Diagnostické zařízení pro diagnostiku kontaktních sil Jakub Otáhal, Petr Novák, a další Katedra anatomie a biomechaniky FTVS UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrotechnická měření Osciloskop
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Informatika a výpočetní technika
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Diagnostika pacientů s Parkinsonovou chorobou Jan Doležel Vedoucí práce: Ing. Miroslav Skrbek Ph.D.
Radiofrekvenční řízení budov
Sběrnice.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Základy informatiky a výpočetní techniky 1
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Elektrotechnika Automatizační technika
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
Lineární krokový motor Lineární synchronní motor
Určování polohy těžiště stabilometrickou plošinou
Rentgen Ota Švimberský.
Richard Lipka Katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita, Plzeň 1.
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Digitální fotoaparáty
Elektronické měřicí přístroje
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Jakub Otáhal Katedra anatomie a biomechaniky FTVS UK
Elektrotechnika Automatizační technika
Identifikátor materiálu: EU
Výpovědní možnosti a limity stabilometrie
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 2 Základy informatiky a výpočetní techniky 1.
Tato prezentace byla vytvořena
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Autonomní robot ovládaný pomocí Bluetooth
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í AUTOR : Ing. Zdeněk Macháček PROJEKT : Digitální signálové procesory v diagnostice a řízení.
Team Petr Pavel Žákzástupce Václav Brašničkaprůzkum
ROZŠIŘUJÍ MOŽNOSTI PC ZASUNUJÍ SE DO SLOTŮ. IO KARTA PRO PŘIPOJENÍ PERIFERNÍCH ZAŘÍZENÍ K PC ( VSTUPŮ A VÝSTUPŮ ) OBSAHUJE PORTY: A/ SÉRIOVÉ – COM1, COM2.
Číslicový generátor Praktická zkouška z odborných předmětů 2008 Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola elektrotechnická Olomouc M/004 Slaboproudá.
Semestrální práce z předmětu Úvod do BMI
Snímače.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Mikroprocesor.
Doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc kancelář: budova B1/112 telefon: Teorie spolehlivosti (xts)
Modelování součinnosti ocelové obloukové výztuže s horninovým masivem
Alternativní ovládání PC a okolí Nature Inspired Technologies Group (NIT) - Katedra kybernetiky Fakulta elektrotechnická ČVUT.
Struktura měřícího řetězce
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Alternativní ovládání PC a okolí Nature Inspired Technologies Group Dept. of Cybernetics FEE CTU in Prague.
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra mikroelektroniky řešitel: Michal Šesták vedoucí práce: Ing. Vladimír Janíček DIPLOMOVÁ.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Mikropočítačová technika Úvod do mikropočítačové techniky a její aplikací.
PC základní jednotka.
Základní pojmy v automatizační technice
Radiofrekvenční řízení budov
PC Vstupní periferie.
MĚŘENÍ VIBRACÍ NA TRUBKOVÉM SVAZKU, ZPRACOVÁNÍ A UCHOVÁVÁNÍ DAT
DVOUKANÁLOVÉ OSCILOSKOPY
Digitální měřící přístroje
Elektrotechnická měření Osciloskop
VY_32_INOVACE_ Co je snímač
SNÍMAČE A AKČNÍ ČLENY - senzory aerodynamických a hydrodynamických veličin - FD ČVUT PRAHA Y1SC.
Elektrické měřící přístroje
VY_32_INOVACE_ Optické snímače
Využití v praxi operační paměti RAM
Elektrické měřící přístroje
Číslicové měřící přístroje
Transkript prezentace:

Diagnostické zařízení pro diagnostiku kontaktních sil Jakub Otáhal, Petr Novák, a další Katedra anatomie a biomechaniky FTVS UK

Autorský kolektiv Jakub Otáhal 1), Petr Novák 1), Monika Chalupová 1), Stanislav Otáhal 1), Jaromír Volf 2), Ondřej Resl 2) Jakub Otáhal 1), Petr Novák 1), Monika Chalupová 1), Stanislav Otáhal 1), Jaromír Volf 2), Ondřej Resl 2) 1) Katedra anatomie a biomechaniky FTVS Univerzity Karlovy v Praze 1) Katedra anatomie a biomechaniky FTVS Univerzity Karlovy v Praze 2) Ústav přístrojové a řídící techniky, Fakulta strojní ČVUT v Praze 2) Ústav přístrojové a řídící techniky, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Úvodní téze detekce rozložení tlaku detekce rozložení tlaku detekce COP detekce COP distribuce a charakter přenášených sil distribuce a charakter přenášených sil snímková frekvence 300Hz (změny u mozkové ischémie - paréz, parkinsonismu, poruch chůze a rovnováhy, ale i poruch úchopu, koordinace pohybů HK apod.) snímková frekvence 300Hz (změny u mozkové ischémie - paréz, parkinsonismu, poruch chůze a rovnováhy, ale i poruch úchopu, koordinace pohybů HK apod.) použití ve špatně přístupných místech (pod dlouhodobě ležícími pacienty, u vozíčkářů, jako aktivní prvky ortéz a protéz, atd.) – ohebný materiál použití ve špatně přístupných místech (pod dlouhodobě ležícími pacienty, u vozíčkářů, jako aktivní prvky ortéz a protéz, atd.) – ohebný materiál

Popis zařízení snímací plocha elektronické obvody zařízení běžný osobní počítač obslužný a analytický software

Snímací plocha snímací deska je poddajná (ohebná ve všech směrech) o velikosti 550 x 450 mm snímací deska je poddajná (ohebná ve všech směrech) o velikosti 550 x 450 mm matice elementárních snímačů v rozložení 100 (sloupců) x 75 (řádků) matice elementárních snímačů v rozložení 100 (sloupců) x 75 (řádků) samotný senzor má velikost 3 x 3 mm samotný senzor má velikost 3 x 3 mm převodník tlak – elektrický signál japonský elastomer Yokohama Rubber CS 57-7 RSC převodník tlak – elektrický signál japonský elastomer Yokohama Rubber CS 57-7 RSC elektrody jsou tvořeny pozlacenou Cu fólií na polymerním nosiči (CUFLEX) elektrody jsou tvořeny pozlacenou Cu fólií na polymerním nosiči (CUFLEX)

Schéma senzoru

Elektronické obvody zařízení multiplexem řízená snímací odporová matice multiplexem řízená snímací odporová matice snímání proudu, protékajícího čidlem snímání proudu, protékajícího čidlem komunikace s PC a generování řídících signálů multiplexu je zajištěno pomocí jednotky vybavené řídícím procesorem, ve které je uložen řídící software signál digitalizován 8bitovým A/D převodníkem komunikace s PC a generování řídících signálů multiplexu je zajištěno pomocí jednotky vybavené řídícím procesorem, ve které je uložen řídící software signál digitalizován 8bitovým A/D převodníkem statická paměť 1024 kB pro dočasné uložení až 135 snímků statická paměť 1024 kB pro dočasné uložení až 135 snímků snímková frekvence je nastavitelná v rozsahu 1 – 300Hz snímková frekvence je nastavitelná v rozsahu 1 – 300Hz komunikace s PC je zajištěna přes standardní obousměrný paralelní port komunikace s PC je zajištěna přes standardní obousměrný paralelní port

Obslužný a analytický software pro OS MS Windows 98/NT4/2000 pro OS MS Windows 98/NT4/2000 speciální ovladač pro paralelní port speciální ovladač pro paralelní port snímat sérii snímků, jednotlivý snímek i průběžně zobrazovat snímky snímat sérii snímků, jednotlivý snímek i průběžně zobrazovat snímky spouštění snímání je možné pomocí klávesnice, autodetekcí doteku nebo externím spínačem spouštění snímání je možné pomocí klávesnice, autodetekcí doteku nebo externím spínačem hodnocení: řezy, ROI, těžiště – COP (celkové + jednotlivých ROI) hodnocení: řezy, ROI, těžiště – COP (celkové + jednotlivých ROI)

Snímání

Ukládání dat

Hodnocení

Zobrazení průběhu

Těžiště - COP  f – přírůstek frekvence;  r i – vzdálenost mezi dvěma sousedícími body v časovém průběhu COP; G[. ] – spektrum intenzity síly; i,j – indexy asociované s frekvencemi 0,15 a 5 Hz; N – počet bodů; RANGE – maximální vzdálenost mezi dvěma body křivky; T – doba měření; x,y – souřadnice COP MV (mean velocity), CEA (95% Confidence ellipse area), FD (Fractal dimension), CF (Centroidal frequency)

Diskuze Sledované jevy Sledované jevy Rychlost a délka snímání Rychlost a délka snímání Porovnání zatížení jednotlivých struktur Porovnání zatížení jednotlivých struktur Využití: pedobarografie, stabilometrie, antidekubitální podložky, do ortéz, atd. Využití: pedobarografie, stabilometrie, antidekubitální podložky, do ortéz, atd. Kombinace s Kistlerovou deskou Kombinace s Kistlerovou deskou Cena a dostupnost zařízení Cena a dostupnost zařízení