Uhličitan vápenatý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_463_HORNINY VÝKLAD HORNIN CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Hygiena chrupu Kód VM:VY_52_INOVACE_06 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
UHLIČITANY.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_134_Vodík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Kyselost, zásaditost, pH
Kovy alkalických zemin
Krasové oblasti Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_104_Výroba vápna AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15.
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P11/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnější geologické děje.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Amoniak.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
CZ.1.07/1.1.10/
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem uhličitanu.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
POBEROUNSKÁ SUBPROVINCIE
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Ch_005_Hydroxid vápenatý
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_109_Uhlovodíky a jejich základní rozdělení AUTOR: Igor Dubovan.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Mgr. Blanka Nezdařilová
Sekty Novák.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
PŮSOBENÍ VODY VE VÁPENCÍCH Př_150_Geologie_Působení vody ve vápencích Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Síra.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soli a jejich chemické vlastnosti
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Vznik chemické vazby.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Transkript prezentace:

Uhličitan vápenatý

Vznik a význam uhličitanu vápenatého Uveďte chemický vzorec UHLIČITANU VÁPENATÉHO: CaCO3 Vysvětlete jakým způsobem v přírodě vzniká uhličitan vápenatý: CaCO3 je biochemického původu  vzniká ve specializovaných buňkách (např. kostní buňky, buňky pláště mekkýšů, buňky prvoků, buňky korálů, atd.), které jej dokáží syntetizovat. Mnoho živočichů (např. koráli, prvoci, měkkýši) si takto z vápence tvoří tělní schránky.

? Z kterých výchozích látek dokáží živé buňky syntetizovat vápenec ? Z vápenatých iontů (Ca+2), které přijímáme v potravě. Z oxidu uhličitého (CO2), který v našich buňkách vzniká při štěpení živin jako odpadní látka. Reakce musí probíhat v prostředí vody (H2O). Obr. 1.: mikroskopický snímek Dírkonošce.

CO2 + H2O  H2CO3 H2CO3  HCO3- + H+ HCO3- + Ca+2  Ca(HCO3)2 Popište chemické reakce a vyjádřete chemickými rovnicemi jak probíhá syntéza uhličitanu vápenatého v živých buňkách: Oxid uhličitý produkovaný buňkami jako odpadní látka se rozpouští ve vodě obsažené v buňce  vzniká slabá kyselina uhličitá: CO2 + H2O  H2CO3 Slabá kyselina uhličitá se sama rozpadá (disociuje) na hydrogenuhličitanové anionty a vodíkové kationty: H2CO3  HCO3- + H+ Hydrogenuhličitanové anionty pak reagují s vápenatými ionty z potravy za vzniku hydrogenuhličitanu vápenatého: HCO3- + Ca+2  Ca(HCO3)2

Hydrogenuhličitan vápenatý je rozpustný ve vodě, ale buňky jej dokáží vyloučit v nerozpustné formě uhličitanu vápenatého: Ca(HCO3)2  CaCO3 + CO2 + H2O V této podobě je uhličitan vápenatý ukládán do mezibuněčných prostor mezi kostními buňkami a způsobuje tvrdost a pevnost kostí a zubů. Stejně je tomu při tvorbě schránek různých živočichů - měkkýši, koráli, prvoci atd. Obr. 2.: Schránky mořských korálů tvořené uhličitanem vápenatým.

Krasové jevy CO2 + H2O  H2CO3 ? Je uhličitan vápenatý rozpustný v čisté vodě ? NENÍ - uhličitan vápenatý se v čisté vodě NEROZPOUŠTÍ. ? Lze dešťovou vodu označit jako čistou vodu ? NELZE – dešťová voda NENÍ čistá voda. Vysvětlete, proč má dešťová voda slabě kyselý charakter: Dešťová voda reaguje v atmosféře s oxidem uhličitým (CO2), který se v ní rozpouští. CO2 je kyselinotvorný oxid, což znamená, že při rozpouštění ve vodě vzniká kyselina – v tomto případě velmi slabá kyselina uhličitá: CO2 + H2O  H2CO3

CaCO3 + H2CO3  Ca(HCO3)2 Ca(HCO3)2  CaCO3 + CO2 + H2O ? Jaká je typická reakce CaCO3 v kyselém prostředí ? Pro CaCO3 je typické, že se rozpouští v kyselém prostředí - čímž vzniká sloučenina, která už ve vodě rozpustná je  hydrogenuhličitan vápenatý: CaCO3 + H2CO3  Ca(HCO3)2 Vysvětlete, jak z roztoku hydrogenuhličitanu vápenatého vzniká krápník: Když padá kapka vody obsahující rozpuštěný Ca(HCO3)2 ze stropu jeskyně, odpařuje se z ní voda a vyprchává oxid uhličitý, čímž se vylučuje pevný CaCO3, což je materiál, z něhož vzniká krápník: Ca(HCO3)2  CaCO3 + CO2 + H2O

Obr. 3: Krápníky ? Proč způsobují nápoje typu Cola a jiné sladkokyselé nápoje kazivost zubů ? Protože se do nich přidávají potravinářské kyseliny (např. kyselina fosforečná), které rozpouštějí CaCO3 v zubní sklovině.

Citace: Obr. 1:Soubor:Ammonia tepida.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Creative Commons. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ammonia_tepida.jpg Obr. 2: Koráli. [online]. [cit. 2013-01-22]. Dostupné z: http://masch.blog.cz/0810/rude-more-1-koralove-zahrady Obr. 3: Krápníky. [online]. [cit. 2013-01-22]. Dostupné z: http://www.punkevni-jeskyne.cz/vznikaji-krapniky.php