Www.klimaskeptik.cz BLUFOVÁNÍ. Alarmisté hovoří velmi sebevědomě a rázně:  Důkazy jsou jednoznačné (unequivocal).  Je velmi pravděpodobné (very likely),

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Farma:ztracená ovečka. Tak toto jsou naše ovce: Ale co to?Kde je naše nejoblíbenější ovečka!!Prosím pomož nám jí najít!
Advertisements

Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
1 Projektová dynamika II RNDr. Jiří Weinberger, TIMING Praha 28. Března 2008.
Jak na to, aniž bychom se zničili
Jak psát tiskovou zprávu?
Vlak života Před nějakým časem jsem četl knihu, ve které byl život přirovnaný k cestě vlakem. Je to výjimečně zajímavé čtení pod podmínkou, že jej správně.
Proměny českého environmentálního hnutí v letech Bohuslav Binka, FSS MU.
Jak funguje věda - jak vědci přemýšlejí, - jak přicházejí na své objevy, - co můžeme od vědy očekávat - a co naopak ne Mgr. Jan Kolář, Ph.D. Ústav experimentální.
Globální oteplovaní.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Globální oteplování.
Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Svět mýma očima Názor – základ osobnosti. Obsah jak stránek, tak hlavy Co se u mě dočtete? Co uvidíte? Na co se připravit? A na co raději zapomenout?
Use mouse or space bar to advance slides Možná se k Vám také dostala po internetu prezentace, jejímž obsahem je sdělení, že 27. srpna krátce po půlnoci.
Antarktida Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_053 Vzdělání
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
NEJASNÁ ZPRÁVA O TEPLOTÁCH XX. STOLETÍ
Globální oteplování Vít Kmoch.
Životní prostředí klady vs. zápory.
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
STŘEDOVĚKÉ OPTIMUM UŽ NENÍ CO BÝVALO?
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
 Slovíčka „až, maximálně, nejvýše“ apod.  Slovíčko „od“  Malá písmenka  Cena uvedená bez DPH  Klamavá reklama  Zdroj:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Tereza Černá Globální oteplování.
Dialog o podstatě matematiky Kristýna Pítrová, 2.B
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Proces vnímání v komunikaci
Jak vzniká zpráva Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ )
STRUKTURA NOVIN. STRUKTURA NOVIN Noviny se rozlišují typickou grafickou úpravou a záhlavím Na první stránce hlavní zprávy, úvodník, přehled důležitých.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Standard Eurobarometer 67 / Spring 2007 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 67.2 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2007 ZVEŘEJNĚNÍ.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Atlantic Road (Atlanterhavsveien – v norštině) je velkolepá trasa jak se z kontinentu skokem z ostrova dostat na ostrov Averøy, fantastickou cestou přes.
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mohou lidé za většinu oteplení od poloviny 20.století? Vítězslav Kremlík.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Voda Adéla Kalužová.
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Dejte slovo do věty II Translate the words in parentheses into Czech. Use the appropriate form of the word. Vzor: My žijeme v dvacátem (apartment). My.
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
Snape ve svém kabinetu od Patrounus 13/06. Rozhovor s profesorkou Prýtovou 1.Já je vaše nejoblíbenější kouzelná bylina? Asi bych měla říct madragoru,
UŽITEČNÉ MYŠLENKY.
Základy hudební abecedy
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
Jak vysvětlovat skleníkový jev a jeho změnu Jan Hollan CzechGlobe – Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.
Znečištění vzduchu dopravou
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Induktivní statistika
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
příklad: hody hrací kostkou
Tajemství internetu Minule jsme si společně ukázali karty jednotlivých zařízení a říkali jsme si, že některá z nich se umí připojit na internet. Vzpomenete.
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

BLUFOVÁNÍ

Alarmisté hovoří velmi sebevědomě a rázně:  Důkazy jsou jednoznačné (unequivocal).  Je velmi pravděpodobné (very likely), že za naprostou většinu globálního oteplení může lidská činnost.  Konsensus je drtivý (overwhelming).  Máme důkazy, máme konsensus. Zbývá začít konat! (It‘s time to ACT on climate change) Na čem je ale toto sebevědomí založeno?

Politici na jejich věštbách zakládají svá rozhodnutí. Předstírají sebejistotu, ačkoliv mají mizerné karty a žádné spolehlivé důkazy. Předstírají, že vědí věci, které ve skutečnosti nevědí. Vymýšlejí si sebevědomé předpovědi, které se zpravidla nevyplní. Politici je financují, aby jim dali odpovědi – a kdyby přiznali, že odpověď neznají, o toto financování přijdou. O kom je řeč? Tato charakteristika se hodí jak na dvorní astrology, tak na alarmistické klimatology.

Občas se ale podřeknou, že jejich prognózy nejsou podložené.

KLIMATOLOG KEVIN TRENBERTH v u txt z 14. října 2009 „Šance, že bychom pochopili, kam jde všechna energie a jaký mají na klima vliv mraky, není ani na obzoru. Ani se neblížíme pochopení celkové energetické bilance planety. Skutečnost, že nedokážeme vysvětlit, co se děje s klimatickým systémem, znamená, že můžeme zapomenout na snahy o geoinženýrství – nepoznali bychom, jestli mělo či neměli nějaký účinek. Je to tragikomedie.“ Shrnutí ů klimatologů, které unikly na veřejnost v aféře Climategate např. zde:

Podle měření satelitů ERBE to vypadá, že na Zemi přichází více energie, než z ní odchází… a přesto se už deset let neotepluje. Ač skleníkové plyny stoupají a stoupají. Klimatologové ovšem odmítají uznat, že by jejich modely, měření a teorie jsou mylné. Nežli by ji zavrhli, raději vymýšlejí krkolomné výmluvy, že se skutečně oteplilo, ale že toto teplo se „někde skrývá – nevíme kde – a jednou se vrátí a udeří na nás.“

KLIMATOLOG STEPHEN SCHNEIDER 1989 interview pro magazín Discover: „Abychom si získali pozornost veřejnosti, musíme líčit strašidelné scénáře, dělat zjednodušená a dramatická prohlášení a co nejméně zmiňovat, jak nejisté důkazy máme. Každý vědec si musí sám najít tu správnou rovnováhu mezi tím, co je pravdivé a co zabírá.“ Stephen se této strategie drží i po dvaceti letech: Podzim 2009: Stephen Schneider a Michael Mann vydali tzv. Kodaňskou diagnózu (Copenhagen Diagnosis): A informoval nás, že oteplování udeří dříve a strašlivěji. Už asi za padesát roků a to ne pozvolna, ale náhlým prudkým teplotním skokem. Bojte se Nepřizná, že pro to nemá žádné důkazy. Utajuje míru nejistoty.

ŘÍMSKÝKLUB Římský klub je sdružení vlivných lidí, jehož členy jsou Al Gore, Gorbačov, Havel, šéfové OSN a NATO, EU a další. Je to taková asociace "troublemakerů". Vždycky vytvoří nějaký globální problém... a pak vám na něj nabídnou řešení. Asi jako když automechanik v noci sype na silnici hřebíky. V roce 72 vydali bibli environmentalismu "Meze růstu." V jiné své knize nazvané První globální revoluce (1991) píší: Lidé potřebují společnou motivaci, nejlépe společného nepřítele, aby se dokázali sjednotit… Máme-li národy přimět, aby spolupracovaly, potřebujeme najít nějakého vnějšího nepřítele, kterému by mohli společně čelit. Buďto skutečného nepřítele nebo nějakého, kterého si za tím účelem VYMYSLÍME Při hledání nového nepřítele, proti kterému bychom se mohli sjednotit, nás napadlo, že tuto roli by mohlo hrát znečištění, globální oteplování, nedostatek vody, hladomor a podobně… Římský klub stojí za projektem největší solární elektrárny na světě, která má pokrývat Saharu. Projekt Desertec.

AL GORE V interview 9. května „Věřím, že je správné (appropriate) přehánět nebezpečnost globálního oteplování. Jen tak přimějeme veřejnost, aby začala poslouchat, jaká jsou řešení.“ To se Alovi opravdu povedlo. V roce 2007 britský nejvyšší soud (soudce Burton)zakázal promítat jeho film ve školách. Soud ve filmu našel 9 nepravd, například přehánění stoupání hladin oceánů. Pokud má být použit ve výuce, musí k němu být připojeno vysvětlení, že je to film nepravdivý. Soud neměl pocit, že takové přehánění je přípustné (appropriate).

V u 5. dubna Briffa a Cook protestují proti Mannovu nátlaku, aby nezmiňovali míru nejistoty, která v klimatologii panuje: "Také musíme říci, že v tom co říkáme médiím nebo co píšeme ve vědeckých pracích či v tisku, se nemíníme omezovat podle toho, jak by to mohli použít klimaskeptici. Můžeme se pouze snažit co nejlépe a nejpoctivěji vylíčit danou problematiku. Ano, někteří klimaskeptici mají nekalé cíle. Ale pokud věříš, že mě nebo Timovi jde o něco jiného než o to mluvit o slabých místech klimatické teorie co nejpoctivěji a nejotevřeněji - tak jsi mne zklamal.“ KLIMATOLOG BRIFFA Z CRU

KLIMATOLOG MICHAEL MANN z 22. září 1999: Pokud ukážeme Keithův graf, budeme muset přiznat, že za rozpory může „něco jiného“ …. To by mohlo podkopat víru…Odmítám být tím, kdo bude pochybovačům dávat munici. (Mann vysvětluje, proč je nutné „hide the decline“ – tj. utajit před veřejností nepohodlný neoteplující se Briffův graf.)

KLIMATOLOG STEPHEN SCHNEIDER v u txt z 23.srpna 2000 „Zbav se prosím toho směšného označení „neprůkazný“ (inconclusive) pro pravděpodobnost 0,33-0,66. V laicích – tj. v politicích - to vyvolá úplně jiný dojem – a tato míra pravděpodobnosti je střední pravděpodobnost, nejde o událostí výjimečné. Obrat „docela možné“ je bližší lidovému slovníku.“ Komentář: Klimatolog se snaží před laickou veřejností zatajit, že jistá klimatická událost má pravděpodobnost pouze cca 50:50 a je neprůkazná. Na tuto hru se slovy si vzpomeňte, až příště uslyšíte IPCC říkat, že to či ono je „velmi pravděpodobné.“ Tento pojem patrně ve skutečnosti znamená „nemáme pro to žádný důkaz.“

KLIMATOLOG PHIL JONES Z CRU V interview pro BBC po Climategate prolomil ledy a přiznal, že klimatologové nejsou schopni určit, jak přesně teplo bylo ve středověku. Přiznal, že středověké optimum mohlo či nemuselo být stejně teplé jako současnost. Zvláště proto, že není dost dat z jižní polokoule. Přitom IPCC nám celá léta tvrdila, že ví určitě, že současné teploty jsou bezprecedentní.

KLIMATOLOG KEVIN TRENBERTH v u txt z 14. října 2009 „Píšu teď článek o tom, kam se sakra podělo globální oteplování. Za poslední dva dny tady v Boulderu máme nejchladnější počasí od začátku záznamů. Čtyři palce sněhu… To je lednové počasí…. Faktem je, že absenci oteplování nedokážeme vysvětlit a je to trapas…. Náš pozorovací systém je nedostatečný.“

NORTHOVA ZPRÁVA Podle zprávy je „možné“ (plausible), že hokejka odpovídá realitě. Není však proto dostatek důkazů. I panel americké akademie věd potvrdil, že Mannův hokejkový graf nafukuje mimořádnost současného oteplování. Podcenil totiž variabilitu klimatu v minulých staletích. Mann také přecenil spolehlivost a přesnost svých metod. A jejich míru nepřesnosti si nechal pro sebe. Surface Temperature Reconstructions for the Last 2,000 Years Surface Temperature Reconstructions for the Last 2,000 Years (2006)

Hnědá vodorovná křivka je Mannův hokejkový graf MBH (1998). Modře jsou novější a přesnější rekonstrukce minulých teplot (Moberg). Mann byl průkopník a jako začátečník se dopustil chyb. Kvůli tomu mu omylem zmizela malá doba ledová. Oops. Takže to vypadalo, jako by změna teplot o půl stupně byla v dějinách něco bezprecedentního. Chyby jsou legitimní. Legitimní ale není, že Mann dodnes odmítá svoje chyby uznat a snažil se utajit, jak vratká a nejistá jeho rekonstrukce je.

Důkaz, že klimatologické modely nedokáží předpovídat budoucnost. Zde vidíte prognózu IPCC / Jima Hansena z přelomu 80/90. let. Naše teploty dnes odpovídají prognóze C, která nepočítala s vlivem CO2 na teploty. Vlastně je ještě o něco chladněji. Dnes je cca o 0,5°C chladněji, než scénář A (business as usual), který počítal, že vliv CO2 na klima je silný. a)Silný vliv CO2 na teploty je vyvrácen b)Klimatické modely jsou vyvráceny. Ty totiž předpokládaly, že vliv CO2 na teploty je silný.

NEVÍ ANI CO BUDE ZA TÝDEN, NATOŽ ZA STO LET… Potvrzuje se tím názor meteorologů, kteří patří k největším klimaskeptikům. Meteorolog si velmi uvědomuje, jak málo dosud rozumíme klimatu. Pokaždé, když jeho předpověď nevyjde. Meteorologové nejsou tak odříznuti od reality jako počítačové modely klimatu. Tyto námitky alarmisté dosud bagatelizovali s tím, že „meteorologové nejsou vědci“ a že „klima a počasí jsou dvě úplně jiné věci.“ Známí meteorologové, kteří jsou k alarmistickým teoriím skeptičtí: Anthony Watts John Coleman Joe d‘Aleo William Gray Zakladatel prvního TVwww.wattsupwiththat.com kanálu o počasí Průkopník předpovídání hurikánů

NEJISTOTA JE V POŘÁDKU – BLUFOVÁNÍ NE Klimatologie je mladý a nezralý obor. Dosud nedisponuje potřebnou technologií. Nemá na řadu otázek dosud odpověď. To je v pořádku. Nikdo učený nespadl z nebe. Klimatologové by ale neměli předstírat, že vědí více, než vědí. To je jako když někdo lže ve svém životopise. Tento typ klimatologů se provinil tím, že mate veřejnost a politiky (misleading). Princip předběžné opatrnosti nám diktuje nepřijímat nákladná ekonomická opatření, pokud stojí jen na nepřesných datech dosud nezralého oboru.

Vítězslav Kremlík 2010