Paměti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

PC základní jednotka.
Paměť v počítači.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Informatika a výpočetní technika
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Digitální učební materiál
Tento studijní materiálů vznikl v rámci projektu operačního programu OP Praha Adaptabilita. Název projektu: Inovace vzdělávacích programů Finanční poradenství.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle činnosti paměťové buňky.
PC komponenty.
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodičové paměti Střední odborná škola Otrokovice
MIT Paměti Díl I leosjuranek.cz/mit. Paměti Téma: Paměti MIT Předmět: MIT 3 Ročník: 3 Juránek Leoš Ing. Autor: Juránek Leoš Ing Verze:
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_143_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Paměti RAM. 2 jsou určeny pro zápis i pro čtení dat. Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Z hlediska stavu informace v paměťové buňce jsou.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Paměťová média.
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Pamětové obvody a Vývoj mikroprocesorů
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A14 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Identifikátor materiálu: EU
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice
Roman Kysel.  Jaké jsou základní parametry pamětí ? ◦ Kapacita ◦ přístupová doba ◦ přístupová rychlost ◦ Statičnost/dynamičnost ◦ Energetická závislost.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Ondřej Šebesta. – Ka – Přístupová …... – přístupová rychlost – S /d – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Statické paměti RWM – RAM 1. část Ročník:3. Datum.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Realizace základní bitové informace. Základní vlastnosti mechanického kontaktu pro zápis binárních hodnot 0 a 1: - rozepnutý kontakt = 0 - sepnutý kontakt.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Architektura počítače
1 Paměťový subsystém „640 kB ought to be enough for anybody.“ Bill Gates, 1981.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
David Rozlílek Me4B. ? ? ? ?? Jaká paměť tvoří paměť programu ………… ? EA … kde je logická 1 a kde logická 0 ……….? ? ….. Kde je vnější a kde vnitřní paměť……….?
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mikroprocesor.
FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI
Ondřej Šebesta. – Kapacita – přístupová doba – přístupová rychlost – Statičnost/dynamičnost – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
Procesory.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Paměti VY_32_INOVACE_CIT_17. Základní pojmy Kapacita – max. množství informace, které lze uložit (bit, byte, kB, MB, GB, 1k = 1024) Organizace – paměťové.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační pamět počítače-RAM
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměti Paměti Obvody,jež umožňují uložení dat (přechodné,trvalé). Třídí se podle toho,zda umožňují zápis i čtení (RAM,DRAM,SRAM,)(Random Access Memory),
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Intel Pentium D (1) Vyráběn s frekvencemi 2,80 GHz – 3,20 GHz
Transkript prezentace:

Paměti

Paměti Druhy informace pro pamatování: 9.4.2017 Druhy informace pro pamatování: Textová (psaný text, dokumenty, atd. ) obrazová (obraz, kresba, statické obrázky – fotografie, počítačová grafika, text na určitém formátu rozložený do bodů dle zvoleného rastru – rozlišení, atd. ) Zvuková (záznam akustického signálu dle příslušného akustického spektra) Způsob uchování informace: Ruční záznam – např. perem nebo štětcem na záznamovou plochu (papír, stěna, atd.) Mechanický záznam – pomocí základních jednoduchých strojů (páka, kladka, převody, vačka, mechanické otvory či výstupky atd. Elektromechanický záznam – pomocí relé, jazýčkových relé, vytvoření rysky či ovládání záznamového pera Elektronický záznam – pomocí polovodičů, klopných obvodů, integrovaných obvodů Číslicový záznam – převedení analogového signálu na digitální, zápis impulsů podobně jako u elektronického záznamu či pomocí optických signálů (laser, LED, atd.)

Paměti Základní vlastnosti mechanického kontaktu 9.4.2017 Základní vlastnosti mechanického kontaktu pro zápis binárních hodnot 0 a 1: - sepnutý kontakt - rozepnutý kontakt Základní vlastnosti elektronického kontaktu pro zápis binárních hodnot 0 a 1: - sepnutý stav tranzistoru - rozepnutý stav tranzistoru Základní prvek elektronických pamětí – BISTABILNÍ KLOPNÝ OBVOD - základní parametry BKO - činnost BKO - použití BKO Základní prvek číslicových pamětí - základní vlastnosti číslicového signálu – stav 0 a 1 - základní vlastnosti optického signálu – stav 0 a 1

Paměti Paměť: zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměti počítače lze rozdělit do tří základních skupin: registry: paměťová místa na čipu procesoru - jsou používány pro krátkodobé uchování právě zpracovávaných informací vnitřní (interní): paměti osazené většinou uvnitř základní jednotky - realizovány pomocí polovodičových součástek - jsou do nich zaváděny právě spouštěné programy (nebo alespoň jejich části) a data, se kterými tyto programy pracují vnější (externí): paměti realizované většinou za pomoci zařízení používajících výměnná média v podobě disků či magnetofonových pásek - záznam se provádí většinou na magnetickém nebo optickém principu - slouží pro dlouhodobé uchování informací a zálohování dat

Parametry pamětí Kapacita: množství informací, které je možné do paměti uložit Přístupová doba: doba, kterou je nutné čekat od zadání požadavku, než paměť zpřístupní požadovanou informaci Přenosová rychlost: množství dat, které lze z paměti přečíst (do ní zapsat) za jednotku času Statičnost / dynamičnost: statické paměti: uchovávají informaci po celou dobu, kdy je paměť připojena ke zdroji elektrického napětí dynamické paměti: zapsanou informaci mají tendenci ztrácet i v době, kdy jsou připojeny k napájení informace v takových pamětech je tedy nutné neustále periodicky oživovat, aby nedošlo k jejich ztrátě 5

Parametry pamětí Destruktivnost při čtení: destruktivní při čtení: přečtení informace z paměti vede ke ztrátě této informace přečtená informace musí být následně po přečtení opět do paměti zapsána nedestruktivní při čtení: přečtení informace žádným negativním způsobem tuto informaci neovlivní Energetická závislost / nezávislost: energeticky závislé: paměti, které uložené informace po odpojení od zdroje napájení ztrácejí energeticky nezávislé: paměti, které uchovávají informace i po dobu, kdy nejsou připojeny ke zdroji elektrického napájení 6

Parametry pamětí Přístup k informaci: sekvenční: před zpřístupněním informace z paměti je nutné přečíst všechny předcházející informace přímý: je možné zpřístupnit přímo požadovanou informaci Spolehlivost: střední doba mezi dvěma poruchami paměti Cena za bit: cena, kterou je nutno zaplatit za jeden bit paměti 7

Paměti Máme tyto druhy: vnější paměti vnitřní paměti Registry Parametry pamětí: kapacita paměti (tj. počet bitů, slabik, slov) vybavovací doba (tj. čas přístupu k záznamu v paměti) = 10 ns...100 ms rychlost toku dat (tj. počet přenesených bitů za sekundu) cena za bit přístup přímý sekvenční destruktivnost při čtení energetická závislost a nezávislost statika a dynamika spolehlivost Definujeme v rozmezí teplot (např. 1 porucha za 5000 hodin, 1 chyba na 1013 bitu toku) Parametry aplikované na typech pamětí: zápisníková paměť = sada registrů řídící paměť - pro zaznamenání stavu programu vyrovnávací paměť (též cache) - k   vyrovnání rozdílu v toku dat mezi procesorem a pamětí mezi procesorem a V/V zařízením

Vnitřní paměti (1) Zapojeny jako matice paměťových buněk Každá buňka má kapacitu jeden bit Jedna paměťová buňka tedy může uchovávat pouze hodnotu logická 1 nebo logická 0 V případě vnitřních pamětí s menší kapacitou je možné jejich strukturu znázornit následu-jícím schématem: 9

Vnitřní paměti (2) Dekodér Adresa Adresový vodič Datový vodič Operační zesilovač Paměťová buňka b1 b2 b3 b4 10

Paměti ROM (1) ROM - Read Only Memory Paměti určené pouze pro čtení uložených informací Informace jsou do těchto pamětí pevně zap-sány při jejich výrobě Potom již není možné žádným způsobem jejich obsah změnit Jedná se o statické a energeticky nezávislé paměti 11

Paměti ROM (2) Paměťová buňka ROM (pomocí diody): Hodnota „0“ Adresový vodič Adresový vodič Datový vodič Datový vodič Hodnota „0“ Hodnota „1“ 12

Paměti ROM (3) Paměťová buňka ROM (pomocí tranzistoru TTL): Adresový vodič Adresový vodič T Datový vodič T Datový vodič Hodnota „0“ Hodnota „1“ 13

Paměti ROM (4) Paměťová buňka ROM (pomocí tranzistoru MOS): Adresový vodič Adresový vodič T Datový vodič T Datový vodič Hodnota „0“ Hodnota „1“ 14

Paměti PROM (2) Paměti PROM představují statické a energe-ticky nezávislé paměti Paměťová buňka ROM (pomocí diody a po-jistky - NiCr): Adresový vodič Datový vodič 15

Paměti PROM (3) U+ U+ R R T1 b1 Datový vodič b2 Dekodér b3 Tn b4 Adresový vodič 16

Paměti EPROM EPROM - Eraseable PROM 9.4.2017 Paměti EPROM EPROM - Eraseable PROM Statické energeticky nezávislé paměti určené pro čtení i zápis informací Zapsané informace je možné vymazat působením ultrafialového záření Realizovány pomocí speciálních unipolárních tranzistorů, které jsou schopny na svém přechodu udržet elektrický náboj po dobu až několika let 17