Osoby se specifickými potřebami - (znevýhodnění) uživatelé - inspirace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum podpory studentů se specifickými potřebami na UP v Olomouci
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Olga Václavová, knihovna ETF
Hristo Trajkovski – VerbaVoice GmbH Komunikační podpora pro neslyšící a nedoslýchavé lidi Přepis na mobilu – Přepis mluvené řeči – Živé.
Prezentuje: Mgr. Barbora Čalkovská ULD, Brno
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Knihovny současnosti, České Budějovice, 13. –
Neslyšící jako potenciální uživatelé knihovny
Pavel Kurfürst - Ústav cizích jazyků LF Univerzita Palackého v Olomouci, ČR
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
1 PUBLIC RELATIONS 1 Případové studie UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ.
Systém péče o sluchově postižené, jejich výchova a vzdělávání
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
FAKULTA INFORMATIKY Botanická 68a, Brno Díky tomu, že se na fakultě nachází část střediska Teiresiás, prošla budova z hlediska bezbariérovosti změnami.
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9 MOST MEZI ŠKOLKOU A ŠKOLOU.
Safari Tech Books PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Co je to Elektronická pošta, zkráceně je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické systémy. K širokému rozšíření u.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Tisková konference Knihovny v pavučině spolupráce Jindřichův Hradec Informace a spolupráce jako nutná součást rozvoje regionu DEMA, a.
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.18 PowerPoint - Zásady pro zpracování počítačové prezentace Anotace: Žák se seznámí se zásadami zpracování počítačové prezentace.
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Komunitní a otevřená škola
Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG?
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. - Posílit integraci neslyšících do světa slyšících - Zlepšit dostupnost a kvalitu sociálních služeb pro neslyšící a.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Průvodcovské a předčitatelské služby. jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního.
Orlické hory pro všechny Cesta k certifikaci Nové Město nad Metují VÍTEJTE ! Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
MGR. HELENA SELUCKÁ VIKBB45 Literatura, četba, knihy pro osoby s postižením.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Bezbariérová Knihovna města Hradce Králové
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Neslyšící „Ne každý slyší ptačí zpěv, ne, každý vidí let ptáků,
POČÍTAČ A LIDÉ S HANDICAPEM Adéla Beránková, 3. A.
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Transkript prezentace:

Osoby se specifickými potřebami - (znevýhodnění) uživatelé - inspirace Havlíčkův Brod, duben 2004 Zlata Houšková

Skupiny Fyzické handicapy Smyslové handicapy Mentální handicapy http://www.helpnet.cz

Problém číslo 1 v ČR (Ne)schopnost majoritní skupiny přijímat osoby s postižením (Ne)schopnost komunikovat s těmito osobami (Ne)znalost (povědomí) o konkrétním dopadu postižení (Ne)znalost a (ne)schopnost poskytování služby/pomoci

Fyzické handicapy Bezbariérový přístup (výtahy, prahy, plošiny, šířka dveří, uspořádání – standard) Dostatečně volné pohybové prostory „Výměnné“ vozíčky u vchodu do knihovny

Fyzické handicapy Ochota, poučenost a profesionalita personálu Pracující osoby s postižením Asistovaná pomoc Služby „domů“

Fyzické handicapy Čtrnáctidenně/měsíčně mobilní knihovna pro osoby vázané na domov (staří, nemocní, s handicapem) – služby až do domu Též pro pečovatelské domy (soubory nebo individuální služby)

Fyzické handicapy Zvukové knihy a seznamy zvuk. knih Půjčování zařízení (velmi kvalitních i obyčejných) na přehrávání pro ty, kdo nemají vlastní Vozíky s knihami pro nemocnice (pacienty i personál) 2-3x týdně

Nevím Klávesnicový přístup k počítači a na Internet a speciální ovladače pro obsluhu PC jinými částmi těla Zvuková signalizace knihovny

Informace o odstraňování bariér Dosažitelnost knihovny: na webu informace, kde je vstup pro vozíčkáře, zda jsou automatické dveře, výtah, toalety, zda umí personál znakový jazyk,

Informace o odstraňování bariér zda je indukční smyčka (standard), zda je speciální parkování pro handicapované, odkud je výtah apod.

Smyslová postižení Vady zraku (nevidomí, slabozrací) Vady sluchu (nedoslýchaví, ohluchlí, prelingválně neslyšící)

Osoby se zrakovým postižením Fond knihovny Služby knihovny Chování personálu (absolutní soustředění na klienta)

Potřebné služby Zvukové knihy Knihy s velkými písmeny Knihy v Braillově písmu Internet pro nevidomé (SW lupy, zvukové (hlasové) a hmatové výstupy (braillský řádek), zobrazení textových informací v Braillově písmu – tiskárny (hlučné) aj.)

Potřebné služby Zvětšování tištěných předloh pomocí skeneru a speciálního SW (OCR – Optical Character Recognition, zvětšování, nastavování barev písma a podkladu, doostřování, vyhlazování hran písmen aj. a zejména plynulý posun naskenovaného obrazu). Kolektivní akce pro skupiny nevidomých

Gateshead: Fond – zvukový Ve všech pobočkách velké fondy zvukových dokumentů – knih, jiného mluveného slova, hudby (např. v centrální knihovně: 12000 CD 200 jazykových kurzů od Albánštiny po Zulu )

Fond – zvukový Navíc: „mluvené noviny“ a „audio magazín“ pro všechny v Gatesheadu, kdo mají problémy se čtením tištěných dokumentů 4x týdně (úterý, středa pátek, sobota) 60minut hlavních zpráv národních i regionálních, články, povídky, recenze CD a zvukových knih, výběry z regionálního tisku, informace o počasí, místní historii, sport apod.

Fond – zvukový Nahrávací studia Přihlášky ke službě vyplněním dotazníku pro obyvatele Gatesheadu nebo formou subskripce pro ostatní

Fond – zvukový Zasíláno bezplatně ve schráně; vrací se rovněž bezplatně prostým obrácením adresní nálepky. Jednou týdně je vyhrazen čas k osobnímu kontaktu s předčitateli (zpětná vazba).

Knihy s velkými písmeny, knihy v Braillově písmu Ve všech pobočkách velké fondy Navíc služba přepisu/překladu textů do Braillova písma, velkých typů, do britského znakového jazyka a namlouvání na kazety, a to pro organizace i jednotlivce;

Knihy s velkými písmeny, knihy v Braillově písmu přepisuje se vše od blahopřání až po kopie novin, letáky, firemní literaturu apod. (vyrobené matrice mohou být znovu užity, resp. inovovány pro tvorbu kopií.)

Knihy s velkými písmeny, knihy v Braillově písmu Dokumenty se rovněž vážou, kopírují, nahrávají apod.; knihovna nabízí i jejich doručování klientům do bytu. Nabízena je expertní poradenská služba k celé problematice.

Internet pro nevidomé Ve všech pobočkách na všech 150 uživatelských PC je (síťový) program Dolphin Supernova – software pro nevidomé s hlasovým výstupem i se zvětšováním písma. Stejným způsobem nabízejí knihovny práci s MS Office; scannery jsou samozřejmostí. „Členství“ v knihovně (a všechny tyto služby) jsou samozřejmě bezplatné.

Skupiny V blaydonské pobočce každý měsíc jedno odpoledne – čtenářská skupina (diskutují o knize, kterou přečetli – v Braillově písmu, velkém písmu či na kazetě) a vybírají knihu na další období. Knihovna nabízí pomoc s transportem na tyto akce těm, kdo mají dopravní problémy. Kurzy práce s PC a Internetem pro nevidomé

Nevím Zvuková signalizace knihovny ??? Zásady Blind friendly pro tvorbu webových stránek knihovny ??? Chování ostatních uživatelů ???

Důležité české weby http://www.sons.cz http://www.tyfloservis.cz/ (OPS, Praha) http://www.tyflocentrum.cz/ (ve všech krajích) http://www.braillnet.cz/ http://www.ktn.cz/ (Knihovna a tiskárna pro nevidomé K.E.Macana)

Osoby se sluchovým postižením Ohluchlí Nedoslýchaví Prelingválně neslyšící Slepota odděluje lidi od věcí, hluchota odděluje lidi od lidí

Ohluchlí: Lidé, kteří ztratili sluch až po rozvinutí mluvené řeči. Využívají ke komunikaci odezírání (pozor! odezírání je vloha!) a mluvenou nebo psanou řeč. Ke komunikaci: zrakový kontakt, přirozené tempo a rytmus řeči, vhodná vzdálenost, znalost tématu, spíše kratší věty (ČAS!) .

Nedoslýchaví Lidé, kteří „se sluchadlem alespoň v tiché místnosti rozumí mluvené řeči i bez odezírání“ (doc. Hrubý) Velmi nejednotná skupina (starší lidé i lidé s velkou ztrátou sluchu…) Komunikace (dle stupně sluchového postižení): hlasitěji, zřetelněji…

Prelingválně neslyšící Osoby, které se narodily plně neslyšící nebo ztratily sluch před rozvojem řeči, a to absolutně, nebo mají jen nevyužitelné zbytky sluchových vjemů. Komunikace - problém

Neslyšící a jazyk Bezjazyčí Znakovaná čeština: umělý systém odvozený od mluveného jazyka, kdy se v podstatě k českým slovům přiřazují znakové ekvivalenty Český znakový jazyk: mateřský (přirozený) jazyk neslyšících – vizuálně-motorický

Formy vzdělávání neslyšících Orální metoda Bilingvální přístup Totální komunikace (původně filozofický směr se snahou využít pro vzdělávání dětí všech dostupných cest; dnes spíše využití znakované češtiny)

Medicínský a kulturní náhled Medicínský: snaha „opravit vadného“ člověka (kochleární neuroprotézy, sluchadla… ) Kulturní náhled: neslyšící jako Neslyšící, tedy jazyková (nikoli etnická) menšina s vlastním jazykem a kulturou (specifické způsoby tělesných kontaktů, jiný styl humoru, podobné životní zkušenosti aj. )

Knihovny a (N)neslyšící v ČR Málo zkušeností, málo praxe, hledání cest Příklady (KK Vysočiny, MěK Pelhřimov, MěK Sedlčany…)

Knihovny a (N)neslyšící - možnosti Informace o neslyšících pro slyšící populaci, zvlášť v menších městech (regály, nástěnky, osvětové akce) Knižní fond pro neslyšící (časopisy GONG, Unie, Info-zpravodaj; kvalitní komiksy, jednoduché knihy pro děti (hodně obrázků), „zjednodušené“ knihy (UPOL), literatura o neslyšících..)

Počítače pro neslyšící (např. vyčleněné hodiny) Vystoupení uměleckých souborů neslyšících a pro neslyšící Poskytnutí prostoru k setkávání Miniexkurze po knihovně s tlumočníkem pro žáky základních nebo středních škol pro neslyšící

Knihovny a (N)neslyšící - možnosti Spolupráce s Informačním centrem FRPSP Videokazety s otitulkovanými filmy (filmy zpracované podle slavných literárních předloh) Kurzy ZPG Naučit se znakový jazyk nebo využívat služeb tlumočníka Videofony

…a v Gatesheadu Pracovník – neslyšící (s tlumočníkem) se znalostí britského znakového jazyka Vyřizuje jakékoliv požadavky ze všech oblastí a vše, co mohou realizovat ostatní knihovny a samospráva Komunikace via: Minicom, tištěná forma, fax, e-mail, SMS a videofon

Videofony Umístěny na několika uzlových bodech města (knihovny, samospráva, college, centrum pro neslyšící) Neslyšící komunikuje s osobou, kterou vidí na obrazovce, znakovým jazykem

Fondy Velké sbírky literatury k problematice neslyšících a o neslyšících (6000 video a DVD, titulkované) Video ve znakovém jazyce a o znakovém jazyku Videozáznamy regionální televize (zprávy apod.)

Služby Video bezplatné na týden, knihy na tři týdny, přístup k internetu zdarma Kurzy práce s PC a Internetem pro neslyšící

Důležité weby http://deafnet.biz/ http://www.frpsp.cz/ http://www.neslysici.cz http://www.cun.cz http://www.cktzj.com/ http://www.pevnost.com/ http://www.ticho.cz

Další informace http://www.asaplive.com