Funkce Funkce f reálné proměnné x je předpis, který každému x e R přiřadí nejvíc jedno y e R tak, že y = f(x) Definiční obor funkce D je množina všech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem FUNKCE v matematice
Advertisements

Složitější funkce tangens a kotangens
F U N K C E III Funkce 20 Goniometrické funkce s absolutní hodnotou
Lineární funkce - příklady
F U N K C E II Funkce 5 Mocninná funkce 3 Čihák Plzeň 2013, 2014.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb,
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 18 Goniometrické funkce Složitější funkce sinus a kosinus.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Funkce Vlastnosti funkcí.
Matematika Téma č. 5 Funkce Základní pojmy /main terms/основные термины  Reálná funkce f jedné reálné promĕnné x je množina f uspořádaných dvojic.
Použití derivací. a f(a) T t 1) Tečna ke grafu funkce
Funkce.
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_106.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
5. Přednáška funkce BRVKA Johann P.G.L. Dirichlet (1805 – 1859)
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_743.
F U N K C E.
MATEMATIKA I.
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
Analýza 1 J.Hendl. Reálná funkce reálné proměnné Def: Nulový bod funkce je x takové, že: Def: Monotonie Funkce je rostoucí, jestliže Funkce je klesající,
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Funkce sinus a cosinus Autor: Mgr. Petr Vanický.
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
3. Přednáška posloupnosti
VLASTNOSTI FUNKCÍ Příklady.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_85.
Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_147 Jméno autora: Mgr. Tomáš FULÍN Třída/ročník: PS2 / 2.ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Matematika.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A6 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníZáří 2012.
Rostoucí , klesající a konstantní fce
Lineární lomená funkce
Logaritmické funkce Michal Vlček T4.C.
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 4 Mocninná funkce 2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_87.
Funkce a jejich vlastnosti
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
FUNKCE. Závislost délky vegetační sezóny na nadmořské výšce
Množiny.
2. M Definiční obor, obor funkce. Vrchol paraboly: V=[1;-4]  Minimum funkce (nejnižší bod)  Mění se průběh funkce V=[1;-4]  Minimum funkce (nejnižší.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číselné posloupnosti.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Předpokládejme, že velikost populace v čase t  0 lze vyjádřit vztahem
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
Výroková logika.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A10 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A7 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníZáří 2012.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Matematický milionář Foto: autor
Aritmetická posloupnost
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A11 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
Reálná funkce reálné proměnné Přednáška č.1. Požadavky ke zkoušce Na Tamtéž studijní literatura.
Funkce. Funkce - definice Funkce je zobrazení, které každému číslu z podmnožiny množiny reálných čísel R přiřazuje právě jedno reálné číslo. Funkci značíme.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
FUNKCE TANGENS A KOTANGENS. Definice funkcí tangens a kotangens Funkce tangens a kotangens 2 Funkcí tangens nazýváme funkci, která je dána rovnicí Funkcí.
Matematický milionář Foto: autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Funkce Funkce je zobrazení z jedné číselné množiny do druhé, nejčastěji Buď A a B množiny, f zobrazení. Potom definiční obor a obor hodnot nazveme množiny:
Funkce a jejich vlastnosti
Graf a vlastnosti funkce
8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce
Matematický milionář Foto: autor
FUNKCIE A ICH ZÁKLADNÉ VLASTNOSTI
Funkce a jejich vlastnosti
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Funkce Funkce f reálné proměnné x je předpis, který každému x e R přiřadí nejvíc jedno y e R tak, že y = f(x) Definiční obor funkce D je množina všech x e R, ke kterým existuje právě jedno y e R tak, že y = f(x). Obor hodnot funkce H je množina všech y e R, ke kterým existuje aspoň jedno x e R tak, že y = f(x).

Rostoucí, klesající a monotónní Rostoucí (resp. klesající) na množině M Є D(f) jestliže pro každé x 1, x 2 Є M takové, že x 1 f(x 2 )). Neklesající (resp. nerostoucí) na množině M Є D(f) jestliže pro každé x 1, x 2 Є M takové, že x 1 < x 2, je f(x 1 ) ≤ f(x 2 ) (resp. f(x 1 ) ≥ f(x 2 ). Rostoucí (resp. klesající, neklesající, nerostoucí), je-li rostoucí (resp. klesající,neklesající, nerostoucí) na celém svém definičním oboru. Je-li funkce rostoucí, klesající, neklesající nebo nerostoucí, říkáme, že je monotónní,speciálně, je-li rostoucí nebo klesající, říkáme, že je ryze monotónní. Sudá a lichá Funkce f se nazývá sudá, jestliže platí f(−x) = f(x) pro každé x Є D(f). Funkce f se nazývá lichá, jestliže platí f(−x) = -f(x) pro každé x Є D(f).

Periodická Funkce f je periodická s periodou p, p Є R+, jestliže platí: x Є D(f), pak také x + p Є D(f) a f(x) = f(x + p) pro každé x Є D(f). Prostá Funkce f je prostá, jestliže pro každé x 1, x 2 Є D(f), x 1 <= x 2, platí f(x 1 ) <= f(x 2 ). Inverzní Funkce f −1 se nazývá funkce inverzní k funkci f, jestliže D(f −1 ) = H(f) a pro každé y Є D(f −1 ) platí f −1 (y) = x Є f(x) = y.

Vykreslete graf funkce a určete její základní vlastnosti Příklad 1 Funkce je klesající

Příklad 2 Vykreslete graf funkce a určete její základní vlastnosti Funkce je lichá

Příklad 3 Vykreslete graf funkce a určete její základní vlastnosti Funkce je sudá

Příklad 4 Určete definiční obor funkce x Є R x =

Je daná kvadratická funkce f: y = x 2 + 4x – 5. Určete její průsečíky se souřadnicovými osami a vrchol parabolického grafu. Příklad 5