Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Označení způsobu hry, dělení a prodlužování not Předmět, ročník
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby M. Cervantese …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Popíše vlastnosti postavy rytíře a pokusí se.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.16_Miguel de Cervantes,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_727_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
Renesance a humanismus
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
Španělská renesanční literatura
NázevZlomky – úvod Předmět, ročník Matematika, sekunda (2. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Cílem prezentace.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Dante Alighieri – Božská komedie Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Název Rovnice s neznámou ve jmenovateli Předmět, ročník
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název Ladislav Fuks Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
NázevSložení počítače Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová.
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Voltaire, J. J. Rousseau Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
NázevWindows – práce v oknech a nastavení Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
FANTASTICKÁ LITERATURA
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
Portréty literárních osobností světové literatury.
John Ronald Reuel Tolkien
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Humanismus.
Soubor testů 3 Mgr. Ludmila Růžičková
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Giovanni Boccaccio díla: Dekameron – cyklus 100 novel, eroticky zaměřené, 10 dní, 10 mladých lidí (3 muži a 7 žen). Fiesolské nymfy Milostné vidiny.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Španělská renesance.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ROMÁN Žánr velké epiky delší časový úsek Pozadí společenských událostí doby Druhy románu: společenský, dobrodružný, fantastický, sci-fi, milostný, psychologický,
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_20_LITERATURA.
Významní představitelé renesanční literatury
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Renesance Mgr. Hana Šenková.
Transkript prezentace:

Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Anotace Prezentace o životě a díle M. de Cervantesa. Doplňkové materiály k Čítance 8 pro základní školy a víceletá gymnázia nakl. Fraus, 2005. Klíčová slova Cervantes, Don Quijote, život, dílo Autor Mgr. Andrea Kaňáková Datum 10. 2. 2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Miguel de Cervantes Saavedra 1547-1616 Obr. 1

Základní životopisné údaje narozen 29. září 1547, Alcalá de Henares zemřel 22. dubna 1616, Madrid básník, spisovatel, voják autor jedné z nejznámějších knih světové literatury - Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha

Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha nejslavnější španělský román román z období renesance přeložen do 85 jazyků po Bibli druhá nejpřekládanější kniha světa

Obsah Román komicky zobrazuje rozpor mezi iluzí a skutečností. První část románu popisuje první dvě výpravy a končí „nalezenými“ epitafy na dona Quijota. Druhá část popisuje třetí výpravu rytíře a končí popisem jeho smrti.

Obsah Hlavním hrdinou je chudý šlechtic neznámého jména (nejspíš "Alonso Quijano") z kraje La Mancha, který všechen svůj čas tráví čtením starých rytířských románů. Ovlivněn četbou se rozhodne vzkřísit zašlou slávu rytířského stavu tím, že se sám stane potulným rytířem, který napraví křivdy, pomáhá vdovám a sirotkům a ochraňuje slečny.

Obsah Vytáhne tedy starou rezavou zbroj po předcích a opraví ji. Svou starou bílou herku ve stáji přejmenuje na Rocinantu. Sám si pak dá vznešenější jméno Don Quijote de la Mancha. Prostou venkovskou dívku Aldonzu Lorenzovou učiní dámou a paní svého srdce pod novým jménem Dulcinea de Tobosa.

Obsah Společně se svým zbrojnošem Sanchem Panzou, kterému za jeho služby slíbí ostrov, pak vyráží na cesty. Od jeho bláznovství a putování se ho snaží odradit jeho okolí, hlavně jeho neteř, farář a holič, ale nakonec má i Sancho často značné pochybnosti o pánově zdravém rozumu. Párkrát se jim sice podaří dostat Dona Quijota zpátky domů, ale nakonec se vždy opět vydává zpátky na svou pouť světem.

Postava Dona Quijota Don Quijote posloužil jako námět mnoha umělcům (postava Dona Quijota se objevuje v opeře, baletu, v sochařství, v malířství a dalších uměleckých žánrech) Některé prvky této knihy se přenesly i do samotného jazyka a staly se ustálenými obraty. Označení „Don Kichot“ (případně "donkichotství", "donkichot") se vžilo pro lidi, kteří se, podobně jako tento rytíř, snaží dosáhnout nemožného, věčně sní a nedívají se na realitu. „Bojem s větrnými mlýny" se pak myslí nějaká zbytečná snaha, nerovný boj nebo boj s fiktivním nepřítelem.

Shrnutí Přečtěte si ukázku v čítance. Jak si představujete Dona Quijota? Zkuste jej nakreslit. Proč si myslíte, že je tato literární postava tak známá a mnoho umělců se ji snaží ztvárnit? Zkuste napsat krátkou charakteristiku Dona Quijota.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cervates_jauregui.jpg Wikipedie [online]. 2013-02-10 [cit. 2013-02-10]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%AFmysln%C3%BD_ryt%C3%AD%C5%99_ Don_Quijote_de_la_Mancha Obrázek 1 [cit. 2013-02-10]. Dostupný pod licencí Public domain na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cervates_jauregui.jpg