá.

Ve prospěch zvyšovaní váhy vlastního kapitálu bank působí hned několik faktorů: Vlastni kapitál je nejkvalitnějším zdrojem vyrovnávání případných ztrát. Vlastní kapitál posiluje likviditu a důvěryhodnost banky. Vlastni kapitál je poměrně stabilní a roste s výnosnosti aktivních operaci. Vlastni kapitál je levnějším zdrojem financování než kapitál cizí. Vlastní kapitál omezuje rozsah úvěrových operací.

Kapitálové přiměřenost na základě Basilejských dohod od roku 1988 závazná pro všechny země Evropské unie (podíl vlastního kapitálu váženého koeficienty rizikovosti aktiv musí byt minimálně 8 %).

Přijímání vkladů Forem depozitních – vkladových – obchodů je velké množství, nejzákladnějšími jsou tyto typy depozitních obchodů: vkladní knížky vkladové certifikáty (listy) prémiové spořeni vklady s pevným terminem vklady s vypovědění lhůtou revolvingový terminovaný vklad

Každý depozitní obchod má určité atributy, jejichž specifikum je před uzavřením každého tohoto obchodu nutno respektovat; jsou to zejména: forma objednávky depozita délka uloženi (úložky) úročeni vkladu frekvence přípisu úroku

Depozitní obchody mohou mít různě formy: Vkladní knížky Prémiové spořeni Vklady s pevným termínem Vklady s výpovědní lhůtou Revolvingový termínovaný vklad Termínovaný vklad

Vydávání bankovních dluhopisů Bankovní dluhopisy jsou cenným papírem, který vyjadřuje peněžitou pohledávku vlastníka vůči emitentovi (vystaviteli, bance).

Typy Státní cenné papíry. Cenné papíry veřejnoprávních institucí Soukromé cenné papíry

Dluhopisy mohou být vystaveny na jméno, na majitele nebo na řad Dluhopisy mohou být vystaveny na jméno, na majitele nebo na řad. Mohou existovat v listinné i v zaknihované formě. Některé dluhopisy jsou obchodovatelné na finančních trzích.

Úročení dluhopisů Dekursivní úročení Anticipativní úročení Banka získává peníze předem a na pevně stanovenou dobu