Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Realizace základní bitové informace. Základní vlastnosti mechanického kontaktu pro zápis binárních hodnot 0 a 1: - rozepnutý kontakt = 0 - sepnutý kontakt.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Realizace základní bitové informace. Základní vlastnosti mechanického kontaktu pro zápis binárních hodnot 0 a 1: - rozepnutý kontakt = 0 - sepnutý kontakt."— Transkript prezentace:

1 Realizace základní bitové informace

2 Základní vlastnosti mechanického kontaktu pro zápis binárních hodnot 0 a 1: - rozepnutý kontakt = 0 - sepnutý kontakt = 1 - rozepnutý stav kontaktu( U K = U max ; I K = 0 ) - sepnutý stav kontaktu( U K = 0 ; I K = I K MAX )

3 Základní vlastnosti elektromechanického prvku (relé) pro zápis binárních hodnot 0 a 1: - - cívka relé není pod napětím (0) => sepnutý kontakt relé (1) nebo rozepnutý kontakt relé (0) - cívka relé pod napětím (1) => sepnutý kontakt relé (1) nebo rozepnutý kontakt relé (0) - rozepnutý stav kontaktu( U K = U max ; I K = 0 ) - sepnutý stav kontaktu( U K = 0 ; I K = I K MAX )

4 Základní vlastnosti polovodičového spínače pro zápis binárních hodnot 0 a 1: - ( U D = U min ; I D = I D MAX ) - Dioda =>vodivý stav (1) ( U D = U min ; I D = I D MAX ) - ( U D = U max ; I D = 0 ->  A ) - nevodivý stav (0) ( U D = U max ; I D = 0 ->  A ) - ( U CE = U min ; I C = I C MAX ) - Tranzistor =>vodivý stav (1) ( U CE = U min ; I C = I C MAX ) - ( U CE = U max ; I C = 0 ->  A ) - nevodivý stav (0) ( U CE = U max ; I C = 0 ->  A ) I C max 16 10  A 20  A 30  A 40  A 50  A 60  A 70  A 80  A U CE [V] 1 Výstupní charakteristika I C [mA] 2 34567891011 12 2 4 6 8 10 12 14 18 UCEUCE I C = min UCEUCE I C = max

5 Základní prvek elektronických pamětí – KLOPNÝ OBVOD - stabilní stav klopného obvodu – obvod setrvává dlouhodobě ve stabilním stavu 0 nebo dlouhodobě ve stavu 1 => paměťový efekt - nestabilní stav klopného obvodu – obvod se překlápí z jednoho stavu do druhého (např. z 0 do 1 nebo z 1 do 0) Druhy klopných obvodů - Bistabilní klopný obvod – má 2 stabilní stavy a žádný nestabilní stav - Monostabilní klopný obvod – má 1 stabilní stav a 1 nestabilní stav - Astabilní klopný obvod – má 2 nestabilní stavy a žádný stabilní stav

6 Funkce bistabilního klopného obvodu 1 SS 2 SS S R Q 1 Q 2

7 Otázky ke zkoušení 1)Definuj jaké jsou napěťové a proudové hodnoty mechanického kontaktu pro zápis 0 nebo 1. 2)Definuj jaké jsou napěťové a proudové hodnoty elektromechanického kontaktu pro zápis 0 nebo 1. 3)Definuj jaké jsou napěťové a proudové hodnoty polovodičového spínače (diody) pro zápis 0 nebo 1. 4)Definuj jaké jsou napěťové a proudové hodnoty polovodičového spínače pro zápis 0 nebo 1. (tranzistoru). 5)Nakresli výstupní charakteristiku tranzistoru s pracovními body 0 a 1. 6)Definuj stabilní a nestabilní stav klopného obvodu. 7)Definuj rozdělení klopných obvodů. 8)Nakresli blokové schéma bistabilního klopného obvodu. 9)Nakresli pravdivostní tabulku bistabilního (S – R ) obvodu.


Stáhnout ppt "Realizace základní bitové informace. Základní vlastnosti mechanického kontaktu pro zápis binárních hodnot 0 a 1: - rozepnutý kontakt = 0 - sepnutý kontakt."

Podobné prezentace


Reklamy Google