Vývoj krasu a jeskyní na základě studia jeskynních výplní, Slovinsko Paleomagnetický výzkum sedimentů v krasových oblastech Slovinska: využití při paleotektonických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum stavebního inženýrství a. s
Advertisements

Geotechnický průzkum Vít Černý.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Degradační procesy Magnetické vlastnosti materiálů přehled č.1
Úvod do objektového modelování
Metoda analýzy Barkhausenova šumu
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
Analýza zastoupení českých a slovenských časopisů z oblasti přírodních věd v databázi Web of Science (1998 – 2006) Věra Kroftová, Agrotest fyto, s.r.o.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Hodnocení vědy a výzkumu za využití InCites
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Povodňový informační systém Ing
PYRAMIDA Práce a energie
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
O nás –Tradiční a nejstarší ústav Fakulty technologické (1969) –Výzkum, vývoj a inovace v oblasti plastů a kaučuků –Vzdělávání v polymerech na všech úrovních.
STRATIGRAFIE = odvětví geologie, studuje vrstevní sledy. Zabývá se:
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Vypracovaly: Iveta Vyskočilová Michaela Poláková
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
ZAHÁJENÍ DOKTORSKÝCH STUDIÍ 2011/2012
Změny v SOILINu ve SCIA Engineer oproti Nexis32
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_11.
Geologický vývoj Karpat
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Nové objevy v moldanubiku Českého masivu KONTAKT/AKTION
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Magnety – opakování. 1) Který minerál je přírodním magnetem a jaké má vlastnosti? 2) Z čeho se zhotovují umělé magnety? 3) Jak nazýváme látky, které jsou.
Vedoucí projektu: Doc. Ing. Petr Rapant CSc. G 562 Petr Svoboda
1 Mechanika s Inventorem 10. Shrnutí Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty Optimalizace.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Hodnocení pedagogické činnosti studenty 2005/2006.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
prof. Ing. Hartl Martin, Ph.D.
Pagination pro formuláře ASP.NET Petr Jelínek Vedoucí práce Ing. Václav Novák, CSc.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Vztahy mezi klimatem, antropogenní činností a erozí krajiny zaznamenané v přírodních archívech Strážnického Pomoraví Geofyzikální měření RNDr. Vojtěch.
Interpretace odborného textu referát k předmětu fluviální geomorfologie Jan Trávníček, Brno 2005 Reakce řek na pokles terénu v důsledku „evaporite solution“…
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V. přednáška Doc. Ing. Růžena KRNINSKÁ, CSc. Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.. Obecné informace  Vznikl jako pracoviště ČSAV r  Je přímým pokračovatelem Státního ústavu geofyzikálního, založeného.
Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v Opavě, Ústav středoevropských studií Partner projektu: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Doktorský studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie
Vědeckovýzkumný informační systém
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Mgr. Josef Havíř, Dr., RNDr. Libor Vejmělek, PhD.
Zpracovatel dat: Ing. Roman Musil
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Rychlost sedimentace, distribuce sedimentů Geologický ústav AV ČR, v.v.i. Podklad: RZM 1:50 000; ČÚZK.
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
PŘÍPRAVA SOUBORU STAVEB PRAHA - KLADNO S ODBOČKOU NA LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA KONFERENCE DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA
Transkript prezentace:

Vývoj krasu a jeskyní na základě studia jeskynních výplní, Slovinsko Paleomagnetický výzkum sedimentů v krasových oblastech Slovinska: využití při paleotektonických rekonstrukcích Petr Pruner INOVACE 2006, Praha,

Nositelé projektu: Geologický ústav Akademie věd České republiky, Ing. Petr Pruner, DrSc. Inštitut za raziskovanje krasa, SAZU, Postojna, Slovinsko, Dr. Nadja Zupan Hajna Cíl projektu: 1) získat nová data týkající vývoje krasu a jeskyní v krasových oblastech Slovinska; 2) využít paleomagnetické údaje z jeskynních výplní pro možnost korelace s tektonickými daty z území Slovinska.

Hlavní metodou bylo použití paleomagnetického studia a analýzy sedimentárních výplní krasových dutin nalézajících se v rozdílných regionálně-geologických a regionálně-geomorfologických jednotkách Slovinska. Výzkum měl dvě základní úrovně využití: 1) Vědecké – publikováním paleomagnetických a magne- tostratigrafických dat včetně korelace s Geomagnetickou polaritní časovou škálou, časově zařadit zkoumané profily ve stupních vývoje krasu a jeskyní Slovinska; 2) Praktické – při stavbě dálnice a tunelů využít získaná strukturní data pro předcházení kolapsu stavebních strojů identifikací krasových dutin a zlomových zón.

Metody paleomagnetizmu a magnetostratigrafie Přirozená remanentní magnetizace NRM Přirozená remanentní magnetizace NRM Saturovaná izotermální remanentní magnetizace Saturovaná izotermální remanentní magnetizace Demagnetizace střídavým polem až do 100mT Demagnetizace střídavým polem až do 100mT Demagnetizace tepelným polem až do 700 o C Demagnetizace tepelným polem až do 700 o C Magnetická susceptibilita MS Magnetická susceptibilita MS Teplotní závislost MS Teplotní závislost MS Cíl: určení zón magnetické polarity (normalní, přechodné nebo inverzní) studovaného profilu Cíl: určení zón magnetické polarity (normalní, přechodné nebo inverzní) studovaného profilu Konstrukce a interpretace magnetostratigrafického profilu a porovnání s geomagnetickou polaritní časovou škálou Konstrukce a interpretace magnetostratigrafického profilu a porovnání s geomagnetickou polaritní časovou škálou

Studované lokality ve Slovinsku 21 profilů ve 13ti jeskyních a 6 profilů mimo jeskyně Studované lokality ve Slovinsku 21 profilů ve 13ti jeskyních a 6 profilů mimo jeskyně

Profil Markov Spodmol a odběr paleomagnetických vzorků

Odběr vzorků: Orientované vzorky v plastových pouzdrech 7cm 2 Písky pro identifikaci těžkých minerálů Sintry pro datování

VÝSLEDKY Většina jeskynních výplní (klastických i chemogenních) mají vlastnosti vhodné pro aplikaci paleomagnetických metod. Sedimentární profily jsou podstatně starší než bylo doposud uvažováno. Jejich stáří je mezi cca 1.77 a 6 mil. let. Bylo prokázáno, že výsledky paleomagnetických výzkumů z jeskynních výplní jsou korelovatelné s paleotektonickými daty z oblasti severních dinarid. Výzkumy jeskynních výplní ve Slovinsku, doplněné o další údaje našich výzkumů (ČR, Slovensko, Maďarsko, Itálie, Korea) dovolily zobecnit principy použití paleomagnetismu v metodických studiích. Studie ve Slovinsku byly pro toto zobecnění zásadní.

Zveřejněné výsledky výzkumu – projektu KONTAKT Typ zveřejnění Typ zveřejnění Počty Počty Publikace v mezinárodních recenzovaných časopisech (z toho 3 s impaktním faktorem) (z toho 3 s impaktním faktorem) Sborníky mezinárodních konferencí Nepublikované výzkumné zprávy 7 Přednášky a postery Celkem Celkem 75 75