VY _12_INOVACE_D.6.31 STAROVĚKÁ INDIE – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 5. ledna 2013 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
a vznik záporných čísel
Starověká Čína 1.A.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KASTY.
VY_32_INOVACE_Dj Mezopotámie-prezentace
Autor výukového materiálu:
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Sociální stratifikace Ondřej Turek, 1A Čili rozdělení společnosti 2010.
Starověká Indie.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
STAROVĚKÁ INDIE.
VY_32_INOVACE_Dj Indie-prezentace
STAROVĚKÁ INDIE.
VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6
Název: Indie Číslo : VV_32_INOVACE_Z78_09 Oblast: Zeměpis Stručná anotace: Doplňkový učební materiál pro výuku regionální geografie Asie Autor: Mgr. Věra.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
VY _12_INOVACE_D HISTORICKÉ PRAMENY – 6. ROČNÍK. Autor: Mgr
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
VY _12_INOVACE_D.6.19 KELTOVÉ – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 14. října Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověká Indie Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Indii.
STAROVĚKÁ INDIE Mgr. Lenka Venclová 2010.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INDIE.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Starověká.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Čína autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
VY_52_INOVACE_Prv.3.22_Dávná minulost _pracovní list
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Starověká Indie 6. ročník
ÚVOD DO DĚJEPISU PhDr. Jana Žáková.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Indie – Hinduismus a kastovní systém
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis
Starověká Indie Petr Machala.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ296 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
STAROVĚK.
Kultura starověké Indie
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.8 Starověká Indie Název sady: Staroorientální státy a starověké.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:6.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C55D6_Indie, Čína
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10 Světadíly
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Starověká Indie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
INDIE.
Indie Uč. str
Transkript prezentace:

VY _12_INOVACE_D.6.31 STAROVĚKÁ INDIE – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 5. ledna 2013 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Starověk Téma: Starověká Indie Metodické pokyny: Prezentace slouží jako názorná ukázka pro výuku nového učiva VY _12_INOVACE_D.6.31 STAROVĚKÁ INDIE – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 5. ledna 2013 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Starověk Téma: Starověká Indie Metodické pokyny: Prezentace slouží jako názorná ukázka pro výuku nového učiva

STAROVĚKÁ INDIE

POLOHA Rozkládala se na Indickém poloostrově. Na jejím území pramení tři řeky – Ganga, Brahmaputra a Indus. Severní hranici tvoří Himaláje.

ŘEKA INDUS - v jejím povodí vznikaly první státy

ZEMĚDĚLSTVÍ proso Kůň bavlna slon indický sezam Kráva se stala posvátnou

MĚSTO HARAPPA – vykopávky z roku 1921 široké ulice vodovod a kanalizace koupelny a splachovací záchody

ŘÍŠE KRÁLE AŠÓKY byl stoupencem budhismu. odmítal násilí. nabádal lidi k laskavosti a aby mluvili pravdu. zřizoval nemocnice. nechával sázet léčivé rostliny. Svoje nařízení nechal tesat do sloupů zdobených sochami lvů. Heslo sloupů bylo: „JEN PRAVDA VÍTĚZÍ!“

KASTOVNÍ SYSTÉM -rozdělení společnosti na základě majetkových a rodových poměrů, kasta = rod, rasa KASTOVNÍ SYSTÉM -rozdělení společnosti na základě majetkových a rodových poměrů, kasta = rod, rasa VARNY – společenské vrstvy Kněží a vzdělanci Náčelníci a válečníci Zemědělci, obchodníci a řemeslníci Dělníci, služebníci, otroci

VZDĚLANOST A KULTURA MATEMATIKA - užívali desetinnou soustavu a jako první počítali s nulou VZDĚLANOST A KULTURA MATEMATIKA - užívali desetinnou soustavu a jako první počítali s nulou - vypočítali Ludolfovo číslo pro výpočty kružnice

ASTRONOMIE Země se otáčí kolem své osy a zatmění měsíce vzniká jeho zastíněním Zemí.

PÍSMO A LITERÁRNÍ PAMÁTKY Nejstarším literárním jazykem je SANSKRT. Písmo bylo obrázkové, dnes se píše písmem hláskovým. VÉDY Slovo "véda" znamená "vědění". Védy jsou nejstarší hinduistické spisy

PŮVODNÍ VLAST ROMŮ Romové odešli přes malou Asii do Evropy. V současnosti jsou roztroušeni po celém světě a nevytvořili vlastí stát. Věnovali se kočovném životu. Jejich jazyk je romština.

Vylušti křížovku a zjisti, co znamená: Rod, rasa v Indii Nesvobodný člověk Eskymácké obydlí Nejstarší objevené město v Indii Řeka v Indii

ŘEŠENÍ: KASTA OTROK IGLÚ HARAPPA GANGA Rod, rasa v Indii Nesvobodný člověk Eskymácké obydlí Nejstarší objevené město v Indii Řeka v Indii

Víš, co je to STÚPA? Buddhistická stavba sloužící pro uchovávání buddhistických ostatků svatých či samotného Buddhy.

POUŽITÉ MATERIÁLY: BKCIoTJOSw dhb5lSmrDd Ivm98XRGb_Q POUŽITÉ MATERIÁLY: BKCIoTJOSw dhb5lSmrDd Ivm98XRGb_Q