Shrnutí teoretických poznatků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Advertisements

VI.A SKUPINA CHALKOGENY.
Chemické prvky-nekovy č.1
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Síra – 16S Patří do VI. A hlavní podskupiny a třetí periody
Chalkogeny Richard Horký.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Peťa Křenová, 9.D SÍRA   POWER POINT SÍRA Minerál.
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
Kyselé deště SO3+H2O = H2SO4 ZKOUŠKA. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_404.
PaedDr. Ivana Töpferová
Dusík, N.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Síra.
Dusík a fosfor.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_137_Síra AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
SULFIDY Ec.
Sloučeniny v organismech
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Síra Autor: Mgr
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyslík.
Nikl.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SULFIDY - sulphur.
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu
Krajina a životní prostředí
Uhlík, síra, fosfor.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
zpracoval: Michal Kuča
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Kyslíkaté kyseliny.
Oxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NEKOVY UHLÍK, SÍRA, FOSFOR chemie 8. ročník UHLÍK základní stavební kámen všech organických sloučenin (tzn. všech živých organismů) základem uhlí, zemního.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Síra.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Dusík.
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vliv člověka na ovzduší
VY_32_INOVACE_Slo_II_07 Oxidy 3, Sulfidy ppt.
Významné oxidy Oxid uhličitý CO2 nedýchatelný bezbarvý plyn
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Shrnutí teoretických poznatků Síra Shrnutí teoretických poznatků

SÍRA Prvek známý již od starověku Vyskytuje se volně i vázaně: - volně – sopky, sopečné plyny - vázaně – ve sloučeninách Biogenní prvek – obsažena v bílkovinách Získává se tzv. Frashovým způsobem – síra je v podzemí roztavena vodní parou a stlačeným vzduchem následně vytlačena na povrch

VLASTNOSTI Pevná, krystalická látka žluté barvy Tvoří několik modifikací Je středně reaktivní látkou, slučuje se téměř se všemi prvky Má oxidační i redukční účinky Fe + 2 S → FeS2 S + 2 HNO3 → H2SO4 + 2 NO

POUŽITÍ Výroba střelného prachu a zápalek Síření sudů a včelích plástů V lékařství ve formě sirných mastí proti kožním chorobám K vulkanizaci kaučuku Výroba významných chemických surovin – kyselina sírová, sirouhlík apod.

VÝZNAMNÉ SLOUČENINY

OXIDY SO2 – oxid siřičitý - bezbarvý, jedovatý, štiplavě zapáchající plyn - užívá se k výrobě kyseliny sírové a dalších významných chemických surovin - podílí se na vzniku kyselých dešťů - zvýšená koncentrace tohoto oxidu v ovzduší zhoršuje astma, způsobuje dýchací potíže

SULFIDY Tvořeny pouze s alkalickými kovy, popř. s kovy alkalických zemin Vyskytují se především ve formě minerálů: - pyrit – FeS2 – kyz železný, kočičí zlato, zlato hlupáků - galenit – PbS – leštěnec olověný - sfalerit – ZnS – blejno zinkové

KYSELINY Síra tvoří velké množství kyselin, např.: - kyselina siřičitá - kyselina sírová - thiokyseliny – 1 nebo více kyslíkových atomů nahrazeno atomem síry, např. kyselina thiosírová, thiosiřičitá - peroxokyseliny – obsahují peroxidovou vazbu, např. kyselina peroxosírová

DALŠÍ SLOUČENINY Sulfan – H2S - jedovatý plyn páchnoucí po zkažených vejcích - vzniká při rozkladu bílkovin Sírany – způsobují tvrdost vody - sádrovec – CaSO4.2 H2O - sádra – CaSO4.1/2 H2O Sirouhlík – CS2 - těkavá, zapáchající kapalina - k výrobě hedvábí a celofánu - nepolární rozpouštědlo

KYSELÉ DEŠTĚ A SMOG Způsobeny především oxidy síry a dusíku Důsledky kyselých dešťů: - úhyn ryb – zvýšení pH vody zabraňuje růstu fytoplanktonu, ryby hladoví - poškození listů na stromech – náchylnost k mrazu, houbám a hmyzu, - zpomalení růstu kořenů - uvolňování toxických iontů v půdě (užitečné ionty vyluhovány pryč)

Uvolněné toxické ionty mohou ohrozit i lidské zdraví, např Uvolněné toxické ionty mohou ohrozit i lidské zdraví, např. u vody zamořené hliníkem možný vznik Alzheimerovy choroby Kyselé deště urychlují zvětrávání uhličitanů – vápencové skály, omítky Londýnský smog – za inverzního počasí dochází ke smíchání mlhy s produkty spalování nekvalitního uhlí s vysokým obsahem síry (především ve městech)

BIOLOGICKÝ VÝZNAM SÍRY Síra je prvek biogenní V aminokyselinách se podílí na tvorbě disulfidických můstků – ty umožňují vznik terciární struktury bílkovin Nezbytná pro zdraví většiny tkání Je obsažena v kůži, vlasech, nehtech, šlachách a svalech

SÍRA V PYROTECHNICE Zápalky – hlavička sirek složena zejména z chlorečnanu draselného, sulfidu antimonitého, síry, barviva a mletého skla Střelný prach – původně z Číny - připraven se ze směsi ledku NaNO3, práškovitého dřevěného uhlí a síry (použit v bitvě u Kresčaku, dále využíván 500 let)

SÍRA V LÉKAŘSTVÍ A KOSMETICE Využívána k léčbě svrabu a jiných dermatologických chorob pomocí tzv. sirných mastí Laurylsulfát sodný – smáčedlo, levné a účinné pěnidlo - používán v mnoha výrobcích osobní hygieny, např. mýdel, šamponů a zubních past (zvyšuje výskyt aft) - E-487 – emulgátor usnadňující šlehání vaječných bílků

Methylsulfonylmethan – MSM - zdroj organické síry - je přírodní složkou mnoha druhů čerstvého ovoce, zeleniny, masa a mořských živočichů - největší koncentrace v mléce, vejcích, červené paprice, cibuli, česneku, čočce - zvyšuje propustnost buněčných stěn  usnadňuje průnik živin do buněk a odvod zplodin a toxinů z buněk

SÍRA… Je nezbytná pro zdraví organismu Má široké využití Tvoří velké množství sloučenin Pozitivní i negativní působení Známá již od dávných dob Je celkově velmi zajímavá :-)