Keramika po 2. světové válce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
Advertisements

Česká společnost se učí podnikat
Kameninové výrobky.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Škoda auto Mladá Boleslav
 Význam inovací pro rozvoj společnosti  Postavení ČSVTS v inovacích  Dosavadní zkušenosti v této oblasti.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
FIRMA BAŤA A TÁBORSKO Ing. Vladimír Štípek, Ph. D
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
PORCELÁN A KERAMIKA.
STROJÍRENSKÝ PRŮMYSL ČR Autor: Mgr. Jana Závodná
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Průmysl stavebních hmot
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Musilová Kateřina – začalo se tu těžit uhlí.
Hrnčířství Jedna z nejstarších lidských technologií
Arabská hudba Matěj Konopík.
Novinka „HELUZ FAMILY 2in1
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Vývoj železnic Koňské dráhy Parostrojní železnice
Historie MHD I N S T I T U T D O P R A V Y
MUZEUM A KNIHAŘSKÁ DÍLNA JENDY RAJMANA ROŽĎALOVICE ROŽĎALOVICE – MALÁ OBEC NA POMEZÍ STŘEDNÍCH A VÝCHODNÍCH ČECH DVOUVĚŽOVÝ KOSTEL ZÁMEK.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tato prezentace je hrazena z projektu:
Secesní, Konstruktivismusní a Funkcionalimusní sloh
Otto WAGNER jako inspirativní pedagog
Užité umění po 2. světové válce
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
Rozdělení keramiky podle nasákavosti střepu
Keramický výrobek.
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Zpracovatelský průmysl
Vypracovali: P. Halámek, P. Seifer, T. Makovec, P. Kmoníček.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Léta prosperity.
Spotřební průmysl Zápis poznámek Procvičení na mapkách
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, spotřební,
Česká románská kultura
Zpracovatelský průmysl
Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Hospodářský a sociální vývoj v ČSR
Naše činnost  Příprava staveb  Projektová činnost ve výstavbě  Komplexní řízení a realizace staveb  Koordinační činnost  Dodávka a montáže TZB  Dodávka.
Keramika Keramické tvárnice jsou cihlářským výrobkem s pórovitým červeným střepem. Základní surovinou pro výrobu jsou vhodné cihlářské hlíny (jíly, slíny).
EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná
Michal Petřík, Petr Poremski, Daniela Uhrovičová, Ondřej Šimečka
ELEKTROTERMICKÉ PROCESY
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Registr uměleckých výsledků SEGMENT DESIGN Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze garant segmentu: prof. ak. arch. Jiří Pelcl.
Porcelán Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_09_Z8_Porcelán.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Baťa. Vývoj  vznik společnosti, výroba obuvi 1903  strojírenství 1910  závodní kuchyně s jídelnou 1912  výstavba obytných domků pro.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Olomoucký kraj. ELZACO spol s.r.o. Naše společnost byla založena počátkem roku 1991 s cílem podnikat v elektrotechnických oborech. Sídlem společnosti.
Sklářský průmysl Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_10_Z8_Sklářství.
Historie pohostiství Předmět: Stolničení
Konzervárenská výroba
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
Název: Historie motocyklů Autor: Mgr. Jaromír Kittel
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
LETTRISTICKÁ MOZAIKA Tematická oblast
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_07_VLASTIVĚDA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_ INOVACE_ 19_ VLASTIVĚDA 4
Moravská ústředna Brno firma s více jak stoletou tradicí
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
před návštěvou výstavy
Transkript prezentace:

Keramika po 2. světové válce Čechy

Úvod: Výroba keramiky patří u nás mezi nejstarší výrobní obory  Rozvoj řemeslné výroby keramiky umožnila  četná a bohatá ložiska vhodných surovin, na nichž vznikala koncem 18. a počátkem  19. století průmyslová výroba. Největší rozvoj této výroby nastal však až po druhé světové válce

Stavební keramika Rakovnické keramické závody zavedly  jako první u nás výrobu obkládaček s použitím nové receptury významné realizace, které jsou ozdobami známých staveb po celém světě: mozaikové obrazy v hotelích a lázních Budapešti a Vídně, majolikové obklady v Obecním domě v Praze, secesní keramické obklady v pražském hotelu Imperial, fasádní obklady v tunelu Holland v New Yorku, lázních Amalienbad ve Vídni 

V roce 1945, byl závod znárodněný a k novému národnímu podniku Rakovnické keramické závody bylo připojeno 17 dalších závodů v roce 2002 rodinná firma LASSELSBERGER z Rakouska, začlenila RAKO do své společnosti LASSELSBERGER, a. s.

Imperial Praha

Jemná keramika Již v roce 1789 bylo na našem území započato s výrobou užitkového ( Horní Slavkov) porcelánu a postupně byly založeny první větší výrobny, kdy byla dosahována  taková úroveň výroby, že větší část produkce byla vyvážena a český tvrdý  porcelán se stal pojmem kvality a vysoké estetické úrovně. 

 Rovněž výroba užitkové keramiky má dlouholetou tradici a první zprávy  o existenci hrnčířské výroby v okolí Znojma  pocházejí již z roku 1381  Zvláště majolika svojí barevností získávala  velká ocenění. Na tyto tradice bylo navázáno i při účasti na Světové výstavě  v Bruselu (1958), kde našim porcelánovým výrobkům byla udělena Velká cena

Cihlářské výrobky  touto metodou stavěl např.  Baťa dělnické domky ve Zlíně  Při důmyslném spojení kvalit pálené hlíny se zkušenostmi vývojových  cihlářských pracovníků vznikají nové, progresivní druhy cihlářských výrobků,  využívající osvědčené vlastnosti plných cihel s přihlédnutím na potřebnou efektivnost výstavby.

Zdravotní keramika a elektroporcelán S rozvojem průmyslu a elektrifikace rostla i potřeba technického a elektrotechnického porcelánu a keramiky, jehož výroba se začala rozvíjet nejdříve v rámci výroby užitkového porcelánu a umělecké keramiky a později i samostatně společnost s původním názvem Elektroporcelán Louny a.s. spojující závody Louny a Merklín je významným evropským výrobcem keramických izolátorů a technické keramiky

Zdroje: http://www.epl.cz/cz/historie.aspx http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&s_lang=2&id_desc=16956