Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Advertisements

Královéhradecký kraj.
Ján Chládek Vít Nakládal
Tomáš Pokorný Zdroj wikipedie
Kraje České republiky.
David Šaffek Aneta Tarabíková 04.B
Královehradecký Kraj.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Povrch České republiky
Královéhradecký kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Královéhradecký kraj Lucie Kurová, IX.C.
Liberecký kraj.
Královéhradecký kraj Od pramenů řeky Labe.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Fyzicko-geografická sféra
Zlínský kraj Přírodní poměry
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 6Z8/C - 19.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_13.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Královehradecký kraj nejvyšší pohoří ČR – Krkonoše
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
ČR – Královehradecký kraj
 Počet obyvatel:cca 550 tisíc  448 obcí  Hlavním centrem kraje Hradec Králové.  Chráněnné krajinné oblasti :Broumovsko, Orlické hory a Český ráj.
Jih Čech Zajímavá místa: Tábor, Český Krumlov Třeboň, Jindřichův Hradec Prachatice, Strakonice Hluboká, Zvíkov, Rožmberk nad Vltavou Vyhledávejte ve své.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
LIBERECKÝ KRAJ.
Plzeňský kraj Přírodní poměry
Fyzio-geografická sféra
Středočeský kraj.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Královéhradecký kraj Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Olomoucký kraj přírodní poměry
48.1 Královéhradecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
území oblíbené sportovci a turisty
Královéhradecký kraj.
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ.
Královehradecký kraj - procvičování
Karlovarský kraj: Přírodní poměry
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Fyziogeografická sféra
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Středočeský kraj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Královehradecký kraj je vyšší samosprávný celek České republiky. Leží celý téměř na severovýchodě Čech. Na jihu sousedí s Pardubickým.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – východočeská města.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Královéhradecký kraj Jan Staněk. Informace o kraji  Královéhradecký kraj leží v severovýchodní části Čech.  Krajským městem je Hradec Králové  V Královéhradeckém.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Autor: Andrea Kolářová
Královéhradecký kraj-opakování
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Královehradecký kraj nejvyšší pohoří ČR – Krkonoše
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem
Královéhradecký kraj Nejvyšší kraj.
Transkript prezentace:

Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková Královéhradecký kraj Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková

Poloha, rozloha, sousední kraje Poloha: Severovýchod Čech Rozloha: 4 758,2 km² - 9. největší Pardubický kraj (jih), Středočeský kraj (jihozápad), Liberecký kraj (západ), Polsko - Dolnoslezské vojvodství (sever)

Povrch Největší výškové rozpětí Rozsáhlé roviny křídové tabule Polabí Krkonošsko-jesenická subprovincie Krkonošská oblast (Sněžka-1 602 m) Orlická oblast (Velká deštná-1 115 m) Broumovský výběžek (Adršpašsko-teplické skály a Broumovské stěny) Nejnižší bod: v Polabské nížině (202 m.n.m.)

Podnebí, teploty, srážky Mírné podnebí s vysokými průměrnými teplotami a dostatečnými srážkami Území do 300 m.n.m. má v červenci nad 16°C Střední oblasti se řadí do mírně teplé oblasti a nejvyšší horské oblasti do chladné oblasti(Sněžka:0,5°C ) V nížině se srážky pohybují okolo 600 mm, na hřebenech Orlických hor až 1 200 mm a na hřebenech Krkonoš dokonce 1 600 mm.

Vodstvo Oblast patří mezi zásobárny pitné vody Téměř celé území kraje patří do povodí Labe Okrajová část Broumovského výběžku patří do povodí Odry Hlavní vodní toky: Labe, Úpa, Cidlina, Metuje, Orlice a jejich přítoky Nachází se zde vodní nádrž Rozkoš a ledovcová jezera: Malý a Velký Roudný

Přírodní krajina Kraj patří mezi nejbohatší kraje s přírodními pamatkami Nejcennější je KRNAP, dále malá část CHKO Český ráj, Broumovsko, a Orlické hory Vysoká koncentrace maloplošných chráněných území(PP+PR) Babiččino údolí, Prachovské skály, Hruboskalsko a další

Babiččino údolí: Národní přírodní památka sleduje řeku Úpu po obou jejich březích od České Skalice až po Havlovice. Ratibořické údolí je známé zejména díky Babičce Boženy Němcové. soubor pozemků a objektů včetně zámku, Starého bělidla, mlýna, sousoší Babička s dětmi, Panské hospody, vytváří společně s přírodou významný estetický celek, který svoji neopakovatelnou atmosférou působí na návštěvníky a vyvolává představu doby, kterou zachytila ve svých dílech spisovatelka Božena Němcová. Každým rokem, jeden týden v červnu, se můžete setkat s postavami z Babičky, a to při akci „Oživlé Ratibořice“. K malebnému koloritu Ratibořic patří také historický vodní mandl v těsném sousedství mlýna. Tato naprosto ojedinělá technická památka je plně funkční a dokladuje šikovnost našich předků

CHKO Broumovsko rozkládá se na území dvou okresů – Náchoda a Trutnova Její rozloha je 410 km čtverečních Nejznámější skalní města nalezneme v národní přírodní rezervaci Adršpašsko-teplické skály. Pestrý reliéf v kvádrových pískovcích nalezneme v národní přírodní rezervaci Broumovské stěny Adršpašské skály Toto skalní město patří k jedněm z nejznámějších v ČR a to díky svým vysokým skalním věžím. Mezi nejznámější patří: Starostová, Milenci, Džbán a další. Skalním městem vede naučná stezka, která nám poví vše o vzniku a vývoji skalních útvarů. V poslední době je Adršpach vyhledávaným cílem obrovského množství turistů, což svědčí o poutavosti této oblasti.