Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Průliv je deset mil široký a třicet mil dlouhý (18 km x 55 km). Úžina je pojmenovaná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

Opakování Afrika.
Od vigvamů k mrakodrapům.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evropa-jeden ze světadílů
AMERIKA POVRCH.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nejposvátnější čínská hora
VESMÍR A ZEMĚ SHORA Z SATELITŮ.
Přírodní podmínky v Evropě POLOHA
Vytvořily: Verča Rozehnalová a Kika Kořínková Neandrtálec
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Austrálie obyvatelstvo
Registrační číslo projektu
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
EGYPT.
Hydrologické poměry – povrchové vody
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Evropa – podnebí, vodstvo 5. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
AMERIKA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 8. ročník
Praha.
Portugalsko Info a obrázky.
Bozkovské dolomitové jeskyně
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Velká Británie (Great Britain).
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
poloha, rozloha, členitost
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
Peru a Ekvádor.
Afrika – poloha, rozloha
Peter Gabaĺ – 5.A.
Madeira Eliška Nováková.
Řecký ostrov Lefkada !! Vstupte !!.
Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Úžina gibraltarského průlivu je deset mil široká a třicet mil dlouhá (18 km x.
Kanada.
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
Mýlil by se ale ten, kdo by myslel, že je v Evropě.
Cestov á ní Kateřina Snopková IX.B ZŠ Řevnice 2014/2015 vedoucí absolventské práce : Mgr. Jana Tučková.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_06 N á zev materi.
Hmyz Jak vypadá a jak se dělí?. Členovci  - představují největší kmen živočišné říše  - ve větvi prvoústých dosáhli největšího stupně dokonalosti.
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:
PLANETA ZEMĚ SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY.
VY_32_INOVACE_Vac_I_10 Zeměpisné pojmy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_VLASTIVĚDA
Josef Chrpa student kvarty Gibraltar 2004 výlet
VY_32_INOVACE_Vac_II_01 Afrika –poloha, rozloha,členitost
Digitální učební materiál
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název projektu: Moderní škola
AFRIKA (anglicky Africa, francouzsky Afrique, portugalsky África, arabsky أفريقيا, Afrīqiyā, amharsky አፍሪቃ, 'Äfəriqa, svahilsky Afrika) RZS ,
NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Světadíly
Evropa – poloha, rozloha, členitost
Nejposvátnější čínská hora
TUNISKO
Zuzka Mallátová – Gibraltar 2017 dovolená
VELKÁ PÍSMENA světadíly, země, území a vodstvo, hory, pohoří, nížiny
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
zpracovaný v rámci projektu
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Transkript prezentace:

Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Průliv je deset mil široký a třicet mil dlouhý (18 km x 55 km). Úžina je pojmenovaná po berberském dobyvateli Džabalu al Tárikovi. Zkomolením pak vzniklo Gibraltar, v současnosti také jen Gib nebo Skála a nebo také Herkulovy sloupy Na základně v městě žije okolo 28.000 britských občanů. Na severu hraničí se Španělskem.

Středozemní moře Gibraltarská skála Evropa Afrika Alantický oceán

Gibraltarský a Alžírský záliv skála

východní strana Skály

západní strana Skály

Hranici mezi Gibraltarem a Španělskem většina lidí překračuje pěšky

Skála je ve skutečnosti masivní vápencový ostroh

Do poloviny Skály vede silnice Při cestě je Ibrahim-al-Ibrahimova mešita, postavená v roce 1997.

Za mešitou stojí na stráži maják

Lanovkou se můžete dostat až na vrchol Skály

Jeskyně svatého Michala, o které se vyprávi, že je bezedná, což je pravděpodobně důvodem vzniku pověsti, že Gibraltar je spojen s Afrikou podmořským tunelem přes 15 mil (24 km) dlouhým, vedoucím pod gibraltarskou úžinou

Jeskyně Gorham, obývaná před 24.000 lety neandrtálci

Gibraltar je území, kde Britové mohou vládnout, ale podle opičích pravidel. Legenda praví, že pokud opice budou pobývat na Skále, zůstane území Gibraltaru bezpečně pod britskou vládou . Tato pověst je součástí britského folkloru, ani Churchil se neodvážil ji porušit. Když se v roce 1944 populace magotů značně snižovala, nařídil je dovézt z Maroka. V současné době obývá toto území přibližně 230 magotů bezocasých.

o peněženky, fotoaparáty a tašky z umělých hmot, které turisté nosí. Opice mají svůj vyhrazený domov – opičí doupě. Mohou se ale volně toulat, což také činí, hlavně při hledání stánků s občerstvením, stinných míst, ovocných stromů a zábavy. Speciální zájem mají především o peněženky, fotoaparáty a tašky z umělých hmot, které turisté nosí.

Opice chytře využivají svoji schopnost odvést pozornost dříve než se zmocní kořisti. Naučily se usmívat do kamer a napodobovat cvakání spouští; pro legraci skáčou na hlavy turistů a čekají za to od nich odměnu; rovněž se naučily rozbalovat cukroví. Jedním z jejich oblíbených triků je krást dětem kornouty se zmzlinou, přičemž za sebou nechají hromadu drobečků a dětský pláč. (Není proto překvapující, že trpí zubním kazem.) Krmit opice a dotýkat se jich není dovoleno pod pokutou kolem 1000 dolarů. Naposledy byla tato pokuta udělena v roce 1918.

Skála má dva vrcholy

Jenom ptáci mohou létat z jednoho vrcholu na druhý…

Pohled na město z vrcholu

Gibraltar je důležitým přístavem

Pohled na Afriku z Evropy z vrcholu gibraltarské skály

Památník poblíž hranice se Španělskem je věnován španělským dělníkům v Gibraltaru.

Milí přátelé, opice a já doufáme, že se Vám návštěva Gibraltaru líbila …