Nové poznatky Řada odborníků se na základě nových poznatků z Indie kloní k závěru, že svět je vystaven riziku epidemie tuberkulózy. Souvisí to s poznatkem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOUŘENÍ – Téma k zamyšlení
Advertisements

PÉČE O DÝCHACÍ SOUSTAVU
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
Citáty O LÁSCE.
„My nechceme kouřit ani pasivně“
Řekněme ne! Kouření!!!!.
„EU peníze středním školám“
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Plíce po 20 letech kouření
KOUŘENÍ „Závislost nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ji laskavě svést ze schodů, doprovodit ji ke vchodu a vypoklonkovat ze dveří...“
Opakování - vývoj jedince
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
David Valenta Jan VejvarZákladní škola a Mateřská škola Kladno, Zd. Petříka 1756 Ahoj kuřáci i nekuřáci vítáme vás u prezentace se jménem:
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
Dýchání Filip Bordovský.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Kuřákův život.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
CHUDOBA.
STOP KUŘÁCI!!!. STOP KUŘÁCI!!! Kuřáci ve světě.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Zajišťuje proudění krve.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
 Každý máme krev určité krevní skupiny  Jsou 4  Označujeme je velkými tiskacími písmeny nebo číslem  ABAB0  Lidé s krevní skupinou A mohou darovat.
KOUŘENÍ.
vypracoval-Martin Vítů
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: informace navíc Autor: Mgr. Eva Palovská,2011 Ověření ve vyuce: ,
Kouření = prohra. 1. Většina lidí kouří 1. Většina lidí kouří! mladých lidí od 15 do 18 let kouří.
 nadměrné kouření tabáku; sklon k tomu  otrava nikotinem  chorobná závislost na nikotinu  nikotin = jedovatý alkaloid obsažený v listech tabáku 
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Rizika ohrožující zdraví
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Návykové látky Kouření
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Kouření škodí zdraví Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vliv radiace na člověka
Číslo v digitálním archivu školy
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

nové poznatky Řada odborníků se na základě nových poznatků z Indie kloní k závěru, že svět je vystaven riziku epidemie tuberkulózy. Souvisí to s poznatkem, že kuřák je vystaven čtyřikrát většímu riziku že onemocní TBC. Kuřáci také umírají na TBC častěji.   ; TBC-TUBERKULÓZA

tuberkulóza Na Zemi jí ročně podlehne milion lidí, během dvaceti let miliarda. Změnu našich názorů nyní způsobilo zveřejnění výsledků šetření, které provedli v Indii.  Z něj vyplynulo, že ze 400 000 lidí, kteří každoročně zemřou v Indii, jich polovina z tohoto množství zemře na tuberkulózu a sice jen proto, že kouří. Statistika odhalila, že kouření čtyřikrát zvyšuje riziko vzniku onemocnění touto nemocí.

kuřáci ignorují Je vidět, že v České republice slogany na krabičkách cigaret typu "Kouření škodí zdraví" nebo "Kouření může zabíjet" na nikoho dojem nedělají. A proto se naši poslanci snaží přijmout zákon který by nařizoval na krabičku připevnit obrázky "zrezivělých" plic, nádorů a vypadaných zubů. Ale myslíte si že to bude účinné?

kuřáci nepřestanou A zvednout daně na cigarety? To není žádná mez pro kuřáky, vždyť je musíme brát jako závislé a závislí dají i 20kč navíc aby si opatřili dávku. Denodenně čichat dým který čichat nechci a mám už na něj alergii, ale prostě se mu vyhnout nemůžu, protože je všudypřítomný. A můžu já za to že tento kouř čichám?  

hrozivé zajimávosti!!! Nikotin sám o sobě je prudkým jedem Každých šest sekund na naší planetě zemře člověk na nemoci z kouření 87% lidí, kteří zemřeli na rakovinu plic byli kuřáci! 9 z 10 kuřáků umírá na následky kouření!!                                           Kouřím-li denně 1. Krabičku, život si zkracuji o jednu a půl hodiny, za rok je to 23 dní. Kouř obsahuje 1000-4000 škodlivin. Denně u nás umírá 60 osob. Denně se utratí za cigarety 16 miliard korun

následky orgánů

22. 5. 2003. Více než polovina dospívajících v České republice kouří, dívky převládají. Kuřáctví je pro mladé Čechy součástí životního stylu. Odbornice na odvykání kouření Eva Králíková ČTK řekla, že devět z deseti kuřáků propadlo své vášni před dosažením plnoletosti. Přestože je již zčásti omezena reklama na tabákové výrobky a zpřísnily se postihy za prodej kuřiva dětem, není podle ní situace zdaleka ideální. 18. 2. 2004. Děti kuřáků mají podle jedné švédské studie v těle nadprůměrné množství nikotinu i v případech, že jejich rodiče nekouří doma. Švédové zjistili, že i když rodiče kouří výhradně venku před zavřenými dveřmi svých bytů, jejich děti mají v těle dvojnásobek nikotinu oproti dětem nekuřáků.

19. 10. 2004. Tabákový kouř obsahuje přibližně 4000 chemických látek, z toho stovka je schopna vyvolávat zhoubné nádory. Riziko ohrožení zdraví, byť v menší míře, platí i pro nekuřáky, kteří se pohybují v zakouřeném prostředí. Pasivního kouření ročně způsobuje v zemích Evropské unie 22.000 úmrtí. 5. 9. 2001. Kouření způsobuje onemocnění srdce, cév a dýchacích cest. V nejhorším případě může vyvolat rakovinu. Tyto fakty jsou všem obecně známy.

27. 6. 2000. Cigarety jsou jediným spotřebním zbožím, které, používáno k tomu účelu, k němuž bylo vyrobeno, způsobuje smrt - a to celé polovině svých konzumentů. Za jejich dnešní rozšíření může to, že jsme na to přišli pozdě: první ze zhruba 60 000 prací, prokazujících vliv na zdraví (pětina úmrtí ve vyspělých zemích, i u nás), byla publikována teprve roku 1950. Přitom jen ve 20. století zabily cigarety víc lidí než obě světové války dohromady - asi 100 milionů osob. Při současném trendu to v 21. století bude už miliarda mrtvých.

fotky

tabulka

složení

KUŘÁCI Radši to típni a žij déle Takhle dopadnou vaše plíce když budete kouřit

Takhle dopadnou vaše zuby když budete kouřit cigarety Už a jí prcci s pupeční šnurou kouří

Srdce nekuřáka Srdce kuřáka

GRAFY KUŘÁKŮ

srovnávání

plíce kuřáka plíce nekuřáka  

Každá vykouřená cigareta ubere 1 minutu života

Takto dopadne kdo kouří

Toto jsou plíce kuřáka Dost odporné co?

A takto dopadne vaše srdce. To asi moc dlouho pracovat nebude.

Rakovina ústní dutiny Rakovina spodního rtu.

Příběh ženy která chce mít dítě a kouří   Je mi 45 let a kouřím od 16. Postupem času jsem se dopracovala ke spotřebě 30 cigaret denně, při společenských událostech (např. ples),i více.Též jsem měla jednu velkou přestávku, a to období plánování rodičovství, dva porody a následné kojení. Představa, jak dusím kouřem nevinné miminko, mi přišla strašná a byla tou nejsilnější motivací. Dnes, po letech, začínám znovu- s pastilkami Niquitin CQ. Chci mít znovu zdravou barvu pleti a zbavit se dusivého kašle po ránu. Dnes jsem vykouřila jen jednu cigaretu.Krize přijde,vím. Držte mi palce všichni.

Na téhle statistice je vidět větší procento kuřáků ,které mají ženy(23,7 %) ,ale naproti tomu nekuřáků je opět více žen(38,6 %)

Životopis jednoho kuřáka Poprvé jsem to zkusil asi tak ve dvanácti a třinácti. Aktivně jsem se k tomu vrátil před patnáctým rokem. Kouřil jsem dlouhých pět let, ale přesně ten čas změřený nemám. Jednak to bylo proto, že jsem si nechtěl přiznat, že kouření je špatné a nepřestával jsem se divit tomu, že o tom tak všichni mluví (včetně rodičů samozřejmě). A samozřejmě kouřil dál. Kouřil jsem všude při každodenním nakupování v trafikách, po ránu si rychle zapálit, po obědě taky, když není cigáro tak být nervózní, když není dlouho -klepat se a tak dále... Jednoho dne, ale přišel zlomový okamžik, kdy jsem to prostě zahodil, zabanoval a zdarec. Ano, bylo to opravdu tak jednoduché. Stačilo jen dostatečné odhodlání a říct to nahlas sobě i všem kolem sebe.

Něco o nikotinu [Nikotin] náleží k nejprudším jedům rostlinným, několik málo kapek stačí k otravě smrtelné; dávka 0,07-0,15 g vzbuzuje těžkou, ba mnohdy smrtelnou otravu. [Nikotin] se rychle vstřebává, vstřebaný pak [Nikotin] dráždí hybná a cevohybná centra, vede pak brzo k ochrnutí center.

Určitě by nikdo z nás nechtěl dopadnout takhle…

boj proti kouření

na tohle už zapomeňte

anketa Když nekouříte je to… Když kouříte je to… Kouříte? Ano……………………672 hlasů Ne……………………..1094 hlasů Když nekouříte je to… Jak často kouříte? 1krát denně……………………………190 hlasů 2krát denně……………………………520 hlasů 5krát denně…………………………….45 hlasů Kouřím neustále,bez cigaret to prostě nejde!..21 hlasů Když kouříte je to…

něco o kouření -9 z 10 kuřáků umírá na následky kouření -Každá vykouřená cigareta zkracuje život o 5minut -Kouření je velice návykové,nezačínejte s tím! -Kouření může zpomalovat krevní oběh a způsobuje neplodnost -Kouření způsobuje stárnutí kůže -Kouření v těhotenství škodí zdraví Vašeho dítěte -V cigaretách je asi 103 kancerogenů -Pasivní kouření usmrtí asi 120 osob v ČR ročně! -Po roce nekouření je riziko smrti z kouření o 50% nižší!

nápisy na krabičkách od cigaret -Kouření způsobuje Rakovinu! -Kouření vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí -Kouření může zabíjet! -Kuřáci umírají předčasně! -Kouření ucpává tepny a způsobuje infarkt a mrtvici! -Kouření způsobuje smrtelnou rakovinu plic! -Chraňte děti:Nenuťte je vdechovat Váš kouř! -Váš Lékař nebo lékárník Vám může pomoci přestat s kouřením. - Kvůli kouření umírá na celém světě denně 13 500 lidí!

krabičky od cigaret

Jak dlouholetému kuřákovi končí život... Porovnání: vlevo a vpravo je tentýž člověk. Vlevo rok 1975, vpravo rok 1996!

chcete pomoct sami sobě Přestaňte KOUŘIT!

Kuřáci ve světě

Jak si vedou kuřáci v Evropě

A teď si můžete prohlédnout orgány a nádory kuřáků

Rakovina jazyka (resp. dutiny ústní) způsobená kouřením (může vzniknout i žvýkáním tabáku).

Velmi rozsáhlý nádor dolní čelisti (mandibuly) a části krku (hrtan) u zahraničního kuřáka.

Odumření tkáně z periferní nedokrvenosti způsobené kouřením.

Trochu o rakovině plic

Zde v několika bodech shrnuji její projevy: kašel - resp. jeho změna - tzv. dráždivý kašel úbytek na váze za poměrně krátkou dobu bez držení jakýchkoliv diet dušnost vykašlávání krve (v pokročilých stádiích - ale ne vždy) jiné bolesti (např. hrudník, kosti) otoky horních končetin a hlavy (opět u pokročilých nádorů - tzv. syndrom horní duté žíly) paličkovité prsty potíže s polykáním vzácně tzv. Pancoastův syndrom (pokles víčka, zúžená zornice, zapadlé oko)

Riziko vzniku nádoru plic podle počtu cigaret za den 5x vyšší 11 - 20 20x vyšší 21 - 35 30x vyšší nad 35 40x vyšší Významně se zvyšuje riziko u kuřáků, kteří začali kouřit již v dětství nebo v pubertě.

S tímto se s vámi loučíme a doufáme, že vám tahle prezentace TAK ZNECHUTILA KOUŘENÍ, že s ním skončíte.

ZAZVONIL ZVONEC A PREZENTACE JE KONEC