MXF a Metadata Fakta o nástrojích pro zabezpečení interoperability v TV prostředí Milan Gazdík Česká televize.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Advertisements

Ing. Jan Mittner MySQL Workbench 2. Základy práce s databází 3. Subversion 2.
Základy databázových systémů
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
 Vyhledání míst v programech vhodných pro optimalizaci  Sleduje se četnost volání a trvání jednotlivých částí programu JetBrains dotTrace Profiler.
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
SLDK Zvolen, 12. září 2007 Boj s plagiáty Milan Šorm
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
2005 Šablona eVŠKP - titulní list ÚVOD  Definice doporučené šablony  Soubor s přednastavenými styly, strukturou, designem  NEREÁLNÉ problémy.
Algoritmy a programovací techniky
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Tvo ř te historii. CAD a Data Management VIII. ročník konference Autodesk Academia FÓRUM listopad 2008 Ing.Radomír Žvak DAGIS a.s.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Návrh Designu a správa multimediálních souborů Dalibor Kačmář Microsoft ČR Host: Julius Hájek Microsoft.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Databázové modelování
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Pracoviště pro dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě (digitální archiv)‏
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
Porovnání kodeků standardu MPEG 4
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Programování POCSI. Programovani/POCSI2 Základní pojmy Akce - děj nad objekty, mající začátek a konec, a mající přesně definovaný účinek. Příkaz - popis.
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
Datový sklad pro DOPRAVOPROJEKT, s.r.o.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Multimédia.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Multimédia Žlutířová Eva.
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Kontakty Webpage přednášky: – Slajdy (MS PowerPoint): –ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/PRG017 Technické.
PROGRAMOVÁNÍ 3ITA,3ITB Jaroslav Burdys Hlavní zdroj:
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
V Českých Budějovicích, únor 2017
Veřejný seminář k projektu NIX-ZD.CZ
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Správa disků
TELNET, FTP.
Analýza informačního systému
Transkript prezentace:

MXF a Metadata Fakta o nástrojích pro zabezpečení interoperability v TV prostředí Milan Gazdík Česká televize

Mikulov 2004: Metadata a MXF2 Tvůrčí prostředí v éře IT l PP je klíčovou fází tvorby programového produktu l Přenosu digitalizovaných materiálů měly sloužit jednotně srozumitelné souborové formáty (AVI, QT, BWF, GXF, MPEG ……..) l V procesu tvorby programu vznikají soubory metadat, charakterizující konstrukci finálního produktu l PP je tvůrčí prostředí, proto musí být předmětem transferu nikoli programová esence, nýbrž KONTENT !

Mikulov 2004: Metadata a MXF3 Přenosy v tvůrčím prostředí l EDL (Edit Decision List) – první představitel podpory authoring systémů. Po mnoha modifikacích se dočkal dokonce standardizace (SMPTE 259M) l AES-31 v oblasti audio HTML + BWF + FAT32 l OMF (Open Media Framework) – v binární podobě přenos 1. Digitalizovaného materiálu 2. Zdrojových metadat 3. Editovacích informací Stal se základem pro další vývoj ………………

Mikulov 2004: Metadata a MXF4 AAF Advanced Authoring Format l Vychází z OMF, vznikl spoluprací firem Avid a Microsoft l Jedná se o standardizovaný souborový formát pro zajištění výměny programové esence a metadat mezi různými typy tvůrčího prostředí l Rozšiřitelný datový model přesně vyhovuje podmínkám tvorby multimediálních produktů.

Mikulov 2004: Metadata a MXF5 MXF Material Exchange Format Hledání jenotného formátu mělo následující zadání: l Zjednodušit AAF, ale zachovat kompatibilitu l Umožnit náhodný, paralelní přístup ve sdílené paměti l Vhodnost pro přehrávání během transferu l Vhodnost pro „živou“ výrobu l Schopnost navazování přerušených přenosů l Možnost transferu během záznamu

Mikulov 2004: Metadata a MXF6 Řešení MXF l Fyzická konstrukce l Kontejner programové esence l Multiplexování l Ukládání samostatných stop l KLV kódování (SMPTE 366) l Dělicí přepážky v souboru l Indexové tabulky

Mikulov 2004: Metadata a MXF7 Programová esence v MXF

Mikulov 2004: Metadata a MXF8 Kontejnery v MXF

Mikulov 2004: Metadata a MXF9 Vlastnosti MXF (1) l Díky multiplexování: - přehrávání během transferu - transfer během záznamu - nízké nároky na vyrovnávací paměť dekodéru l Díky ukládání stop: - podpora editačních operací - přímá vazba na NLE

Mikulov 2004: Metadata a MXF10 Vlastnosti MXF (2) l Programová esence kterou MXF ošetřuje může mít dvě podoby: - interní (data dostupná přímo v souboru) - externí (dostupná formou odkazů) l Tato vlastnost nabízí široké možnosti, ale je nutné je řádně ošetřovat Správními systémy !!!

Mikulov 2004: Metadata a MXF11 Metadata v MXF (1) l MXF rozlišuje dva typy metadat: -strukturální - deskriptivní (SMPTE 380M) l Zásadní problém je možnost extenze deskriptivních metadat: -průběžně upravovat standard -definovat do „rezervy“ prázdná metadata -Vytvořit podmínky pro „vnitřní“ definici metadat

Mikulov 2004: Metadata a MXF12 Metadata v MXF (2) l DMS-1 je Deskriptivní metadatový systém standardizovaný v SMPTE l Není povinný, ale doporučený l Flexibility MXF je možné v oblasti plně využít tehdy, když si uživatel nechá legalizovat svůj DMX – xxx l Platí zásada: nové položky je nutné centrálně zaevidovat l SMPTE Dictionary

Mikulov 2004: Metadata a MXF13 P/META l Projekt EBU, který vychází z dílny BBC l Název odvozen z označení Projekční skupiny PMC EBU l Široká evropská podpora l Vyvinuto pro podporu programové výměny l Hledá se pozice P/META v MXF l Neobsahuje datový model l Se strukturou DMS1 se shoduje jen částečně

Mikulov 2004: Metadata a MXF14 Jak se liší MXF a AAF l MXF užívá část datové struktury (Object Specification) l Subset je mapován do odlišného formátu l Hlavní rozdíl spočívá v kódování KLV

Mikulov 2004: Metadata a MXF15 Vazba AAF / MXF

Mikulov 2004: Metadata a MXF16 Shrnutí MXF l Vynikající řešení pro archivní účely l Velmi vhodné pro programovou výměnu l Vyhovující pro běžnou postprodukci l Málo vhodné pro editaci l Naprosto nevhodné pro grafiku

Konec prezentace Děkuji za pozornost !