Lektor – Ing. Kárník Ladislav, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

AUTORSKÉ PRÁVO Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.
Nakladatelská licenční smlouva
Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Mgr. Kateřina Slušná, advokátka
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Diplomové práce z hlediska autorského práva
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Autorské právo v kostce
Seminář Asociace učitelů češtiny jako cizího jazyka Problematika autorského práva 9. června 2007 Zpracovala: Mgr. Jitka Meklešová, odbor autorského práva.
Autorské a průmyslové právo
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
OMEZENÍ PRÁVA AUTORSKÉHO §§ OBECNÁ VÝKLADOVÁ NORMA § 29 odst. 1 – omezení – tedy užití děl bez souhlasu a bezplatně - je možné jen § 29 odst. 1.
Autorské právo a Open Access
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Výtah z autorského zákona
Použití licencí Creative Commons jako alternativy Copyrightu FF UK, Jan Vobořil.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Právo na informace Tereza Danielisová,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
1.Informace a informační zdroje (Informace a její charakter,
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12.
Osnova kurzu Modul B6 – Informační podpora projektového řízení Ing. Martina Čaputová VŠB-TUO 1.Cíl kurzu Absolvováním kurzu získáte: a) znalost základních.
AUTORSKÉ PRÁVO. Zájmy autorů a uživatelů podle LZPS Čl. 34: právo na ochranu tvůrčího duševního vlastnictví X Čl. 17: právo na informace Čl. 33: právo.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
Projektování elektrických zařízení Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TUO Katedra elektrotechniky.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
AUTORSKÉ PRÁVO A PRŮMYSLOVÁ PRÁVA V INFORMAČNÍ SPOLEČNOSTI AUDIOVIZE – PROBLÉMY PRINCIPU TERITORIALITY V DOBĚ GLOBÁLNÍHO UŽITÍ - ROZDÍLY ÚPRAVY JUDr. Pavel.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Autorské právo.
Ochrana průmyslového vlastnictví
Autorské právo a ochrana označení – vybrané otázky
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

Lektor – Ing. Kárník Ladislav, CSc. Modul - C5 Neprůmyslové vlastnictví: Autorská práva (díla literární, umělecká a vědecká, počítačové programy) Lektor – Ing. Kárník Ladislav, CSc. VŠB – TU Ostrava

Cíle kurzu: Seznámení se základními pojmy Získat znalost vzniku a využívání autorského díla Získat přehled ve využití software s dodržením práva autorského Mít přehled o možnostech právní ochrany autorského díla, software Seznámení se s vybranými firemními ustanoveními Získat dovednost využívat ve vlastní praktické činnosti autorská díla s dodržením zákona 121/2000 Sb.

Cílové skupiny: Manažeři Vedoucí kateder Hlavní řešitelé Studenti Zaměstnanci institucí Ostatní

Struktura kurzu: Obsah kurzu - Neprůmyslové vlastnictví: Autorská práva je obsahově rozdělen na čtyři související skupiny Vymezení základních pojmů Obsahová náplň zákona 121/200 Sb. Právní ochrana Firemní ustanovení a praktické poznatky

Vymezení základních pojmů Autorské dílo Práva – autora, výrobce, pořizovatele … Autorství – autor, spoluautoři … Oprávněný uživatel Majetková práva – užití, rozmnožování, pronájem … Licenční smlouva Zaměstnanecké dílo, kolektivní dílo … Umělecký výkon Výrobce zvukového a obrazového záznamu Vysílání a vysílatel Kolektivní správce Software – formy vyjádření, právní ochrana … Databáze .

Obsahová náplň zákona 121/2000 Sb Obsahová náplň zákona 121/2000 Sb. Právo autorské a práva s ním související Právo autorské Předmět práva autorského Autorství Vznik a obsah autorského práva Omezení autorského práva Ochrana autorského práva Smlouvy Zvláštní ustanovení o některých dílech Práva související s autorským právem Práva výkonného umělce k uměleckému výkonu Právo výrobce zvukového záznamu k jeho záznamu Právo výrobce zvukově obrazového záznamu k jeho prvotnímu záznamu Právo rozhlasového a televizního vysílatele Právo nakladatele

Zvláštní právo pořizovatele databáze Vymezení pojmů Pořizovatel databáze Obsah zvláštního práva pořizovatele databáze Omezení zvláštního práva pořizovatele databáze Bezúplatné zákonné licence Trvání zvláštního práva pořizovatele k databázi Kolektivní správa práv Práva povinně kolektivně spravovaná Kolektivní správce Oprávnění k výkonu kolektivní správy Odnětí oprávnění Vztahy kolektivního správce k zastupovaným nositelům práv a k uživatelům předmětů ochrany Kolektivní a hromadné smlouvy Zprostředkovatelé kolektivních a hromadných smluv Dozor ministerstva Pravidla pro rozdělování odměn vybraných kolektivním správcem

Ustanovení přechodná a závěrečná Souběh ochrany Ustanovení přechodná a závěrečná Ustanovení přechodná Ustanovení závěrečná Změna zákona O oceňování majetku O některých podmínkách výroby, šíření a archivování audiovizuálních děl O hromadné správě autorských práv a práv autorskému právu příbuzných

Předmět práva autorského Dílo Výjimky z ochrany Zveřejnění a vydání díla Autorství Autor Zákonná domněnka autorství Anonym a pseudonym Spoluautoři Vznik a obsah autorského práva Obecná ustanovení Vznik práva autorského Obsah práva autorského Osobnostní práva Majetková práva Právo dílo užít Rozmnožování Rozšiřování Pronájem Půjčování Vystavení Sdělování veřejnosti Živé provozování a jeho přenos Provozování ze záznamu a jeho přenos

Právo na odměnu při opětném prodeji originálu dála uměleckého Vysílání rozhlasem nebo televizí Přenos rozhlasového nebo televizního vysílání Provozování rozhlasového či televizního vysílání Jiná majetková práva Právo na odměnu při opětném prodeji originálu dála uměleckého Právo na odměnu s rozmnožováním díla pro osobní potřebu Společná ustanovení pro majetková práva Trvání majetkových práv Volné dílo a první zveřejnění nezveřejněného volného díla Omezení práva autorského Obecná ustanovení Volná užití Bezúplatné zákonné licence Citace Katalogová licence Užití díla umístěného na veřejném prostranství Úřední a zpravodajská licence Užití díla v rámci občanských a náboženských obřadů, v rámci školních představení a užití díla školního Omezení práva autorského k dílu soubornému Užití díla rozmnožováním a rozšiřováním rozmnoženin Užití díla půjčováním a pronájmem originálu nebo rozmnoženiny Užití originálu nebo rozmnoženiny díla výtvarného nebo díla fotografického jeho vystavením

Ochrana práva autorského Úprava smluvních typů Licenční smlouva Základní ustanovení Výhradní nebo nevýhradní licence Poskytování oprávnění třetí osobě Odměna Omezení licence Omezení nabyvatele licence Rozmnoženina pro autora Odstoupení od smlouvy pro nečinnost nabyvatele Odstoupení od smlouvy pro změnu přesvědčení autora Zánik licence Zvláštní ustanovení pro licenční smlouvu Podlicenční smlouva Zvláštní ustanovení o některých dílech Zaměstnanecké dílu Kolektivní dílo Školní dílo Dílo vytvořené na objednávku a soutěžní dílo Dílo audiovizuální Obecná ustanovení Autor audiovizuálního díla Díla audiovizuálně užitá Počítačové programy Omezení rozsahu autorských práv k počítačovému programu

Práva výkonného umělce k uměleckému výkonu Umělecký výkon a výkonný umělec Společný zástupce výkonných umělců Obsah práva výkonného umělce Osobnostní práva výkonného umělce Majetková práva výkonného umělce Úplatná zákonná licence Trvání majetkových práv výkonného umělce Právo výrobce zvukového záznamu k jeho záznamu Zvukový záznam a jeho výrobce Obsah práva výrobce zvukového záznamu Trvání práva výrobce zvukového záznamu Právo výrobce zvukově obrazového záznamu k jeho prvotnímu záznamu Zvukově obrazový záznam a jeho výrobce Trvání práva výrobce zvukově obrazového záznamu Právo rozhlasového a televizního vysílatele Vysílání a vysílatel Obsah práva vysílatele Trvání práva vysílatele

Právní ochrana Základní pojmy Právní ochrana díla Právní ochrana software

Firemní ustanovení a praktické poznatky Vztahy k dílům autorského práva obecně Omezení práva autorského k dílům, která nejsou zaměstnanecká případně školní Oprávnění užití

Co získají absolventi: Znalost základních pojmů Komplexní přehled o problematice Dovednost využití autorského díla různého charakteru v praxi s dodržením platného zákona 121/2000 Sb. Praktické poznatky s využíváním software a databází Dovednost uplatnění ochrany práva autorského i kolektivní správu autorských práv

Návaznost na další moduly: Forma studia: Prezenční - 5 hodin Úvodní seznámení s problematikou - 1 hodina na úvod semestru Praktické poznatky a příklady - 2 hodiny uprostřed semestru Diskuze, individuální prezentace - 2 hodiny na konci semestru E - learning - 15 hodin Návaznost na další moduly: Doporučuji absolvovat následující moduly A5 - Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování; Informační systémy knihoven a elektronických publikací, B6 - Nástroje informatiky pro zpracování a řízení projektů, C1 až C7

Literatura: Zákon 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změnách KŘESŤANOVÁ, V. – KORDAČ, J. – HOLCOVÁ, I. - KŘÍŽ, J. Autorský zákon a předpisy souvisící - komentář - 2. vydání. LINDE, a.s., 792 s. ISBN 80-7201-546-X. SVOBODOVÁ, H. – CHALOUPKOVÁ, H. – HOLÝ, P. Autorský zákon - komentář, 2. vydání. CHBECK, 536 s. ISBN 80-7179-840-1. KOLEKTIV. AUTORSKÉ A PRŮMYSLOVÉ PRÁVO + CD. COMPUTER PRESS a.s., 192 s. ISBN 80-251-0045-6.

Literatura: DOBŘICHOVSKÝ, T. Moderní trendy práv k duševnímu vlastnictví v kontextu evropského práva, dohody TRIPS a činnosti WIPO. Praha, 2004, 232 s. ISBN 80-7201-467-6. LEŠČINSKÝ, J. Právní ochrana databází. Praha, Beckova edice Právní instituty, 2003, 188 s. ISBN 80-7179-833-9. ÚZ č.491 - Autorské právo. Sagit, 2005, 208 s. Šebelová, M. Autorské právo zákon, komentáře, vzory a judikatura . 250 s.

Učební plán: LEKTOR: Ing. Ladislav Kárník, CSc. TÉMA: C5 – Neprůmyslové vlastnictví: Autorská práva Cíl: Osvojení znalostí v oblasti práva autorského a získání dovednosti jeho využívání v praxi s dodržením zákona 121/2000 Sb.

Učební plán:

Zpracoval: Ing. Kárník Ladislav, CSc. VŠB - Technická univerzita Ostrava Kontakt: ladislav.karnik@vsb.cz tel. 00420 596994123 604465828