Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodivost látek Jak se zapojuje ampérmetr do elektrického obvodu
Advertisements

Elektromagnet a jeho užití
Magnetické pole Země Co to je magnet Popiš magnet
Magnetické pole cívky s proudem
Spojování rezistorů Jak se značí odpor a jakou má jednotku
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Ing. Radek Pavela Elektromagnetismus.
Magnetické pole.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Magnetizmus Co je to magnet Jaké vlastnosti má magnet
Elektrický obvod V..
zpracovaný v rámci projektu EU
Elektromagnetismus V./2./81.
Magnetické pole Podmínky používání prezentace
Elektromagnetická indukce
MAGNETICKÉ POLE.
FY_089_ Elektromagnetické jevy_Elektromagnetismus
Magnetické pole.
Elektromagnetické jevy
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_08  Název materiálu: Magnetické pole.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.
Vodiče a nevodiče elektrického proudu
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Vnitřní stavba Země Pevné těleso Země se skládá: 1) Zemské jádro
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
PŘÍMÉHO VODIČE S PROUDEM
Elektromagnetická indukce 2
Elektromagnetická indukce
ELEKTROMAGNET.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
37.1 Magnety a elektromagnety
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Elektrické pole Z čeho jsou složeny látky Jaké druhy látek znáš
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_17 Tematická.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vznik a znázornění magnetického pole
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Základní principy.
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 Anotace.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Magnetické pole cívky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
magnetické pole zesílené magnetické pole zeslabené
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Magnetické pole cívky s proudem
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Schéma zapojení: Spínač 2 Spínač 1 8V.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Magnetické pole cievky s prúdom
Elektromagnetické jevy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Fyzika 2.D 6. hodina.
Transkript prezentace:

Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany Proč se střelka kompasu natáčí k zeměpisnému severu Jakou barvou je označena polovina střelky kompasu, která směřuje k severu Popiš magnet a jeho vlastnosti

Elektromagnet Kolem každého vodiče, kterým prochází elektrický proud se vytváří magnetické pole Obr. 1

Magnetické pole vodiče Obr. 2 svislým vodičem protéká proud v okolí vodiče se vytváří magnetické pole jeho magnetické indukční čáry mají tvar soustředných kružnic

Určení směru magnetického pole Obr. 3 Určení směru magnetického pole pravou rukou uchopíme vodič tak, aby palec ukazoval směr proudu (od + k -) prsty ukazují směr magnetického pole

Elektromagnet Je to cívka s ocelovým jádrem Kolem cívky, kterou prochází elektrický proud vzniká magnetické pole jak u trvalého magnetu M: cívka, jádro, zdroj DC, siloměr 2,5 N P: závaží zavěšené nad cívkou na siloměru je vtahováno k jádru

Schéma zapojení a vlastnosti elektromagnetu: M1: cívka, jádro, zdroj DC, siloměr 2,5 N P1: závaží zavěšené nad cívkou na siloměru je po zapnutí vtahováno k jádru O1: Jak se liší trvalý magnet a elektromagnet? - elektromagnet má zdroj el. proudu - elmagnet má vypínač a lze ho zapnout a vypnout. Obr. 4 6

Magnetické účinky cívky zesiluje: - ocelové jádro P2: zvýšením el proudu v obvodu se zvýší magnetické účinky = závaží je vtahováno k cívce Magnetické účinky cívky zesiluje: - ocelové jádro - zvýšení elektrického proudu Obr. 5 7

Určení magnetického pólu N Obr. 7 Jak se liší trvalý magnet a elektromagnet? Jen tím, že elektromagnet lze zapnout a vypnout. Pravou ruku položíme tak, aby prsty ukazovaly směr el. proudu v závitech (od + k –) a na straně palce je severní pól N 8

Pro magnetické pole cívky platí stejná pravidla jak pro elektromagnet.

Praktické použití: manipulace s kovovým šrotem, Obr. 8 10

Praktické použití: domovní zvonek O: Co je to? Obr. 9 11

Praktické použití: uzavírací ventily pro kapaliny a plyny (pračka, ústřední topení,…) magnetické vlaky relé pro spínání el. obvodů) elektrické kytary O: Co je to? 12

Obrazové citace Použité obrázky jsou dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obr.1 : http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Electromagnetism.png Obr.8 : http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fotothek_df_roe-neg_0006701_032_Vorf%C3%BChrung_eines_Magnetkrans_des_VEB_Schwermaschinenbau_S.M Obr. 9 : http://cs.wikipedia.org/wiki/Zvonek Obr. 2, Obr. 3, Obr. 4, Obr. 5, Obr. 6, Obr. 7, : viz. autor