FY_083_Zvuk_ Detekce zvuku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Smyslová soustava člověka
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Autor: Mgr. Libor Sovadina
OCHRANA DRUHŮ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt.
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Rašplování, pilování a broušení dřeva
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Autor: Mgr. Libor Sovadina
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
PČ_140_Technické zobrazování_Postup kreslení technického výkresu
Fy_102_Elektrické jevy_Elektromotor
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Neživá příroda - vzduch
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Litva, Lotyšsko a Estonsko
FY_097_ Rozvětvený elektrický obvod_Výsledný odpor rezistorů za sebou
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_069_Vesmír_Souhvězdí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhZvukové jevy.
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Měření a měřidla v technické praxi
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
FY_074_Síla, Skládání sil_Skládání sil
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Rovnovážná poloha tělesa
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Sluch a rovnovážné ústrojí
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Zdroje elektrického napětí
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
FY_080_ Elektrický proud v kovech_Stejnosměrný a střídavý el. proud
PČ_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
Autor: Mgr. Libor Sovadina
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Smysly člověka (všeobecně) Pří_234_Savci_Smysly člověka (všeobecně) Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Smysly člověka (všeobecně)
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Vytvořil:Marek Maxian Texty jsem čerpal z.wikipedie.
Smyslové vnímání Sluch
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
Sluch.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
VY_32_INOVACE_13_PR_SLUCH
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí sluchu TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Transkript prezentace:

FY_083_Zvuk_ Detekce zvuku Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. FY_083_Zvuk_ Detekce zvuku Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

SLUCH Sluch je jedním z pěti smyslů, kterými člověk disponuje. Sluch je schopnost vnímat zvuky smyslovým orgánem - uchem která je společná všem vyšším živočichům.

Lidské ucho - stavba

Vnější ucho - stavba Vnější ucho se skládá z boltce, zvukovodu a bubínku. Jsou to tedy viditelné části ucha. Boltec je tvořen chrupavkou a směřuje zvukové vlny do zvukovodu. Velikost a tvar boltce ale nemá vliv na sluch. Vnější zvukovod je trubice, která má část chrupavčitou a kostěnou. Na konci zvukovodu se nachází bubínek, který tvoří hranici mezi zevním a středním uchem. Zvuk, který projde zvukovodem, naráží do bubínku, rozechvívá ho a putuje dál dovnitř ucha. Délka zvukovodu dospělého člověka je asi 3 cm. Bubínek je tenká a velmi citlivá blanka na konci zvukovodu, asi 0,1 mm silná. Zvuk ji rozechvěje, bubínek zesílí a předá do středního ucha. Zdravý bubínek je lesklý a má šedavou barvu.

Zachycení a zpracování zvuku Zvuk, který prochází zvukovodem naráží do bubínku, ten se rozechvěje a vibrace přenáší přes kladívko, kovadlinku a třmínek do hlemýždě. Tady na vibrace reagují smyslové buňky, které informace o zachyceném zvuku vedou pomocí sluchového nervu do mozku, který jej vyhodnotí jako zvuk. To je princip slyšení.

Sluch u člověka Sluch je jeden z pěti základních smyslových orgánů člověka. Správné fungování sluchu je předpokladem pro dorozumívání se řečí, pro vnímání okolních zvuků a pro vnímání hudby. Pokud je člověk schopen vnímat a rozlišovat jednotlivé tóny harmonických zvuků hovoříme o hudebním sluchu.

Sluch u zvířat Někteří živočichové mají výrazně lepší sluch než člověk, a to jak z hlediska citlivosti, tak i pokud jde o frekvence, které ucho vnímá. Například : pes dokáže vnímat zvuky od 30 Hz do 45 kHz kočka od 15 Hz do 50 kHz netopýr až 100 kHz.

Využití zvuku u zvířat - echolokace Právě netopýři, ale i jiní živočichové, využívají sluch také k orientaci v prostoru ve tmě. Vysílají zvukové signály a podle jejich odrazu určí polohu a velikost překážky. Tento postup se nazývá echolokace (určení polohy pomocí zvuku). Kromě netopýrů jej používají také můry, kytovci nebo někteří ptáci.

Využití echolokace člověkem Echolokace se také využívá při určování hloubky moře pod plující lodí. Ze sonaru je vyslán zvukový signál směrem ke dnu moře. Z času, za který se signál vrátí zpět k lodi se určí hloubka moře. Tohoto zařízení se také využívá k vyhledávání hejna ryb při rybolovu. Hejno ryb se chová jako jeden předmět a je možné tak určit jeho polohu pro výlov.

Poruchy sluchu Omezená schopnost sluchu se nazývá nedoslýchavost. Úplná ztráta sluchu je hluchota. Poškození sluchu může být vrozené nebo získané v důsledku nemoci, operace, působení nadměrného hluku a podobně. K poškození sluchu zpravidla dochází, pokud hlasitost překročí 140 decibelů. Pokud se člověk trvale pohybuje v prostředí s hlasitostí 85 decibelů, může si rovněž sluch poškodit.

Naslouchadlo – zařízení pro zlepšení sluchu Naslouchadlo za ucho Naslouchadlo do ucha

Sluchové halucinace V důsledku toho, že člověk poměrně nepřesně lokalizuje původ zvuku, vznikají někdy sluchové halucinace - například se domnívá, že někdo chodí po jeho bytě, že slyší ve tmě šepot a podobně. Zajímavým jevem je akuse hudby, stav, kdy má člověk pocit, že slyší hrát hudbu, přitom si je však vědom že jde jen o zdání. Jde o poměrně vzácný jev, který častěji mohou pozorovat lidé se sluchovou vadou a zřejmě také s určitým hudebním nadáním. Vyvolání jevu také podporuje únava a stres. Akusím hudby často podléhal například Bedřich Smetana.

Otázky k opakování Kolik smyslových orgánů má člověk ? Který orgán slouží k zachycení zvuku ? Jaký je princip sluchu u člověka ? Slyší člověk zvuky všech frekvencí ? Co je to echolokace ? Která zvířata využívají echolokace a k čemu ? Jak využívá echolokace člověk ? Co je to hluchota ? Co je to akuse ?

Použité zdroje: www.wikipedie.org Anatomy of the Human Ear cs.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 15.3.2010 [cit. 2013-01-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anatomy_of_the_Human_Ear_cs.svg Hoergeraet analog 050609.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 9.6.2006 [cit. 2013-01-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hoergeraet_analog_050609.jpg Hearing aid 20080620.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 4.7.2008 [cit. 2013-01-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hearing_aid_20080620.jpg