MAGNETICKÉ POLE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Magnetické vlastnosti látek
Advertisements

SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
Magnetické pole Země Co to je magnet Popiš magnet
Stacionární magnetické pole
31. Stacionární magnetické pole
Magnetické pole cívky s proudem
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Magnetické pole.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_111.
Magnetické pole Podmínky používání prezentace
MAGNETICKÁ INDUKCE.
Magnetické pole.
Magnetické vlastnosti látek
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Magnetismus.
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Magnetické pole Stacionární magnetické pole
Částice s nábojem v magnetickém poli
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
PŘÍMÉHO VODIČE S PROUDEM
Elektromagnetická indukce 2
Elektromagnetická indukce
Nestacionární magnetické pole
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
Základy elektrotechniky Silové účinky magnetického pole
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_17 Tematická.
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vznik a znázornění magnetického pole
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Základní principy.
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
SOUVISLOST ELEKTŘINY A MAGNETIZMU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole.
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Magnetické pole cívky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
magnetické pole zesílené magnetické pole zeslabené
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
Magnetické pole cívky s proudem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
MAGNETICKÉ INDUKČNÍ ČÁRY
ČÁSTICE S NÁBOJEM V MAGNETICKÉM POLI.
Fyzika 2.D 6. hodina.
Transkript prezentace:

MAGNETICKÉ POLE

MAGNETICKÉ POLE Magnet je dočasně nebo trvale zmagnetizované těleso, které má magnetické pole. Magnet má severní pól (N) a jižní pól (S). Nesouhlasné magnety se přitahují, souhlasné magnety se odpuzují. Permanentní magnet je zdrojem stálého magnetického pole. Magnetka je otáčivý magnet, severním koncem míří vždy k jižnímu pólu magnetu. Magnetické pole – existuje v okolí magnetů, cívek, polovodičů. se projevuje silovými účinky – přitahuje železo, kobalt, nikl, působí magnetickou silou na jiné magnety (otáčení střelky na kompase), působí na pohybující se elektrické náboje.

MAGNETICKÉ POLE Magnetické pole existuje i v okolí vodiče, kterým prochází elektrické pole. Příčinou je pohybující se elektrický náboj. Magnetickou silou na sebe působí i dva vodiče s proudem. Pokud přerušíme proud, zanikne magnetické pole. Magnetické pole je znázorňováno pomocí indukčních čar. Směr indukčních čar je určován magnetku.

MAGNETICKÉ POLE PŘÍMÉHO VODIČE A CÍVKY S PROUDEM Nejlépe je znázorněno pomocí pilinového obrazce. Na vodorovnou nevodivou plochu nasypeme ocelové piliny. Vodič připojíme ke zdroji stejnosměrného proudu. Lehkým poklepem na plochu s pilinami dojde k seskupení pilin do směru kruhových čar. Magnetické pole cívky lze dokázat podobně. Cívka je tvořena větším počtem závitů – každý závit vytváří své magnetické pole. Indukční čáry jsou v dutině cívky rovnoběžné. Indukční čáry jsou rozloženy ve stejných vzdálenostech. Takové pole se nazývá homogenní pole.

MAGNETICKÉ POLE PŘÍMÉHO VODIČE A CÍVKY S PROUDEM Indukční čáry magnetického pole jsou vždy uzavřené, nikde nezačínají ani nekončí. Směr indukčních čar souvisí se směrem elektrického proudu ve vodičích. V jednoduchých případech jej lze určit Ampérovým pravidlem pravé ruky.

MAGNETICKÉ POLE PŘÍMÉHO VODIČE A CÍVKY S PROUDEM Pravidlo pro přímý vodič Palec ukazuje dohodnutý směr proudu. Prsty ukazují orientaci indukčních čar. Pravidlo pro cívku Položíme pravou ruku tak, aby prsty ukazovaly dohodnutý směr proudu v závitech cívky. Palec ukazuje orientaci indukčních čar v dutině cívky. Indukční čáry vystupují ve směru palce.

MAGNETICKÁ SÍLA Jednotka magnetické síly je 1 N. Působí v magnetickém poli a způsobuje přitahování nebo odpuzování magnetů či otáčení magnetky. Magnetická síla může působit i na vodič s proudem, který se nazývá proudovodič. Velikost síly bude záviset na vlastnostech proudovodiče – jeho délce l, proudu I, úhlu α. Jednotka magnetické síly je 1 N.

MAGNETICKÁ SÍLA B – magnetická indukce, I – elektrický proud, l – délka vodiče, α – úhle sklonu Pokud je α = 0°, pak je sin = 0° a výsledná síla Fm = 0. Pokud je α = 90°, pak je sin = 1° a výsledná síla Fm je maximální. Magnetická indukce určuje silové působení magnetického pole na proudovodič.

ČÁSTICE S NÁBOJEM V MAGNETICKÉM POLI Magnetická síla působící nejen na magnety, ale i na elektricky nabité částice, které se nacházejí v magnetickém poli určil nizozemský fyzik Lorenz. Síla je dána vztahem: Vztah lze použít pouze pro částici, která se pohybuje kolmo k indukčním čarám. B – magnetická indukce, Q – elektrický náboj, v – rychlost částice

ČÁSTICE S NÁBOJEM V MAGNETICKÉM POLI Směr síly je určován pomocí Flemingova pravidla levé ruky. Magnetická síla zakřivuje trajektorií částice a působí jako síla dostředivá. m – hmotnost, Q – náboj, B – indukce, r – poloměr, v-rychlost částice

ČÁSTICE S NÁBOJEM V MAGNETICKÉM POLI Vychylování částic se uplatňuje zejména u TV obrazovek, kde elektronový paprsek je vychylován pomocí cívek, jenž umožňuje řádkování obrazu.

www.fyzika-copt.webnode.cz